دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 خرداد 1394 - 14:31
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط‌زیست:

بحران‌های زیست محیطی معضل بزرگ شهرهای ایران

معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در اواخر قرن بیستم با بحران‌های جدی زیست‌محیطی رو به رو شدیم، درباره بحران آب گفت: کاهش سرانه آب تجدیدپذیر کشور به مرور زمان باعث فشار به آب‌های غیر تجدیدپذیر و در نتیجه، کاهش آب‌های زیرزمینی می‌شود.
کد خبر : 20356

به گزارش گروه اجتماعی آنا، نخستین سمپوزیوم بین‌المللی چشم‌انداز شهرهای پایدار آینده ایران با حضور جمعی از صاحب نظران داخل و خارج کشور در مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان حفاظت محیط‌زیست ایران برگزار شد و سید محمد مجابی درمورد وضعیت محیط‌زیست در شهر‌های کشور سخنرانی کرد.


وی سخنان خود را چنین آغاز کرد که در گذشته نگاه یک طرفه‌ای به مباحث اقتصادی وجود داشت، به طوریکه هر فعالیت تولیدی که با برداشت منابع طبیعی همراه بود، منجر به تخریب طبیعت می‌شد. زمانیکه بهره‌برداری از طبیعت افزایش یافت، آلودگی زیست محیطی نیز بخاطر تولید بیشتر پسماندهای حاصل از بهره‌وری افزایش پیدا کرد. در نتیجه، در اواخر قرن بیستم با بحران‌های جدی زیست‌محیطی رو به رو شدیم.


وی ادامه داد: برای کنترل این مسئله، حرکت‌های جدی همچون اجلاس جهانی زمین شکل گرفت که در آن دستیابی به توسعه پایدار مطرح بود. بعد از برگزاری این اجلاس، نگاه جامعه جهانی به محیط‌زیست از یک وجه بهتری برخوردار شد و بهره‌برداری سبز مورد اهمیت قرار گرفت.


مجابی با اشاره به این موضوع که اکنون بحران‌های متعددی در حوزه محیط‌زیست وجود دارد، گفت: امروز جهان با بحران آب مواجه است. در حالیکه هنوز اقدام جدی برای جمع آوری آب باران در دوره‌های بارندگی در شهرهای خشک و نیمه خشک همچون تهران انجام نشده است.


تولید محصولاتی که به آب زیادی نیاز دارد باید مدیریت شود


وی با تاکید بر این مساله که تولید محصولات صادراتی همچون پسته و هندوانه که به آب زیادی نیاز دارد، باید در کشور مدیریت شود، یادآور شد: کاهش سرانه آب تجدیدپذیر کشور به مرور زمان باعث فشار به آب‌های غیر تجدیدپذیر و در نتیجه، کاهش آبهای زیرزمینی می‌شود.


مجابی با اشاره به این مساله که توسعه پایدار شهری نیازمند مطالعه و پژوهش است، تاکید کرد: باید بدانیم که در هر یک از قسمت‌های یک شهر چه مسائلی وجود دارد تا پس از دسته‌بندی آنها بتوانیم به آن‌ها در قالب طرح‌های پژوهشی رسیدگی کنیم.


معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس در ادامه گفت: آینده پژوهی مسئله بسیار حائز اهمیتی برای شهر‌ها است و اگر اتفاقاتی که در آینده رخ می‌دهد از پیش برنامه‌ریزی نشود، قابل مدیریت نخواهد بود. بنابراین، لازم است که طرح جامع شهری در زمینه مدیریت شهری و محیط‌زیست ارائه کنیم که همه مسائل شهر را پوشش دهد.


وی با اشاره به مسئله ترافیک و آلودگی هوا، آلودگی صوت، آلودگی آب، افزود: در شهرهای توسعه یافته برای افزایش کیفیت زندگی شهروندان به مسائل زیست‌محیطی توجه می‌شود.


آینده‌پژوهی در شهرهای ایران مدنظر قرار گیرد


مسعود نصرتی، رئیس گروه پایلوت مطالعاتی شهر قزوین نیز در این همایش با اشاره به توسعه پایدار، گفت: بایستی آینده پژوهی را در هر یک از شهرهای ایران در نظر داشته باشیم.


رئیس گروه پایلوت مطالعاتی شهر قزوین در بخش دیگر سخنانش درباره وضعیت باغستان ۶ هزار هکتاری پیرامون شهر قزوین اظهار نگرانی کرد و گفت: نباید از درختان این باغستان تاریخی غافل شویم؛ به یاد داشته باشیم این درختان در طول این سال‌ها با کم آبی منطقه قزوین انطباق پیدا کردند تا ما شهری در میان باغستان داشته باشیم.


نصرتی افزود: اکنون باید به کمک متخصصان داخل و خارج کشور به این دغدغه پاسخ دهیم که با توجه به هزینه‌های بالای حفظ و نگهداری باغستان تاریخی قزوین و با در نظر گرفتن این مسئله که صاحبان این ۶ هزار هکتار باغ در شرایط کنونی توان نگهداری این باغ‌ها را ندارند، چطور می‌توانیم این باغ‌های تاریخی را برای نسل آینده حفظ کنیم.


کیفیت هوا و آب، از شاخص‌های مهم شهر پایدار هستند


بر اساس این گزارش در این نشست همچنین حسین محمد پورزرندی، مدیر عامل بانک شهر رسیدن به شهر پایدار را نیاز امروز شهر‌ها دانست و گفت: کیفیت هوا و آب، از شاخص‌های مهم برای داشتن شهری پایدار هستند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب