تابستان به لرستان سفر کنید
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، استان لرستان به لحاظ اقلیم و هواشناسی یک استان چهار فصل است و دارای آب وهوای متنوعی است، این تنوع از شمال به جنوب و از شرق به غرب آن کاملاً محسوس است. زمستان هنگامی که در شمال لرستان برف و کولاک ادامه دارد قسمتهای جنوبی آن دارای هوایی مطبوع و بارانی است.
علاوه بر اینکه استان لرستان از استان ها پربارش در کشور است، مهمترین گونه گیاهی با ارزشترین ذخایر جنگلی جهان نیز در آن یافت میشود.
کوهستانهای مرتفع، آبشارهای متعدد، دریاچههای طبیعی، جنگلهای وسیع بلوط و چند دشت وسیع در لرستان وجود دارند که از ظرفیتهای این استان برای جذب گردشگر هستند.
غارهای پیش از تاریخ
در دره خرمآباد 17 غار با قدمت پیش از تاریخ وجود دارد که مهمترین آنها غارهای قمری، یافته، پاسنگر، گرالجنه، هومیان، میرملاس هستند. این دره با طول 15 کیلومتر و عرضی در حدود 10 کیلومتر در بین کوههای به هم فشرده زاگرس با چشمههای آب فراوان مامنی برای انسانهای اولیه و تداوم زیست انسان در این منطقه بوده است. بر طبق نظر محققان برای اولین بار ساکنان این منطقه بودهاند که از ابزارهای استخوانی و یکسری لباسهایی که از محیط اطراف برای خود به دست آوردهاند، استفاده کردهاند و به تدریج انسانها برای نخستین بار برای زندگی گروهی آماده شدهاند. دره خرم آباد بهشت پیش از تاریخ برای باستان شناسان است.
آبشار بیشه
ارتفاع این آبشار 48 متر و عرض آن 20 متر است. منشأ آن چشمههای بالادست بوده و پس از ایجاد آبشار به رودخانه سزار میریزد. دسترسی به آن به آسان است. این آبشار یکی از زیباترین آبشارهای کشور است و به یکی از تفرجگاههای استان تبدیل شده است. بهترین فصل بازدید از این مکان بهار و تابستان است. در اطراف آن امکاناتی مانند پلاژ (راه آهن)، چادر و نیز بازارچه محلی، تلفن، آب، برق، خانه بهداشت و پاسگاه انتظامی موجود است.
آبشار آب سفید الیگودرز
آبشار آب سفید الیگودرز در حدود 50 کیلومتری شهر الیگودرز و در دامنه کوههای زاگرس و در کنار کوه بلند قالی کوه در بخش بشارت زلقی از شهرستان الیگودرز قرار گرفته است و دسترسی به آن با جاده از شهر الیگودرز امکان پذیر است.
این آبشار در فصل بهار پذیرای گردشگران زیادی است و پوشش جنگلی و گیاهی در اطراف آبشار زیبایی و طراوت خاصی به این منطقه توریستی داده است. فصل بهار بهترین زمان برای بازدید از آبشارهای لرستان به خصوص آبشار آب سفید است.
آب این آبشار از دل تونلی در دل یک کوه سنگی بیرون میآید. ارتفاع آبشار ۷۰ متر و عرض تاج آن در فصل پر آبی حدود ۸ متر است. این آبشار به رود رودبار لرستان میپیوندد و سرانجام به دز میریزد. میتوان گفت به علت اینکه آب آن به صورت مخلوط با هوا بر اثر برخورد با سنگها به شکل حباب سفید در میآید به آب سفید معروف شده است. خود آبشار در درههای تاریک که در اثر فعالیتهای زمین شناختی و فرسایش توسط آب در چند هزار سال بوجود آمده قرار دارد.
مسیر دسترسی به آبشار آب سفید از روستاهای کاکلستان و قلیان است که با کوه های سربه فلک کشیده و درختان زیبای بلوط و گردو شما را همراهی می کند. هوای این منطقه بسیار خنک است بطوریکه حتی در تابستان برای گذران شب به ناچار باید در پناه چادر بیتوته کنید. آب این منطقه نیز یکی از بهترین و سالم ترین آب های آشامیدنی به شمار می رود.
