24 مهر روزی برای شناخت ورزش معلولان/ نقص عضو پایان دنیا نیست
به گزارش خبرنگار ورزشی آنا، روز 24 مهرماه در تقویم ایران به نام روز پارالمپیک ثبت شده است ورزشکاران معلول ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در میادین جهانی با وجود مشکلات و سختیهای فراوان سکوی های جهانی را از آن خود کردهاند تا ثابت کنند معلولیت پایان زندگی نیست و می توان با نقص عضو اثری ماندگار در تاریخ ورزش این کشور گذاشت.
تاریخچهبازیهایپارالمپیک
بازیهای پارالمپیک یک رویداد چند ورزشی برای ورزشکاران دارای معلولیتهای جسمی و ذهنی است. اصطلاح پارالمپیک از ترکیب لغات یونانی "پارا" به معنای "کنار" یا "موازی" و "همراه" و المپیک تشکیل شده است.
اولین دوره مسابقات ورزشی ویژه «ورزشکاران ویلچری» همزمان با افتتاحیه پانزدهمین دوره «بازیهای المپیک تابستانی 1948 لندن» بود. در این مسابقه سربازان فلج شده درجریان جنگ جهانی دوم شرکت کنندگان این مسابقه بودند که البته 4 سال بعد هم ورزشکاران معلول هلندی در این بازیها شرکت کردند و رفته رفته حضور ورزشکاران دارای معلولیت به یک جنبش بینالمللی تبدیل شد.
اما اولین دوره رسمی برگزاری بازی های پارالمپیک به سال1960 برمی گردد که البته دیگر مختص به قربانیان جنگ نبود بلکه افرادی که دارای معلولیت مادرزادی هم بودند در این رقابتها حضور پیدا کردند. این رقابت ها دقیقا بلافاصله بعد از بازیهای المپیک در رم برای معلولان برگزار شد. از آن سال به بعد بازیهای پارالمپیک هر 4 سال یک بار برگزار می شود.
تاریخچه پارالمپیک در ایران
فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین تا پیش از انقلاب اسلامی، به صورت کمیتهای غیرفعال زیرنظر فدراسیون پزشکی بود. زمان تاسیس این فدراسیون به اواخر سال 1358 پس از انقلاب اسلامی بر می گردد. با آغاز جنگ تحمیلی در سال 1359 و افزایش شمار جانبازان آمار معلولان روز به روز افزایش پیدا کرد و حضور آنها در فعالیت های ورزشی به جهت افزایش روحیه و دوری از عدم تحرک و نشاط به یک نیاز اصلی تبدیل شد. در سال 1363 تیم ملی جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی در رشته دوومیدانی با شرکت در مسابقات جهانی صاحب مدال های طلا و نقره و برنز شد و همچنین حضور اولینبار تیم والیبال نشسته در مسابقات جهانی والیبال نشسته نروژ و کسب مقام قهرمانی جهان باعث جذب هزاران جانباز و معلول در سراسر کشور شد.
اولین حضور گسترده تیمهای ورزشی افراد جانباز و معلول ایران در بازیهای پارالمپیک سئول با حضور موفق تیمهای مختلف ورزشی مخصوصا والیبالنشسته و دوومیدانی همراه بود. از سال 68 تا 79 فعالیت فدراسیون با برنامههای مدون و حضور موفق در 3 پارالمپیک بارسلون، آتلانتا و سیدنی ورزش جانبازان و معلولین جایگاه ویژه ای در ایران و جهان کسب کرد. در حال حاضر ورزش جانبازان و معلولین در بیش از 15 رشته ورزشی فعالیت میکند.
تاریخچه حضور ورزشکاران معلول ایران در پارالمپیک
کاروان ورزش ایران تاکنون در هشت دوره از بازیهای پارالمپیک شرکت کرده و در همه این سالها ورزشکاران معلول ما موفقیت های زیادی به دست آوردند. در زیر تاریخچه حضور ایران در پارالمپیک و عملکرد ورزشکاران را می خوانید:
*پارالمپیک ۱۹۸۸ سئول
ایران با ۳۵ ورزشکار در چهار رشته والیبال نشسته، وزنه برداری، گلبال و دو و میدانی در این دوره شرکت کرد. کاروان ایران در نخستین دوره حضور خود در بازیهای پارالمپیک موفق به کسب چهار مدال طلا، یک نقره و سه برنز شد.
