دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 خرداد 1394 - 15:21

ظریف به کدام سابقه تاریخی اشاره کرد؟ + مستندات مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای در دولت احمدی‌نژاد

در حالی که مذاکره‌کنندگان هسته‌ای زیر فشار منتقدان توافق لوزان قرار دارند که چرا اجازه مصاحبه ماموران آژانس با دانشمندان اتمی ایران را داده‌اند، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه روزگذشته فاش کرد که دولت قبل این اجازه را به آژانس داده و حتی با برخی دانشمندان ایرانی در دوره گذشته مصاحبه شده است.
کد خبر : 20067

گروه بین‌الملل_ مریم یوسفی: ظریف فقط یک جمله گفت: «اجازه مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای در دولت قبل داده شده بود.» اما همین یک جمله تا حالا خیلی‌ها را به واکنش وا داشته است.


ظریف در گفت‌وگویی با «خانه ملت» نکته‌ای از تاریخ نه‌چندان‌دور مذاکره هسته‌ای را مطرح کرده است. او گفته که در دولت قبل اجازه مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای صادر و مصاحبه‌هایی هم با آنها توسط مأموران آژانس انجام شد. محمدجواد ظریف با اشاره به مخالفت مقام‌معظم‌رهبری با خواسته کشورهای غربی مبنی‌بر مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای کشور، گفت: «به‌طورحتم، رویکرد همه ارکان نظام پیروی از دستورات رهبرمعظم‌انقلاب است».وزیر امور خارجه کشور ادامه داد: «موضوع مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای، ارتباطی به اصل مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه ١+٥ ندارد و این یک مسئله کناری و فرعی بوده و حدود ١٠ سال است که کشور برای حل این ادعاها و بهانه‌ها اقداماتی انجام داده است.


او ادامه داد:«دراین‌رابطه روش‌هایی برای رفع ابهامات صورت گرفت و حتی در دولت سابق مصاحبه‌هایی با دانشمندان هسته‌ای کشورمان از سوی مأموران آژانس انجام شد. در آن دوران با افراد مختلف در ایران مصاحبه شد و حتی آنها از مراکز و اماکن مربوطه بازدید کردند، اما هیچ ابهامی پیدا نشد که این موضوع نشان‌دهنده بهانه‌جویی غربی‌هاست».


وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به ادعاهای مقامات آمریکایی‌ مبنی‌بر موافقت ایران برای مصاحبه با تعدادی از دانشمندان هسته‌ای کشورمان، تصریح کرد: «آنها هرچه که می‌خواهند بگویند، زیرا مقامات این کشورها در سال‌های گذشته انواع صحبت‌ها و مطالب را مطرح کردند، اما قطعا تیم مذاکره‌کننده، نظر رهبرمعظم‌انقلاب را در تمام موارد مذاکرات هسته‌ای عینا اطاعت می‌کند».


این نقل قول از محمد جواد ظریف پس از جلسه غیر علنی پرحاشیه روز شنبه در مجلس شورای اسلامی حالا چالش وزیر امور خارجه با منتقدانش را بیشتر از قبل کرده است.در حالی که می‌توان سابقه این مصاحبه‌ها را در مروری بر مستندات موجود و رسمی پیشین دید.


کد اصلی مطرح‌شده توسط جواد ظریف، صادرشدن اجازه مصاحبه توسط دولت قبل و انجام آنها در آن زمان است که حتی برخی مقامات وقت سازمان انرژی اتمی، نسبت به وقوع ترور اعضای خانواده هسته‌‌ای ایران و ارتباط آن با مصاحبه‌ها هشدار داده‌ بودند.








محمود احمدی نژاد در تاریخ 23 سپتامبر سال 2009 در گفت‌وگو با روزنامه آمریکایی واشنگتن پست گفته«ایران تمایل دارد کارشناسان هسته‌ای با دانشمندان آمریکایی و دیگر قدرت‌های جهانی به عنوان یک اقدام اعتمادساز با هدف از بین بردن نگرانی‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران دیدار کنند.»

١٢ آذر ٨٩ نیز علی‌اصغر سلطانیه، نماینده وقت ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در سخنرانی خود در شورای حکام با انتقاد از عملکرد آژانس در افشای اطلاعات دانشمندان هسته‌ای ایران گفت: «آژانس با انتشار اسامی دانشمندان و متخصصان ایرانی، آنان را در معرض ترور گروه‌های تروریستی و نیز سرویس‌های جاسوسی رژیم اسرائیل و آمریکا قرار داده است. اسامی دانشمندان و متخصصان ایرانی که طی بازرسی‌ها و مصاحبه‌ها، همکاری متعهدانه‌ای با آژانس داشته‌اند، از مجرای آژانس به بیرون درز کرده و در فهرست غیرقانونی تحریم اتحادیه اروپا و شورای امنیت سازمان‌ملل قرار گرفته است»


سایت مشرق نیز، ٢١ دی ١٣٩٠ نوشته بود بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چندی پیش از به‌شهادت‌رسیدن مصطفی احمدی‌روشن با وی ملاقاتی داشته‌اند.


٢١ دی ٩٠ نیز سعید جلیلی، دبیر وقت شورای امنیت ملی، گفته بود که «آژانس نباید اسامی دست‌اندرکاران برنامه هسته‌ای ایران را فاش می‌کرد».


٢٥ اردیبهشت ٩١ که با آخرین ماه‌های دولت احمدی‌نژاد همزمان بود، هرمان ناکارتس، معاون مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفته بود: «ایران باید به بازرسان، اجازه دسترسی به افراد، اطلاعات و مکان‌ها را بدهد».