دریاچه گهر
از دو دریاچه گهر بالا (کوچکتر) و گهر پایین (بزرگتر) تشکیل شده است. از ذوب برف های اشترانکوه در پشت آب بندی که از ریزش کوه ایجاد شده، شکل گرفته و سر ریز آب آن به دریاچه پایینی یا اصلی گهر میریزد. طول دریاچه اصلی حدود 5 کیلومتر و عرض آن 600 متر و مساحتی در حدود ۱۰۰هکتار دارد. حداکثر عمق دریاچه 28 متر است. راه ماشین رو ندارد و تنها یک راه مالرو و صعب العبور تا دریاچه وجود دارد و به همین دلیل تا حد زیادی از خرابی و آلودگی به دست انسان به دورمانده است. مکانی مناسب برای ماهیگیری ورزشی و تفریحی است. سطح دریاچه در فصل زمستان یخ میبندد. این دریاچه که به «نگین اشترانکوه» معروف است
دریاچه گَهَر یکی از زیباترین دریاچههای ایران زمین در شهرستان دورود واقع شده است. این دریاچه در میان رشتهکوه اشترانکوه در استان لرستان با ارتفاع ۲۳۵۰ متر از سطح دریا واقع شده است .
عمق تقربی گهربزرگ حدود 30 متر مساحت 100 هکتار است و طول دریاچه 5/2 کیلومتر از سطح دره را پوشانده است. این دریاچه از لحاظ زیست بوم و محیط طبیعی اهمیت زیادی دارد و به علت نداشتن جاده چندان مناسب تا حد زیادی از خرابی و آلودگی به دست انسان به دور مانده است.
لالههای واژگون
یکی از مناظر دیدنی که هر بیننده ای را مجذوب خود می کند دشت لاله های واژگون الیگودرز است.
در شهرستان الیگودرز دشت لاله های زیادی میتوان مشاهده کرد بطوریکه این مناظر زیبا از 35 کیلومتری جنوب شرقی مرکز الیگودرز شروع و تا فراز دامنه های زاگرس ادامه می یابد.
روستاهای دالانی، دره دایی، دورک، مورزرین، چغاگرگ، آب باریک ، خلیل آباد، مورخشک، تاپله، خاک بتیه، هندیله،گیلان، گلک، ارژنک و گله مویه از جمله مناطقی هستند که هر ساله میزبان گردشگران و تماشاکنندگان دشت های زیبای لاله واژگون هستند.
تالابهای پلدختر
در گذشته مجموع تالاب های پل دختر 13 عدد بود که یکی از آن ها به علت خشکسالیهای اخیر و دیگری در نتیجه زه کشی جهت استفاده کشاورزی خشک شده است. مهمترین آنها در زیر آورده شده است. تالاب لفانه 1و 2: در فاصله 1 کیلومتری غرب روستای میرآباد (توابع شهرپلدختر) قرار دارد. از دو تالاب تشکیل شده که به وسیله تپهای از یکدیگر جدا میشوند.
تالاب بلمک: در فاصله 7 کیلومتری جنوب غربی پل دختر در کنار روستای میرآباد قرار دارد. مساحت آن 8 هکتار و منبع تأمین آب آن بارندگی است.
تالاب پیکه: در فاصله 2 کیلومتری جنوب غربی سراب حمام در مسیر جاده دره شهر قرار دارد. وسعت آن حدود 2 هکتار و عمق آن 2 متر است. منبع تأمین آب آن آبهای زیرزمینی است.
تالاب زردآب: در جنوب غربی تالاب پیکه قرار دارد. وسعت آن حدود 5 /1 هکتار و عمق آن 5/1 متر است. ارتفاع آن از سطح دریا 760 متر و آب آن شیرین است.
تالاب اوتاف1و 2: در فاصله 500 متری غرب تالاب کبود قرار دارد. وسعت آن حدود 5 /4 هکتار و عمق آن حدود 5 متر است. ارتفاع آن از سطح دریا 590 متر است.