*پارالمپیک ۱۹۹۲ بارسلونا
کاروان ایران با تعداد نفرات کمتری در این دوره از رقابتها شرکت کرد. با تصمیم مسئولان کاروان ایران با ۲۹ ورزشکار در سه رشته دو و میدانی، تنیس روی میز و والیبال نشسته راهی بارسلون شد و حاصل آن یک طلا، دو نقره و یک برنز بود. در این دوره تیم والیبال نشسته دومین طلای پارالمپیک را به گردن انداخت.
*پارالمپیک ۱۹۹۶ آتلانتا
در پارالمپیک آتلانتا کاروان ایران در چهار رشته و با حضور ۳۰ ورزشکار شرکت کرد. سهم ایران از این مسابقات ۹ مدال طلا، پنج نقره و سه برنز و مجموع ۱۷ مدال بود. طبق معمول در والیبال نشسته قهرمان شدیم و این تیم سومین قهرمانی پیاپی خود را جشن گرفت. دو و میدانی کاران ایران هفت مدال طلا کسب کردند و یک طلا هم به تیراندازی رسید. چهار مدال نقره به دو و میدانی و یک مدال نقره هم به وزنه برداری رسید. از سه مدال برنز هم دو مدال به وزنه برداری رسید و یک مدال به دو و میدانی.
*پارالمپیک ۲۰۰۰ سیدنی
کاروان ورزش پارالمپیکی ایران در سیدنی با ۴۰ ورزشکار و در پنج رشته شرکت کرد. نمایندگان ایران در این دوره از رقابتها در رشته های تیر و کمان، دو و میدانی، وزنه برداری، تیراندازی و والیبال نشسته در آوردگاه سیدنی حاضر بودند.
*پارالمپیک ۲۰۰۴ آتن
در پارالمپیک آتن کاروان ایران از حیث تعداد نفرات رشد قابل ملاحظه ای داشت و با ۸۹ ورزشکار در ۱۰ رشته ورزشی شرکت کرد. ایران در این دوره از رقابتها ۷ طلا، ۳ نقره و ۱۳ برنز کسب کرد.
*پارالمپیک ۲۰۰۸ پکن
ایران با ۷۲ ورزشکار در ۹ رشته ورزشی در این رقابتها شرکت کرد. ورزشکاران ایران موفق شدند پنج مدال طلا، ۶ نقره و ۳ برنز در این دوره از رقابتها کسب کنند.
*پارالمپیک ۲۰۱۲ لندن
کاروان ایران با نام رئیسعلی دلواری با ۷۹ ورزشکار در ۱۳ رشته در لندن حضور یافت. حاصل تلاش نمایندگان ایران در این دوره از رقابتها کسب ۱۰ مدال طلا، ۷ نقره و ۷ برنز بود. زهرا نعمتی در تیر و کمان تاریخ سازی کرد و نخستین بانوی مدال آور ورزش ایران چه در المپیک و چه پارالمپیک شد که به مدال طلا رسید.
*پارالمپیک ۲۰۱۶ ریو
کاروان فرهنگی - ورزشی منا با ۱۱۱ ورزشکار در ۱۲ رشته ورزشی در این دوره از رقابتها شرکت کرد. در این دوره کاروان ایران با 8 مدال طلا، 9 نقره و 7 برنز و در مجموع با کسب 24 مدال در جایگاه پانزدهم در میان مدال آوران قرار گرفت.
البته ورزشکاران معلول ایرانی علاوه بر حضور در مسابقات جهانی و پارالمپیک در مسابقات پاراآسیایی سابقه طولانی دارند و از سال 58 در این دو رویداد شرکت کردهاند. بنابر آنچه کمیته ملی پارالمپیک اعلام کرده است از سال 58 تا سال 92 مجموع مدال هایی که ورزشکاران ایرانی در مسابقات پارآسیایی، پارالمپیک، جهانی و بینالمللی به دست آوردهآند به عدد 1779 می رسد(اینجا) که از این تعداد 762 مدال خوش رنگ طلا، 564 مدال نقره و 453 مدال برنز است.
انتهای پیام/