جفتگیری «کوشکی» و «دلبر» با نظارت آلمانیها
هومن جوکار، مدیر پروژه بینالمللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، با اشاره به روز ملی حفاظت یوز آسیایی اظهار کرد: براساس آخرین بررسیهای صورت گرفته در سال گذشته مشخص شد جمعیتی کمتر از 50 قلاده یوز در ایران وجود دارد؛ بر همین اساس باید برای بقای یوز آسیایی در زیستگاههای ایران تلاش کنیم. البته یکی از موضوعاتی که جمعیت یوز آسیایی را تهدید میکند، معدنکاری است؛ زیرا بسیاری از معدنکاران به دلیل سود اقتصادی بالا وارد زیستگاههای این گونه در حال انقراض میشوند. به طوری که متاسفانه شاهد از دست دادن یکی از زیستگاههای مهم یوز آسیایی در استان یزد هستیم. زیرا یک معدن آهن با 4 هزار نیرو در این منطقه در حال فعالیت است.
وی ادامه داد: با ادامه فعالیت و گسترش معادن در این مناطق مهم، زیستگاهی برای یوز آسیایی باقی نمیماند.
وی به یکی دیگر از تهدیدات جمعیت یوز ایرانی اشاره کرد و گفت: متاسفانه تصادفات جادهای در دو محدوده خطرناک مانند جاده تهران – مشهد و جاده یزد باعث میشود خسارات زیادی به جمعیت یوز وارد شود. بر همین اساس فنسکشی حاشیه جاده در این مناطق و محدودهها بسیار مهم است.
وی ادامه داد: در نظر داریم برای حفاظت از این گونه در حال انقراض، ایمنی این مناطق را افزایش دهیم. بر همین اساس، عقد قرارداد با پیمانکار برای فنسکشی این مناطق صورت گرفته و بودجه موردنیاز از سوی وزارت راه به مبلغ یکمیلیارد تامین شده است. همچنین تابلوهایی برای نصب و قبل و بعد از مسیر فنسکشی در جاده نصب شده تا رانندگان نسبت به ورود به محدوده یوزها آگاهی پیدا کنند و سرعت خود را کاهش دهند.
وی همچنین در مورد آخرین وضعیت جفتگیری دلبر و کوشکی اظهار کرد: تاکنون یک تیم کارشناسی از آلمان بر روی جفتگیری طبیعی یوز نر و ماده کار کردهاند، اما به جفتگیری طبیعی امیدی نداریم، بر همین اساس مذاکراتی صورت گرفته تا یک تیم زبده آلمانی برای ادامه روند جفتگیری کوشکی و دلبر به ایران سفر کنند.
وی افزود: از کوشکی (یوز نر) نمونه اسپرم زنده گرفته شده و هماکنون در نیتروژن مایع ذخیره داریم. اینبار نیز گروه آلمانی میخواهند برای آماده کردن دلبر (یوز ماده) به ایران سفر کنند تا باروری تخمک را انجام دهند تا تخمک در بدن خود ماده پرورش پیدا کند.
جوکار یادآور شد: در نوبت جدید شاید کمتر از یک ماه دیگر برنامهریزیهایی برای ورود تیم آلمانی به کشور صورت گرفته و اگر طبق برنامهریزیهای صورت گرفته پیش رویم و یوز ماده بتواند تخمک را در رحم نگهدارد، بهترین حالت است. چون در این روش بدون دستکاری زیاد بشر باروری صورت گرفته، البته این پایان کار نیست و اگر یوز ماده توانایی نگهداری تخمک را در رحم خود نداشته باشد، راههای دیگری مانند IDF وجود دارد که تخمک بیرون بدن مادر پرورش پیدا کند. البته امیدواریم به این مرحله نرسیم.
انتهای پیام/