اشترانکوه
بلندترین قله این رشته سنبران با ارتفاع 1۵۰ متر است. قلل بلند و پر برف، درههای ژرف و طولانی، رودهای دائمی، پوشش گیاهی و جانوری بسیار متنوع، روستاهای کوهپایهای از جمله خصوصیات اشترانکوه است.رودهای کوچک بسیاری از این قلهها سرچشمه میگیرند که میتوان به مهره زرین، ماربره، گهررود و دره دایی اشاره کرد. در ارتفاعات اشتران کوه درههایی یخچالی وجود دارد که در اصطلاح محلی به آنها چال میگویند. از جمله این چالها میتوان از چال میشان، چال کبود، چال بران، چال فیالسون، چال شاهتخت، چال پیارو و چال همایون نام برد. این رشته کوه در حدود سال ۱۳۴۰ از لحاظ گونههای جانوری و گیاهی جزء مناطق حفاظت شده قرار گرفته است. از گونههای جانوری آن میتوان به خرس قهوهای، روباه، کفتار، گراز، گرگ خاکستری، بز کوهی، قوچ و از پرندگان میتوان به عقاب، کبک، جغد، اردک و شاهین اشاره نمود که همگی تحت حفاظت محیط زیست هستند. اشترانکوه زمینه مساعدی برای کوهنوردی و زمین شناسی دارد. در برخی از نقاط اشترانکوه سنگوارههایی از جانوران مانند صدف و ماهی وجود دارد. روستاهای بسیاری در کوهپایه اشترانکوه وجود دارند که از آنها میتوان به دره تخت، سیوله، کمندان و طیان اشاره نمود.
تنگه شیرز
طول این دره چند کیلومتر و یکی از درههای زیبا با صخرههای سنگی جالبی است که در اثر فرسایش بادی اشکال خاصی را ایجاد کرده است. در این دره در اثر آب و هوای مساعد آن میوههای وحشی فراوانی وجود دارند و نهری نیز در این مسیر جاری است که از چشمههای بالادست سرچشمه گرفته است. این دره که به متاسفانه به درستی معرفی نشده است، یکی جاذبههای طبیعی منحصر به فرد منطقه بوده که قابلیت بالایی را در ژئوتوریسم میتواند داشته باشد.
دره حیرتانگیز شیرز با جاذبههای گردشگری بکر و شگفتانگیز، چشمهها، آبشارها و درختان وحشی پر میوهاش در بخش زردلان و در منطقهای به نام اولاد قباد قرار دارد که دارای طبیعتی زیبا، چشمههای جاری با آب فراوان، صخرههای تندوتیز و میوههای وحشی فراوان است.
در این تنگه شگفتانگیز درختهای کوهی میوه از جمله انگور، انجیر و گلابی وجود دارد، مجسمهها و آثار تاریخی منحصربهفردی در غارهای این تنگه کشفشده است که نشان از تاریخ کهن این دیار دارد.
آبوهوای سرد و کوهستانی این منطقه پوشش گیاهی و جنگلی بکری به وجود آورده و از پوشش جانوری خوبی برخوردار است که عظمت طبیعت را میتوان در دل این تنگه دید و با تمام وجود به آرامشی عجیب رسید.
رود کوچکی از میان این تنگه عبور میکند، رودی با سرابها و چشمههای زلال که در مسیر خود آبشارهای زیبایی را به وجود آورده است.
کوهها، صخرههای منحصربهفرد، پوشش گیاهی و جنگلی زیبا، طبیعت دلانگیز و آبشارهای متعدد که از دل این تنگه بیرون میآید زیبایی خاصی به این دره تنگ و صخرهای بخشیده است.
سراب کهمان
این سراب که در درهای کیلومتری واقع شده، پوشیده از درختان و نهری نیز در میان آن جاری است. گردو، گلابی، آلو و بلوط از نمونه درختان این دره هستند. این مواهب طبیعی این منطقه را به یکی از تفرجگاههای منطقه تبدیل کرده است. البته چند چشمه در این منطقه وجود دارد. مسیر دسترسی به آن مناسب بوده ولی فاقد امکانات و تسهیلات رفاهی است.
انتهای پیام/