دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 تير 1396 - 12:49

گردش سیاه‌چاله‌ها برای اولین بار رویت شد

ستاره‌شناسان در مهم‌ترین اکتشافات اخیر خود، دو سیاه‌چاله کلان‌جرم را رصد کرده‌اند که صدها میلیون سال نوری با هم فاصله دارند اما دور هم می‌چرخند.
کد خبر : 190707

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceAlert، این اکتشاف نتیجه بیش از دو دهه کار و مطالعه است و شاهکاری باورنکردنی از اندازه‌گیری دقیقی است که همیشه مورد نیاز ستاره‌شناسان بوده است. درک طبیعت چنین تعاملاتی (میان سیاه‌چاله‌ها)، درک بیشتری در مورد اینکه چگونه کهکشان‌ها و جهان تکامل یافته‌اند، به ما می‌دهد.


گرگ تیلور، یکی از اعضای این تیم تحقیقاتی از دانشگاه نیومکزیکو، در این مورد می‌گوید: «مدت طولانی است که به فضا نگاه می‌کنیم و به دنبال سیاه‌چاله‌های کلان‌جرمی هستیم که دور هم می‌چرخند تا در نهایت بتوانیم یکی شدن دو کهکشان را درک کنیم».


وی می‌افزاید: «حتی تئوری‌هایی را نیز در این زمینه تعریف کرده‌ایم که ادغام سیاه‌چاله‌ها را توضیح می‌دهد اما تاکنون کسی این امر را به چشم ندیده بود».


ستاره‌شناسان در این آزمایش، دو سیاه‌چاله را در یک کهکشان با نام 0402+379 رصد کردند که 750 میلیون سال نوری از زمین فاصله دارند.


به گفته محققان، جرم ترکیبی به‌ دست آمده از ادغام این سیاه‌چاله‌های کلان‌جرم حدود 15 میلیارد بار از خورشید خودمان بزرگ‌تر است و گردش این دو حدود 24 هزار سال طول می‌کشد. این بدان معناست که حتی اگر تیم تحقیقاتی یک دهه این سیاه‌چاله‌ها را رصد می‌کردند، نمی‌توانستند کمترین انحنای گردش آنها را درک کنند.


راجر رومانی، یکی دیگر از اعضای این تیم از دانشگاه استانفورد، در این مورد می‌گوید:‌ «فرض کنید که یک حلزون روی یک سیاره شبیه زمین که دور «پروکسیما قنطورس»، در فاصله 2/243 سال نوری می‌چرخد، با سرعت یک سانتی‌متر در ثانیه حرکت کند. این حرکت زاویه‌ای است که در این مطالعه حل کرده‌ایم».


مطالعه روی سیاه‌چاله‌ها بسیار دشوار است زیرا نمی‌توان آنها را به طور مستقیم رصد کرد و فقط می‌توان اثر آنها روی اجرام نزدیک را مشاهده کرد.


این تیم تحقیقاتی برای مطالعه خود روی سیاه‌چاله‌ها از «آرایه خط پایه بسیار بزرگ» (VLBA) استفاده کردند که شامل 10 تلسکوپ رادیویی می‌شود. تیم تحقیقاتی با اندازه‌گیری فرکانس‌های مختلف سیگنال‌های رادیویی ساطع‌شده از سیاه‌چاله‌ها توانستند نقشه‌ای از مسیر آنها را تهیه کنند.


کاترین بنسل، یکی از اعضای این تیم، می‌گوید: «زمانی که با تحلیل داده‌ها نقشه‌ای از آن تهیه کردیم، متوجه شدیم که آنها دور یکدیگر می‌گردند و این امر بسیار هیجان‌انگیز بود زیرا درک بسیار خوبی در مورد این اجرام معماگونه به ما می‌دهد».


مترجم: نسترن صائبی


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب