تدریس دین بدون قصد قربت و توجه قلبی موثر نیست
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حجتالاسلام دکتر ابراهیم کلانتری معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در این مراسم گفت: «بنده از سال 61 که دانشگاهها پس از انقلاب فرهنگی بازگشایی شدند، به تدریس معارف اسلامی مشغول بودهام. از آن زمان تاکنون همواره در این حوزه و در نقشهای مختلف حضور داشتهام.»
او به تحولات حوزه معارف اسلامی پس از پیروزی انقلاب تاکنون اشاره کرد و افزود: «از جمله تحولاتی که در این درس و حوزه اتفاق افتاد، تغییر سرفصلها و عناوین درس، اضافه شدن کتب درسی از 6 عنوان به 16 عنوان بود. در واقع میتوان گفت که طلسم چندین ساله شکسته شد و ما در همان دوره توانستیم گرایشهای معارف را افزایش دهیم و تعداد کتب را نیز به تعداد بیشتری برسانیم به طوری که امروز بیش از 60 عنوان کتاب درسی در اختیار استادان معارف است.»
کلانتری با بیان اینکه پس از این تحولات به سمت تربیت مدرس در حوزه معارف اسلامی رفتیم، گفت: «طراحی رشته کارشناسی ارشد در 5 گرایش و پس از آن دکتری مدرسی معارف در 5 گرایش نیز از جمله اقدامات انجام شده در این حوزه است.»
او با اشاره به اینکه در همان زمان و با ابلاغی از دفتر مقام معظم رهبری تاکید شد که برای مدرسی معارف دست به کار شویم، گفت: «طراحی دانشگاه معارف اسلامی در آن دوره صورت گرفت و این دانشگاه تبدیل به یک مرکز منحصربهفرد تربیت مدرس معارف اسلامی در سراسر کشور شد. به طوری که امروز پس از 10 سال از تاسیس آن، بیش از هزار نفر از مدرسان واجد شرایط در مقطع ارشد و دکتری در این دانشگاه تحصیل کردهاند.»
معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «در آن زمان نشریات علمی و پژوهشی در کشور بسیار کم بود و این نشریات در حوزه معارف انگشت شمار بودند. بر این اساس برنامهریزی برای انتشار نشریات علمی و پژوهشی را در دستورکار قرار داده و توانستیم نشریاتی منتشر کنیم. البته این کار بسیار سخت بود و برای گرفتن مجوز هر نشریه، به اندازه یک عملیات در جبهه کار میکردیم.»
او تاکید کرد بحمدالله امروز در حوزه معارف اسلامی، به خودکفایی در انتشار نشریات علمی و پژوهشی رسیدهایم.
کلانتری با تاکید بر اینکه به شدت مخالف ستادسازی های بیرویه و کماثر هستم، افزود: «نباید ستاد دائما با تشکیل شورا، جلسه و گروه در مراکز از وظیفه خود غافل شود. ما باید تمام توان خود را در خط مقدم صرف کنیم. همه تلاشهای ما به خاطر این است که استاد بتواند در خط مقدم، مسئولیت استادی خود را به نحو احسن انجام دهد.»
معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «مقام معظم رهبری هم به شدت بر ستادسازی حساس هستند. ما نباید در تهران، نهاد ساخته و هزینههای بسیاری را ظرف ساختمانسازی کنیم چرا که اینها به خودی خود هیچ ارزشی ندارند. در دوران مسئولیتم در معاونت امور استادان نیز بنده تاکید زیادی بر توجه به صف و دانشگاه داشتم و هدف ما این بود که بتوانیم استاد معارف باسواد و عالم دینی در دانشگاهها داشته باشیم.»
او خطاب به مدیران و اعضای هیات علمی گروه معارف اسلامی نیز گفت: «از تشریفات به شدت پرهیز کنید چرا که باعث هدررفت وقت و انرژی میشود. خوشبختانه امروز بارقه امیدی در این دانشگاه به وجود آمده است و ما باید بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم.»
