دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 تير 1396 - 12:32

داعش زمین، انسان و فرهنگ را نابود کرد

تخریب بناهای تاریخی در عراق و سوریه، بمب‌گذاری در کنسرت‌های موسیقی و اجتماعات بشردوستانه مردم جهان و اخیرا هک سایت‌های خبری سازمان میراث فرهنگی در ایران، نشانه ترس داعش از اطلاع مردم نسبت به اهمیت فرهنگ است. گویی تروریست‌های داعشی غیر از انسان‌ها در حال از بین بردن فرهنگ جهان هم هستند.
کد خبر : 191562

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، با تشکیل گروه‌ تروریستی داعش، صدمات و خرابی‌های بی‌شماری به کشورهای مختلف وارد شده است که یکی از نمونه‌های آن بمب‌گذاری در کنسرت‌ لندن، تخریب بناهای تاریخی و به آتش کشیدن کتابخانه‌ها است. اگرچه هیچ انسانی از تخریب و خراب شدن تمدن‌های بشری در اقصی نقاط جهان خرسند نیست اما نشانه‌گیری‌های فرهنگی داعش به میراث فرهنگی جهان، اهمیت و جایگاه فرهنگ را بیشتر تثبیت می‌کند. همچنین هک شدن سایت‌های خبری سازمان میراث فرهنگی که روز گذشته رخ داد یکی دیگر از نشانه‌های تلاش داعش برای نشان دادن خود است.


آپامه آ


آپامه‌آ نام شهر ثروتمند و تجاری رومی‌ها بود که قبل از شروع جنگ داخلی سوریه و همچنین تشکیل داعش مورد چپاول قرار گرفت. بر اساس تصاویر ماهواره‌ای، در اطراف این شهر حفاری‌هایی انجام شده بود و موزاییک‌ها و سنگ‌هایی که متعلق به رومی‌ها بود از جا درآمده بودند.


برخی معتقدند داعش با فروش عتیقه‌هایی که از این شهر بدست آورده بود بسیاری از عملیات‌های تروریستی خود را سامان داده است.


دورا- اورپوس


دورا- اورپوس نیز عنوان شهری در نزدیکی رود فرات در نزدیکی سوریه و عراق است که قدیمی‌ترین کلیسای مسیحیان دنیا را در خود جای داده بود. این شهر با آغاز فعالیت‌های داعش مورد غارت و چپاول قرار گرفت.


همچنین منطقه ماری که در عصر برنز به شکوفایی رسید یکی دیگر از نمونه‌های عملیات ضد بشردوستی داعشی‌ها است چراکه غارت و تخریب کاخ پادشاهی نمونه روشنی از رفتار وحشیانه نسبت به میراث بشریت است.


پالمیرا


تقریبا سه سال پیش بود که اعضای مسلح داعش سوار بر خودروهای پلاک عربستان وارد موصل شدند و این شهر را تسخیر کردند. اعضای این گروه ابتدا قول دادند که کاری به معابد و ستون های باستانی این شهر نداشته باشند اما همه این قول ها حرف‌های تو خالی بودند چراکه اعدام خالدالاسد، باستان‌شناس سوری که سال ها در این منطقه حفاری و کاوش کرده بود در ملاعام و آویخته شدن پیکر بدون سرش به یکی از ستون های پالمیرا چیز دیگری را حکایت می‌کند.



داعش در فروردین سال گذشته معابد، آرامگاه‌ها و مجسمه‌های تاریخی شهر پالمیرا که قدمتی حدود 2 هزاره داشت و به مروارید صحرا معروف بود را ویران کرد. در این شهر معبد دو هزار ساله‌ به نام «بلف» وجود داشت که یکی از مهمترین آثار باستانی منطقه خاورمیانه محسوب می‌شد.




گفته می‌شود که بلف یکی از خدایان باستانی سرزمین شام بوده و معبد او ۳۲ سال پیش از میلاد مسیح ساخته و به او تقدیم شده است. حدود ۲۰۰ سال پس از آن هم بخش بیرونی معبد توسعه یافت و از جمله یک قربانگاه به آن اضافه شد. همچنین از جمله دیگر آثار باستانی پالمیرا که داعش آن‌ها را تخریب کرده‌اند، آثار تاریخی موزه پالمیرا است.



حضر


شهر حضر که به هترا نیز معروف است، با معماری رومی یونانی توجه هر گردشگری را به خود جلب می‌کرد و به خاطر قدمت دیرینه‌اش به عنوان میراث جهانی در یونسکو نیز ثبت شد. همچنین موقعیت جغرافیایی این شهر و اینکه در مسیر جاده ابریشم قرار داشت یکی دیگر از دلایل پراهمیت بودن این شهر بود. متأسفانه در پی گسترش فعالیت‌های داعش این شهر به زاغه مهمات و پادگان آموزشی تبدیل شده است که دیگر نشانی از تمدن و زندگی آدمیانی که انسانیت را سرلوحه زندگی خود قرار می دادند، ندارد.


