نفوذ طالبان در دستگاه امنیتی افغانستان/ داعش و طالبان از لحاظ تاکتیکی همسو هستند
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، گرچه گروه تروریستی داعش بارها با طالبان مسلح در خاک افغانستان درگیر شدهاند و در این درگیریها شماری از دو طرف کشته یا زخمی شدهاند ولی روز گذشته (دوشنبه) در یکی از روستاهای منطقه میرزا اولنگ در ولایت سر پل واقع در شمال افغانستان حملهای مسلحانه رخ داد و افراد مسلح یک روستا را تخریب کردند و با مردم آنجا را که از شیعیان بودند، به خاک و خون کشیدند.
این اقدام نگرانیهایی را در سطح منطقه درباره امکان وجود ائتلافی مسلحانه میان طالبان و داعش افزایش داده است. کما اینکه دو طرف به دست داشتن در حمله تروریستی به شمال افغانستان اعتراف کردهاند.
پیر محمد ملازهی، کارشناس امور افغانستان در اینباره به خبرنگار آنا گفت: «در این واقعیت که طالبان و داعش در زمینههایی با هم درگیر شدند و حتی در بازهای از زمان داعش دهها فرمانده طلبان را دستگیر و اعدام کرد تردیدی وجود ندارد. به تازگی گفته میشود هماهنگی میان بخشی از داعش و طالبان شکل گرفته است. اکنون زمینه تقسیم کار و هماهنگی میان داعش و طالبان شکل گرفته است و دو طرف به بدنه اصلی یکدیگر متصل شدهاند، البته این را باید در نظر داشته باشیم وقتی میگوییم داعش، داعشی که در منطقه خاورمیانه تحرکاتی دارد منظور نیست، بلکه داعش فعال در افغانستان، داعشی متشکل از نیروهای تندروی آسیای مرکزی، قفقاز و پاکستان یا افراطگرایان تاجیک یا ازبک هستند.»
مقطعی یا دائمی بودن وجود هماهنگی میان داعش و طالبان در افغانستان موضوعی است که تحلیلگران منطقهای نسبت به آن نظرات مختلفی دادهاند. ملازهی تاکید کرد: «درباره اینکه آیا فعالیت داعشیها در شمال افغانستان مقطعی یا دائمی است، تاکنون توضیحی ارائه نشده است و اطلاعات دقیقی در دست نیست. توجه کنیم که در حادثه اخیر در شمال افغانستان، طالبان کشتار غیرنظامیان را رد کردند ولی داعش آن را رد نکرد و بهطور ضمنی مسئولیت آن را پذیرفته است.»
این کارشناس امور افغانستان ائتلاف میان داعش و طالبان را در پارهای موارد قابل تصور خواند و گفت: «طالبان ساختاری محلی دارد و تنها میخواهد دولت مرکزی افغانستان را به زیر بکشد و خود حکمرانی کند ولی داعش همانطور که بارها در شعارهایش مطرح کرده است، قصد دارد خلافت اسلامی را در کشورهای منطقه و جهان پیاده کند و بیشتر، گرایشات فرامنطقهای و جهانی دارد. اگر تاکتیکی بخواهیم حساب کنیم، میتوان ائتلاف میان داعش و طالبان را متصور بود که در برخی موضوعات با یکدیگر اشتراک مواضع داشته باشند ولی در حوزه ایدئولوژیک این وحدت و وجود ائتلاف به چشم نمیخورد. در ایدئولوژی داعش هیچ جایگاهی برای طالبان تعریف نشده است و در واقع در خلافت اسلامی داعش، جنبش طالبان هیچ جایگاهی ندارد.»
ملازهی با تاکید بر نفوذ طالبان در حکومت مرکزی افغانستان تصریح کرد: «نیروهای داعش در دولت مرکزی و در ساختار پلیس، ارتش و نیروهای امنیتی افغانستان نفوذ کردهاند و تقریبا توانستهاند با استفاده از این نفوذ خود، عملیاتهای تروریستی موفقی را در ایستهای بازرسی، پادگانهای نظامی و مکانهای امنیتی ترتیب دهند، کما اینکه مشاهده میکنیم چند وقت یکبار نیروی نفوذی طالبان در قامت یک سرباز افغان، اقدام به تیراندازی به سوی دیگر سربازان میکند و فاجعه به بار میآورد.»
وی افزود: «باوجود این، این موضوع که آنها بتوانند با یکدیگر جمع شوند و با استفاده از قابلیت نفوذشان، علیه دولت مرکزی کودتا به راه بیاندازند قدری دور از ذهن به نظر میرسد. کودتا کار طالبان نیست و آنها تجربهای در این زمینه ندارند.»
انتهای پیام/