در عین حال اشاره ظریف به اجازه مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای، در اظهارات رئیس دولت‌های نهم و دهم زمانی که در نیویورک به سر می‌برد، شواهدی وجود دارد.


محمود احمدی نژاد در تاریخ 23 سپتامبر سال 2009 در گفت‌وگو با روزنامه آمریکایی واشنگتن پست گفته«ایران تمایل دارد کارشناسان هسته‌ای با دانشمندان آمریکایی و دیگر قدرت‌های جهانی به عنوان یک اقدام اعتمادساز با هدف از بین بردن نگرانی‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران دیدار کنند.»


این اظهارات احمدی‌نژاد همزمان با بررسی کشورهای غربی برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران و در آستانه دور جدید مذاکرات هسته‌ای در دولت قبل مطرح شده بود.


اخیرا نیز مهدی محمدی از همکاران رسانه‌ای تیم سابق هسته‌ای در مناظره با حسن بهشتی‌پور، آژانس را منبع اطلاعاتی دانست که به شهادت مجید شهریاری منجر شده است.


همچنین در روزهای اخیر علاوه بر محمدجواد ظریف؛ یک مقام دیگر نیز از مصاحبه آژانس با دانشمندان هسته‌ای ایران در سال‌های گذشته خبر دادند.









ادعا می‌شود فخری‌زاده چهره مخفی فعالیت‌های هسته‌ای ایران است که گفته می‌شود با توجه به نگرانی‌ها در مورد انجام ترور از سوی عناصر صهیونیستی، در محافل عمومی حاضر نمی‌شود.



رسول سنایی‌راد، مسئول اداره سیاسی سپاه، در گفت‌وگو با «شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا» با تأکید بر غیرقابل‌اعتمادبودن آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، درمورد مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای، به تصریح گفته «شهادت دانشمندان هسته‌ای ما ناشی از همین مصاحبه‌هایی بود که در قالب پادمان‌ها گرفته شد و بعدها اطلاعات این دانشمندان در اختیار گروه‌های تروریستی قرار گرفت و منتهی به شهادت تعدادی از دانشمندان هسته‌ای ما شد».


گزارشهای آژانس


در حالی که امروز دفتر محمود احمدی‌نژاد مصاحبه با دانشمندان اتمی کشورمان در دولت قبل را تکذیب کرده، در مواردی از گزارشهای آژانس هم به مصاحبه با دانشمندان اتمی کشورمان اشاره شده است. از جمله:


* بنا به گزارش مدیرکل آژانس از سپتامبر 2005 ایران همکاری بیشتری در ارائه دسترسی به اسناد اضافی و اجازه مصاحبه با افراد درگیر در بحث‌ها با شبکه خرید را داده است. به نقل از سند GOV/2005/87 Page 5


Since that time September 2005, Iran has been more forthcoming in providing access to additional documentation related to the 1987 offer and permitting interviews with individuals who had been involved in discussions with the procurement network.


* بر اساس مصاحبه با مقامات ایرانی در دسترس و اعضای شبکه تامین؛ اسناد محدود ارائه شده توسط ایران و اطلاعات خرید جمع‌آوری شده توسط تحقیقات مستقل آژانس؛ آژانس نتیجه گرفته است که بیانیه‌های ایران با اطلاعات در دسترس آژانس در خصوص کسب فن‌آوری سانتریفیوژ پی 1 در 1987 هم‌خوانی دارد. به نقل از سند GOV/2007/58 , Page 3


Based on interviews with available Iranian officials and members of the supply network, limited documentation provided by Iran and procurement information collected through the Agency’s independent investigations, the Agency has concluded that Iran’s statements are consistent with other information available to the Agency concerning Iran’s acquisition of declared P-1 centrifuge enrichment technology in 1987.


مرد در سایه مذاکرات هسته‌ای ایران


نیویورک‌تایمز در گزارش خود در قبال چالش جدید وزیر امورخارجه با مخالفان ادامه گفت‌وگوهای هسته‌ای در خصوص اصرار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای ایران تنها به نام محسن فخری‌زاده اشاره می‌کند. این روزنامه آمریکایی از فخری‌زاده در بسیاری از رسانه‌های بین‌المللی با عنوان مرد در سایه برنامه اتمی ایران یاد می‌کنند.


آمریکایی‌ها، او را صندوقچه اسرار برنامه هسته‌ای ایران قلمداد می‌کنند که همواره در تعیین موضع ایرانی‌ها در مذاکرات، نقشی مخفیانه ولی موثر داشته است. بر طبق نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تا زمانی که با فخری‌زاده گفت‌وگوی مستقیم انجام نشود، نمی‌توان در میزان ورود ایران به دانش هسته‌ای، اظهار نظر کرد.


ادعا می‌شود که فخری‌زاده چهره مخفی فعالیت‌های هسته‌ای ایران است که گفته می‌شود با توجه به نگرانی‌ها در مورد انجام ترور از سوی عناصر صهیونیستی، در محافل عمومی حاضر نمی‌شود.


آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادعا می‌کند که به دلیل تخصص فخری‌زاده در بحث کلاهک‌های هسته‌ای وی بهترین گزینه برای مصاحبه بازرسان با وی در خصوص ابعاد نظامی برنامه هسته‌ای ایران در گذشته است.


مخالفت ایران با درخواست‌های آژانس برای این مصاحبه‌ها ریشه در ترور پنج دانشمند هسته‌ای ایران در فاصله سال‌های ٢٠١٠ تا ٢٠١٢ دارد. مسعود علی‌محمدی، مجید شهریاری، مصطفی احمدی روشن و داریوش رضایی‌نژاد جزء دانشمندان هسته‌ای ایران بودند که در فاصله سال‌های ٨٨ تا ٩٠ ترور شدند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب