راهاندازی کارگاه فرآوری گیاهان دارویی و معطر اسانسگیری و گلابگیری پاستوریزه در واحد شهرکرد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، دکتر عبدالله قاسمی پیربلوطی افزود: «شرایط آب و هوایی نظیر روزهای آفتابی و شب های خنک، بارش مناسب بین 300 تا 450 میلی متر، شرایط مطلوب ماده آلی و خصوصیات فیریکو شیمیایی خاک و کیفیت آب در استان چهارمحال و بختیاری سبب افزایش کمیت و کیفیت ماده موثره گل محمدی شامل اسانس و ترکیبات موثره و معطر در اسانس نظیر سیترونلال، نرال، ژرانیال و غیره در مقایسه با نمونه های سایر مناطق در کشور شده است.»
وی اظهار کرد: «اکنون تجارت گل محمدی بویژه اسانس این گیاه از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار بوده به طوری که بسته به کیفیت اسانس بین 70 تا 100 میلیون تومان هر لیتر اسانس گل این گیاه ارزشگذاری شده است.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد تصریح کرد: «متأسفانه اکنون گلستان های گل محمدی کشور بلغارستان علی رغم محدودیت سطح زیر کشت و بومی نبودن این گیاه تجارت عمده این گیاه و محصول ارزشمند آن را به خود اختصاص داده است.»
وی بیان کرد: «کشت و تولید گل محمدی بویژه در اراضی دیم با مناطقی با میزان بارندگی مناسب بین 400 تا 500 میلی متر و پراکنش مطلوب می تواند علاوه بر تولید و کسب درآمد مناسب با حداقل هزینه ها نقش مهمی در کارآفرینی به ویژه در سال اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال داشته باشد.»
قاسمی گفت: «در همین راستا دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد با تکیه بر تحقیقات متخصصان در زمینه گیاهان دارویی در مرکز تحقیقات گیاهان دارویی وابسته به این دانشگاه اقدام به تولید نهال مرغوب از نظر کمیت و کیفیت اسانس و عملکرد گلدهی کردند.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد افزود: «سال های 94 و 95 با مشارکت خرید تضمینی کارخانه باریج اسانس اقدام به انتقال نهال ها و کشت گل محمدی در 5 هکتار از اراضی شهرکرد شد و در سال دوم برداشت عملکرد تجاری با متوسط 2 تن در هکتار به مدت 20 روز گل دهی برداشت و گل های تازه به کارخانه فرآوری انتقال داده شدند.»
قاسمی بیان کرد: «با توجه به افزایش سطح زیر کشت گل محمدی در استان چهارمحال و بختیاری که در سال 97 به حدود 500 هکتار خواهد رسید و با نبود کارخانجات فرآوری اسانس گیری و گلاب گیری صنعتی و نیمه صنعتی، طرح توجیهی اقتصادی توسعه کارخانه فرآوری گیاهان دارویی با بودجه حدود 3 میلیارد ریال در شورای اقتصاد دانش بنیان، کمیسیون دائمی و نهایتا هیأت امنای دانشگاه آزاد اسلامی استان چهارمحال و بختیاری مطرح و مورد تصویب قرار گرفت.»
وی گفت: «اقدامات لازم برای تهیه زیرساخت ها و اجرای این طرح در سال 96 آغاز و مرداد سال جاری مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد اظهار کرد: «ظرفیت این کارخانه حدود 2 تن گلابگیری پاستوریزه با رعایت کامل اصول بهداشتی و حدود یک لیتر اسانس در روز خواهد بود.»
به گفته وی، گل محمدی با نام علمی Rosa domascena از تیره گل سرخ گیاهی است درختچه ای چند ساله که موطن اصلی این گیاه خاورمیانه است و به صورت خودرو در ایران رشد می کند و ابتدا این گیاه در چند سال اخیر به صورت گسترده در بخش های مرکزی ایران کشت و کار می شد.»
قاسمی گفت: «نتایج تحقیقات پژوهشگران در چند سال اخیر منجر به تولید ژنوتیپ های گل محمدی باعملکرد کمی و کیفی مطلوب شده است به صورتی که ارقام و ژنوتیپ های مذکور علاوه بر سازگاری بالا باشرایط مختلف آب و هوایی دارای ارزش تجاری و اقتصادی بالایی در ماده موثره (اسانس) هستند.»
انتهای پیام/