دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 مرداد 1396 - 15:19
بارزانی در مصاحبه با روزنامه الاهرام مطرح کرد

کمک ایران به اقلیم کردستان عراق در زمان حمله داعش/ برای برگزاری همه پرسی نیازی به اجازه‌گرفتن نداریم

رئیس اقلیم کردستان عراق در مصاحبه با یکی از روزنامه‌های عرب‌زبان مجددا بر اجرای همه‌پرسی استقلال از بغداد تاکید کرد و گفت همه مردم کُرد آرزوی تعیین سرنوشت خود و همچنین برگزیدن شکل رابطه با کشورهایی که بخشی از ساکنانش کُرد هستند را دارند.
کد خبر : 201954

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، مسعود بارزانی در مصاحبه با روزنامه الاهرام چاپ مصر، به تشریح مواضع این اقلیم درباره سرنوشت خود و حق برگزاری همه‌پرسی در زمان مقرر پرداخت.


خلاصه‌ای از این مصاحبه را در زیر می‌خوانید:


روابط اقلیم کردستان با دولت مصر چگونه است؟ آیا در موضوع همه‌پرسی ارتباطی میان دو طرف وجود دارد؟


در اربیل، پایتخت اقلیم کردستان کنسولگری مصر وجود دارد و ما نسبت به این موضوع مفتخریم و با آن در راستای تقویت روابط دو طرف، همکاری داریم و امیدواریم این روابط همچنان ادامه یابد. ما به همه نمایندگی‌های کشورها در اقلیم ازجمله کنسولگری مصر موضوع برگزاری همه‌پرسی را اطلاع داده‌ایم و به‌زودی به‌طور رسمی و غیر رسمی از نمایندگان قاهره می‌خواهیم تا برای نظارت بر برگزاری همه‌پرسی حضور یابد و قاهره نیز از گفت‌وگوی میان ما و بغداد در زمینه همه‌پرسی استقبال کرده است.


مصر نقش مهمی در منطقه دارد و ما به‌طور مداوم با عبدالفتاح سیسی، رئیس‌جمهوری مصر در ارتباطیم و در راستای تقویت روابط ان‌شاالله به‌زودی به قاهره سفر خواهم کرد.


دلیل اقدام حکومت اقلیم کردستان برای برگزاری همه پرسی استقلال چیست؟


همه حکومت‌های عراق از زمان تاسیس تاکنون در ایجاد شراکت واقعی میان دو قوم اصلی عراق (یعنی عرب‌ها و کُردها) شکست خورده‌‌اند و همه آن‌ها (دولت‌های متوالی) نه تنها مثل یک رقیب بلکه مثل یک دشمن با کردستان رفتار کرده‌اند. آن‌ها (دولت‌های عراق) همه نوع جنگی را از جمله نسل‌کشی علیه ما به راه انداختند، همچون بمباران شیمیایی حلبچه یا اتفاقات انفال که بیش از 180 هزار شهروند کردستان قربانی آن شدند و 4500 روستای کُردنشین از مجموع 5 هزار تا نابود شد. بعد از سال 2003 (اشغال عراق از سوی آمریکا و سرنگونی صدام)، آن را به فال نیک گرفتیم و به بغداد رفتیم تا با هم کشوری با شراکت و شهروندی حقیقی تاسیس کنیم و خسارت‌ها را جبران کنیم. ما در تدوین قانون اساسی شراکت داشتیم اما در 14 سال گذشته از آن زمان تاکنون، دست‌اندرکاران در بغداد نشان دادند که در موضوع ما (کُردها) بهتر از همتایان خود در گذشته نیستند. همان سیاست‌های گذشته را که حذف و به حاشیه‌راندن است بلکه سیاست ویرانگری را همانند آنچه در سهم بودجه کردستان بود، در پیش گرفتند و حقوق کارمندان را از 2014 قطع کردند که این هم نوعی دیگر از نسل‌کشی و ایجاد آشوب و متوقف کردن توسعه و شکوفایی اقلیم است. اقلیم به دولت ما فشار آورد که تعامل را با بغداد تغییر بدهیم و برای جلوگیری از مشکلات و نزاع‌های احتمالی، برای استقلال تلاش کنیم.


هدف از برگزاری همه‌پرسی چیست؟


در یک کلام؛ استقلال.


آیا ارتباطی میان اتفاقات بزرگی که در منطقه و عراق در جریان است، با دعوت به همه‌پرسی وجود دارد؟


آنچه در منطقه در جریان است تاثیر زیادی بر تحولات دارد. تشکیلات تروریستی داعش کُردهای عراق و سوریه را هدف گرفت، مناطقی را از کردستان اشغال و تلاش کرد از قطع بودجه کردستان با هدف تضعیف نیروهای پیشمرگه که از آموزش و تسلیح محروم شده بود سوء استفاده کند، حال آنکه قانون اساسی عراق پیشمرگه را بخشی از نیروهای نظامی عراق می‌داند. داعش تلاش کرد به اربیل، کرکوک و دهوک نزدیک شود. همه این اتفاقات به علاوه‌ رویکرد حذف‌گرایی بغداد در قبال دیگر اقشار عراق که به شیوه‌های سیاسی و فرقه‌گرایی انجام می‌دهد و ترس از تبدیل شدن این اختلافات به جنگ، ما را به گزینه همه‌پرسی از ملت خود برای تعیین سرنوشت رهنمون کرد. این گزینه، راه دموکراتیک و مطمئنی طبق قوانین بین‌الملل است.


آیا توافقی میان کردها در سوریه، عراق، ایران و ترکیه یر سر تشکیل یک دولت کُرد وجود دارد؟


به صراحت می‌گویم همه مردم کُرد آرزوی تعیین سرنوشت خود و همچنین برگزیدن شکل رابطه با کشورهایی که بخشی از ساکنانش کُرد هستند را دارند. اینجا در عراق، مردم ما همه‌پرسی را برای نوع رابطه‌شان با برادران عراقی و شرکای ما در این کشور برگزیدند. همه‌پرسی ما ربطی به سایر برادران کُرد در دیگر بخش‌ها (کشورها) ندارد. ما حل مشکلاتشان را از راه‌های مسالمت‌آمیز و دموکراتیک تایید می‌کنیم.


منابعی در بغداد می‌گویند بغداد مخالف برگزاری همه‌پرسی است و نتیجه آن را نمی‌پذیرد؛ کما اینکه تهران و آنکارا نیز مخالفتشان را با این اقدام اقلیم کردستان اعلام کرده‌اند. موضع شما نسبت به واکنش این پایتخت‌های منطقه‌ای چیست؟


ما به حق خود در زندگی با شیوه‌ای انسانی، دموکراتیک و متمدنانه عمل می‌کنیم. فکر نمی‌کنم که دنیای امروز چنین موضع معکوسی را اگر به تعهداتش در حقوق بشر و ملت‌ها احترام می‌گذارد، تحمل کند. ما با کسی نمی‌جنگیم. منطقه ما از سال 1991 مستقل و خودمختار است و شایستگی خود را در روابط مثبت و ممتاز با همسایگان ترکیه‌ای، ایرانی، سوری و عراقی ثابت کرده است. آن موضعی که همه (این کشورها) گرفته‌اند، برای ما رد نتیجه همه‌پرسی یا حتی رد ایده آن تفسیر نشد. آن‌ها(سران ایران، ترکیه، عراق) دیدگاه‌هایشان را درباره مناسب نبودن زمان برگزاری همه‌پرسی مطرح کردند.



روابط شما با دولت ترکیه چگونه است؟ اردوغان در سفر اخیرتان به آنکارا چه درخواستی از شما داشت؟


روابط اقلیم کردستان و همسایه‌اش ترکیه خیلی خوب است و ما روابط تجاری و اقتصادی خوبی داریم و دوستان تُرک ما اهمیت وجود اقلیم کردستان را برای خود درک می‌کنند. ما با یکدیگر میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری مشترک داریم. روابط ما با دولت اردوغان بسیار مثبت و دیرینه است و آن‌ها در افتتاح فرودگاه بین‌المللی اربیل مشارکت داشتند. اردوغان در آن دیدار چیز خاصی نخواست و تنها مایل بود روابط دو طرف افزایش یابد.
آیا برای برگزاری همه‌پرسی با پایتخت‌های جهان ازجمله واشنگتن، بروکسل، مسکو و پکن مشورت شده است؟


این در حیطه اختیارات هیات انتخابات و همه‌پرسی اقلیم است و شورای عالی همه پرسی وظیفه دارد از ناظران جهانی و نهادهای قانون‌گذاری و دولتی و رسانه‌ها برای نظارت بر همه‌پرسی در اقلیم کردستان دعوت کند.
در یک کلام پیامتان را به پایتخت‌های زیر بگوید:


بغداد؟


اگر شراکت نکند شکست خواهد خورد. برای آن‌ها همچون هم‌پیمانان خود آرزوی موفقیت داریم.


آنکارا؟


کردستان راحت و صادقانه در کنار شماست


دمشق؟


ما به انتخاب ملت سوریه احترام می گذاریم و اختلافی با آن‌ها نداریم.


تهران؟


مواضعتان را در روزهایی که داعش به اقلیم کردستان حمله می‌کرد، فراموش نمی‌کنیم. آن زمان از کسانی بودید که بسیار به ما کمک کردید و در کنار ما بودید.


عربستان؟


ملت و حکومت و پادشاهی دوست و برادر که می‌خواهیم روابط قوی با یکدیگر داشته باشیم.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب