پرانرژیترین ذرات جهان از راه دور و درازی آمدهاند
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Engadget، بیش از 50 سال از شناسایی اولیه اشعههای کهکشانی میگذرد اما منشاء آنها هنوز برای دانشمندان ناشناخته است. یکی از نظریهها این است که این تشعشعات از مرکز کهکشان ما میآیند. اما حالا، گروهی متشکل از 400 دانشمند از 18 کشور مختلف جهان کشف کردند که منشاء این اشعههای پرانرژی در خارج از کهکشان ما قرار دارد.
در طی 12 سال گذشته، دانشمندان با استفاده از رصدخانه «پیر آگر» روی منشاء اشعههای کهکشانی مطالعه کردهاند. این رصدخانه شامل تلسکوپ و آشکارسازهای ذرهای است که در منطقهای بزرگتر از ایالت رود آیلند قرار دارد. محققان دریافتند که اکثر این ذرات از سمتی میآیند که با مرکز راه شیری ارتباطی ندارد و تقریبا 120 درجه دورتر از آن قرار دارد.
گرگوری اسنو، از رصدخانه پیر آگر، در این باره گفت: «مدارک و شواهد دیگری هم وجود داد اما این مطالعه ثابت میکند که منشا اکثر ذرات پرانرژی تشعشعاتی کهکشانی در کهکشان راه شیری نیست. در عوض به نظر میرسد که این ذرات از فراکهکشانها میآیند»
این یافتهها به چندین دلیل بسیار مهم هستند. اول، گمان میشود که اشعههای کهکشانی، انرژیهای باقی مانده از انفجار بزرگ هستند. درک بهتر آنها به ما کمک میکند تا جهان را بهتر درک کنیم.
اسنو در این باره افزود: «امیدواریم با کشف منشاء این ذرات بتوانیم اطلاعات بیشتری درباره منشا جهان، انفجار بزرگ، نحوه تشکیل کهکشانها و سیاهچالهها و چیزهای مانند این به دست آوریم».
اما نگرانیهای دیگری هم وجود دارد. اشعههای کهکشانی نام دیگری هم دارند: اشعه کیهانی کهکشانی، و این اشعهها برای هر انسانی که خارج از مرزهای میدان مغناطیسی زمین سفر میکنند، یک تهدید جدی به شمار میرود. اگر میخواهیم به مریخ و فراتر از آن سفر کنیم، نیاز به روشی برای محافظت از فضانوردان در برابر این اشعههای کشنده داریم. کشف منشاء، ما را یک قدم به این هدف نزدیکتر میکند.
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/