صومعه مارالیان، به قرن پنجم پس از میلاد تعلق داشت که به نام یک مسیحی که در سال 284 پس از میلاد در منطقه فوق کشته شده است، نامگذاری شده بود.


بر دیوارهای این صومعه، نقاشی‌هایی کشیده شده بود که به اعتقاد کارشناسان به قرن ششم پس از میلاد بازمی‌گشتند و از این رو صومعه «مارالیان» قدیمی‌ترین نقاشی‌های تاریخی مسیحیت در کلیساها را در سوریه دارا بود.


نیروهای داعش با بولدوزرها به جان دیوارهای این صومه افتادند و این صومعه را که از عبادتگاه ها و پناهگاه‌های مهم مسیحیان سوریه به حساب می‌آمد را برای همیشه تخریب کردند.


نمرود


با توجه به دروسی که در دوره تحصیلی مطالعه کرده‌ایم نام نمرود همواره برای همه ما آشنا است. این شهر اولین پایتخت آشوریان است که با معماری ویژه خود قدرت و ثروت پادشاه را یادآور می‌شود.



اگرچه بسیاری از آثار تاریخی این شهر توسط یکی از باستان شناسان انگلیسی به موزه‌های مختلف دنبا فرستاده شده بود، اما همچنان بسیاری از پیکره‌ها و سنگ نبشته ها در این شهر مانده بود که با ورود داعش از میان رفت.


یکی دیگر از پایتخت آشوریان خرساباد است که تنها چند کیلومتر با موصل فاصله دارد. بیشتر این تندیس ها و مجسمه ها طی کاوش های فرانسوی ها در حدود سال 1800 میلادی از این شهر برده شد. همچنین در دهه های 20 و 30 قرن گذشته تیمی از موسسه شرق شناسی شیکاگو هم این کار را کرد و حالا این آثار در موزه های بغداد، لوور و شیکاگو دیده می شوند و البته معلوم نیست داعش کدام قسمت از این منطقه را ویران کرده است.


در میان عبادتگاه‌های قدیمی صومعه‌ای به نام صومعه مار بهنام وجود دارد که در قرن چهارم بنا شد. این صومعه از حدود سال 1800توسط راهبان کاتولیک نگهداری می‌شد و از حمله مغول ها در قرن 13 هم جان سالم به در برده بود، اما با بمب‌گذاری‌های داعشی‌ها به ویرانکده تبدیل شد.



از آنجا که زیارت پیامبران و شرکت در مراسم برای تکریم و اشاره به جایگاه اولیا از نظر داعش ممنوع است، گروهک‌های تکفیری مقبره حضرت یونس (ع) را تخریب کردند.


داعش در عراق مرقد‌های زیادی را منفجر کرده‌اند که از بارزترین آنها می توان به قبور متبرکه پیامبرانی همانند یونس، جرجیس و شیث اشاره کرد.


موزه تاریخی موصل و از بین رفتن مجسمه‌ها و آثار تاریخی باد قدمت چندین هزارساله از خرابکاری‌های دیگر داعش است. داعشی‌ها معتقدند آشوری‌ها، بابلی‌ها و اکدی‌ها و دیگر اقوام موجود در بین‌النهرین خدای باران، کشت‌وکار، جنگ و دیگر خدایان مختلف داشتند و به وسیله آنها به خدا شرک می‌ورزیدند بنابراین آثارشان نیز باید از میان برود.


با توجه به عدم آگاهی و نداشتن اطلاعات کافی و اهمیت علم و تاریخ در میان تروریست‌ها طبیعی است که یکی از تشعشعات وحشی‌‌گری‌های داعش به کتابخانه مرکزی موصل اصابت کند که جنایتی کمتر از گرفتن جان انسان‌ها نیست. داعش در حمله به کتابخانه موصل بیش از 8 هزار کتاب نایاب و نسخه‌های خطی را که از زمان‌های مختلف تاریخی بود به بهانه این‌که با آموزه‌های دین اسلام مطابقت ندارد، به آتش کشید.


مسجد نوری اعظم با قدمت 800ساله که نمادی از شهر موصل هم محسوب می‌شد و گلدسته خمیده‌اش به نام «حدباء» (به معنی گوژپشت) معروف بود، یکی دیگر از صدمات داعش به بناهای تاریخی عراق است.



با وجود این‌که مسجد «نوری» شهر موصل عراق محل اعلام خلافت ابوبکر بغدادی (رهبر داعش) نیز بود، اما توسط همین گروه ترورریستی منهدم شد.


داعش سعی دارد همچون خرابی‌هایی که در استان‌های سوریه از جمله حلب، ادلب، درعا، حماه ایجاد کرده است، تمامی نشانه‌های حاکی از تمدن و فرهنگ بشری را از میان بردارند، غافل از این‌که آنچه در اذهان و تاریخ ثبت شده است، نه تنها پاک‌شدنی نیست بلکه برگ سیاهی از جهل و نادانی داعش را اثبات می‌کند.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب