دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 مهر 1396 - 14:30

«کریسپر» به کمک بیماران مبتلا به «سلیاک» می‌آید

دانشمندان در پژوهشی جدید موفق شدند تا با استفاده از تکنیک «کریسپر» یک پروتئین دردسرساز در «گلوتن» را هدف قرار دهند.
کد خبر : 216953

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا از ایسنا، بیماری سلیاک در سراسر جهان از هر 100 نفر یک نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اگرچه پزشکان همچنان به دنبال کشف علت این اختلال خودایمنی هستند اما آنها از یک چیز تقریبا مطمئن هستند آن هم این که اگر فردی به این بیماری دچار شد باید از گلوتن پرهیز کند.


گلوتن، پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار، گیاهی از خانواده گندمیان است، یافت می‌شود. این ماده باعث کش آمدن خمیر و ترد شدن بافت فرآورده نهایی می‌شود.


بین نیم تا یک درصد مردم ایالات متحده به علت ابتلا به بیماری سلیاک به گلوتن حساسیت دارند. بیماری سلیاک عبارت از نوعی واکنش ایمنی غیرطبیعی به گلیادین نسبتا هضم شده است. این بیماری به میزان‌های مختلف در تمام مصرف کنندگان گندم در جهان رخ می‌دهد. مصرف و استنشاق گلوتن نیز موجب برخی واکنش‌های آلرژیک و آسیب‌های عصبی می‌شود.


در انسان‌ها حساسیت به گلوتن زیاد دیده شده است اما حفظ یک رژیم غذایی طولانی مدت کار آسانی نیست به ویژه هنگامی که شما باید برخی از مواد غذایی رایج مانند نان را از برنامه غذایی خود حذف کنید.


خوشبختانه و به لطف یک روش نه چندان جدید محققان اسپانیایی توانستند با استفاده از ویرایش ژن، انواع جدیدی از گندم را ایجاد کنند که واکنش‌های ایمنی بدن را در افراد مبتلا به بیماری سلیاک کاهش می‌دهد.


این تیم دریافتند که مشکل اصلی وجود یک پروتئین به نام گلیادین است و با استفاده از روش کریسپر آن را هدف قرار دادند. آنها تاکنون 35 عدد از 45 ژن موجود در آن را به طور موفقیت آمیز از بین بردند. اما هنوز برای رسیدن به یک گندم اصلاح ژنتیکی شده می‌بایست کارهایی انجام دهند.


محققان در نهایت امیدوارند که با استفاده از این روش بتوان در آینده محصولات غذایی کم گلوتن تولید کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب