تلاش ریاض برای نزدیک شدن به بغداد؛ چرا الان؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر آنا، به نقل از روزنامه «الاخبار» عراق، تکاپوی عربستان سعودی برای بهبود روابط با عراق و نزدیک شدن به رهبران سرشناس ین کشور از این نظر سوال برانگیز است که چرا عربستان اکنون در این خصوص وارد عمل شده است و به دنبال چیست؟
افشاگری وزیر خارجه سابق قطر
اظهارات اخیر حمد بن جاسم وزیر خارجه سابق قطر و فاش کردن حمایت کشورش از گروههای مسلح در سوریه و البته عراق از طریق خاک ترکیه از این نظر حائز اهمیت است که وی فاش کرد این اقدامات با هماهنگی نیروهای آمریکایی و طرف های دیگرصورت گرفت و عربستان مسئول وخامت اوضاع سوریه از سال 2012 تا کنون است.
چراغ سبز آمریکا به عربستان و قطر برای دخالت در سوریه
او گفت آنچه در سوریه رخ داد نه انقلاب بلکه «بازی بین المللی» بود که آمریکا به قطر و عربستان برای دخالت در سوریه چراغ سبز داد.
عربستان در تلاش است از دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ و کم تجربگی سیاسی او و تمایل او به استفاده از برگه اقتصاد و پول بهره برداری کند، به گونه ای که بار دیگر به شکلی جدید در عراق حضور یابد و در نظر دارد برای تحقق این هدف منافع مشترک و تاثیر همسایگی جغرافیایی با عراق را مطرح کند.
هدف ریاض از دوستی با بغداد چیست؟
بسیاری از رسانه های غربی به پوشش موضوع نزدیک شدن روابط عربستان و عراق و در واقع بهبود روابط دو کشور پس از بیش از 27 سال قطع روابط دیپلماتیک پرداخته و این سوال را مطرح کردند که اکنون هدف ریاض از دوستی با بغداد چیست؟
عربستان دیر به یاد عراق افتاده است
برخی از این رسانه به این موضوع پرداختند که عربستان پس از سالها ظلم و بی مهری در حق عراق، اکنون سیاست گشایش به سمت دولت عراق و رهبران سرشناس این کشور را در پیش گرفته است و این سیاست عربستان از این نظر سوال برانگیز است که هدف آن از نزدیک شدن به متحد ایرانی چیست؟
به نوشته این رسانه ها نزدیک شدن روابط عربستان به عراق بسیار دیرهنگام صورت گرفته است.
نقش مثبت عربستان در عراق محال است
به هر حال روشن است که نزدیک شدن روابط عربستان به عراق با استقبال آمریکا روبه رو است و این روند نشان می دهد از نظر آمریکا، عربستان باید در تغییر توازن ژئوسیاسی در عراق نقش مهمی داشته باشد، بنابر این محال است که عربستان در عراق نقش مثبتی داشته باشد آن هم در شرایطی که با برخی کشورهای منطقه مشکل دارد و در بسیاری از جنایت هایی که در عراق رخ داد به طور مستقیم و غیرمستقیم دخالت داشت.
این در حالی است که بازتاب های حاصل از بحران روابط عربستان با قطر پایه های شورای همکاری خلیج فارس را به لرزه در آورده است و میانجی گری های امیر کویت برای یافتن راه حل مناسب برای این بحران به دلیل مواضع افراطی ریاض بی نتیجه ماند و چه بسا اظهارات اخیر وزیر خارجه سابق قطر موجب تشدید اختلافات عربستان با قطر و دور شدن بیش از پیش از آن شود زیرا وی از واقعیت ادعاهای نظام حاکم سعودی و نقش ظاهری در مبارزه با تروریسم پرده برداشت.
رویکرد تحریک آمیز عربستان تمامی ندارد
نکته قابل توجه اینکه تکاپوی جدید عربستان به این معنی نیست که رویکرد طایفه ای و مذهبی تحریک آمیز را کنار گذاشته است بلکه به معنی فریب تازه ای برای دخالت در عراق از طریق حمایت مالی و بازسازی ویرانه هایی است که تروریست ها در مناطق مختلف عراق به جا گذاشته اند.
با در نظر گرفتن این توضیحات باید گفت پس از ناکام ماندن نقشه عربستان در منطقه، اکنون اعتماد کردن به آن خطرناک است.
سیاست های عربستان در منطقه به درهای بسته خورده است
ریاض اکنون احساس می کند به درهای بسته خورده است و به سمت بهبود روابط با عراق در حرکت است اما عراق در برابر کسانی که به چشم طمع به این کشور می نگرند ایستاده و فریب نخواهد خورد.
عربستان به دنبال وارد کردن مهره های خود به انتخابات عراق
عراقی ها نسبت به اینکه کشورشان به صحنه درگیری های جدید و طایفه ای به رهبری ریاض تبدیل شود هوشیار و محتاط هستند و از حساسیت شرایط کنونی مطلع بوده و در نظر دارند که این تحولات با نزدیک شدن به برگزرای انتخابات عراق در سال 2018 در جریان است و ریاض در نظر دارد افراد وابسته به خود را به مشارکت در این انتخابات سوق دهد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/