کلانتری با تاکید بر اینکه استادان گروه معارف باید در کار خود قصد قربت داشته باشند تا اثربخش باشند، افزود: «این در صورتی است که تدریس درسهای دیگر اینگونه نیست. بنابراین در کار ما بسیار اهمیت دارد که همه کارها با محور الهی و خدایی بودن پیش رود. تدریس دین بدون قصد قربت و توجه قلبی، نیت الهی و بدون توسل در پیشگاه خداوند، موثر نخواهد بود.»
معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «فعالیت اصلی استادان گروه معارف باید کار استادی باشد. متاسفانه خیلی از استادان وارد حاشیه شدهاند و باید از این حواشی دوری گزینیم چرا که کار اصلی شما تدریس معارف اسلامی در دانشگاه است.»
او تاکید کرد استادان معارف باید احاطه کامل علمی در حوزه معارف دینی و اسلامی داشته باشند. ویژگی دانشگاه این است که در حوزه تخصصی و آموزش عالی حرکت میکند. بنابراین باید در حوزه کاری خود تخصص لازم را داشته باشیم. عالم دین در دانشگاه باشید یعنی صاحب تخصص در حوزه معارف دینی با ادبیات علمی، صاحب استدلال، صاحب منطق با چارچوب معین و ابزارهای مشخص دانشگاه باشید.
کلانتری در توضیح چگونگی به دست آوردن احاطه علمی نیز گفت: «یکی از راههای رسیدن به احاطه علمی، انجام کار عمیق علمی در موضوعات معین معارف اسلامی است. کار علمی به دو صورت تخصصی و میانرشتهای صورت میگیرد که امروز رشتههای میان رشتهای مورد نیاز جامعه ماست و ما میتوانیم در این حیطه فعالیت کنیم.»
معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه امروز عرصه بسیار وسیعی برای معارف اسلامی باز است، افزود: استادان گروه معارف باید کار مطالعاتی وسیعی برای کسب اطلاعات فراوان انجام دهند. بر این اساس باید همواره و به صورت مستمر مطالعات عمومی و تخصصی انجام دهیم. استادان باید در دانشگاه در حد موظفی خود تدریس کنند، این موضوع بسیار مهم است و باید مورد توجه شما عزیزان قرار گیرد.»
کلانتری با اشاره به اینکه دفاع از نظام جمهوری اسلامی ایران از اهم واجبات است و باید از سوی استادان گروه معارف انجام شود، گفت: «نظام جمهوری اسلامی ایران باارزش است چرا که تعداد زیادی از جوانان این کشور برای حفظ آن جان خود را از دست دادهاند. بنابراین دفاع از این نظام باید مورد توجه قرار گیرد. بیشترین هجمه دشمن بر کارآمدی نظام است. ما میتوانیم با ارائه آمارهای بینالمللی از وضعیت کشور قبل و بعد از انقلاب، از این نظام دفاع کنیم.»
او ادامه داد: «آمارهای ما در تمامی حوزهها نسبت به قبل از انقلاب با پیشرفت چشمگیری مواجه شده است. اگر به یاد داشته باشید قبل از انقلاب ما تنها 30 درصد قشر تحصیلکرده در داخل کشور داشتیم اما امروز برعکس شده است و حدود 85 درصدجمعیت ایران تحصیلکرده هستند. در زمان رژیم طاغوت خط تولیدی برای محصولات خود نداشتیم و محصولات غذایی ما فقط 33 روز را پاسخگو بودهاند اما امروزه ما به عنوان اولین صادر کننده محصولات غذایی در خاورمیانه شناخته میشویم. شما به عنوان قشر مهم این نظام باید این موضوعات و آمارها را برای جوانان بگویید زیرا آنان از این موضوعات خبر ندارند و ممکن است در دام بیگانگان بیفتند.»
انتهای پیام/