دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 خرداد 1396 - 11:26

آمریکا اسناد جدیدی از کودتای 28 مرداد را منتشر کرد/ تخصیص فوری 5 میلیون دلار برای کمک به دولت کودتا

پس از سال‌ها انتظار، وزارت خارجه آمریکا اسناد جدیدی از کودتای 28 مرداد 1332 علیه دولت محمد مصدق را منتشر کرد.
کد خبر : 187770

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، بخش آرشیو وزارت خارجه آمریکا تقریبا 400 صفحه اسناد جدید را درباره کودتای 28 مرداد 1332 که به برکناری دولت محمد مصدق در ایران و برقراری انسداد سیاسی در کشور منجر شد، منتشر کرده است.


این اسناد در چهار بخش تحت عناوین «تلاش‌های ایالات‌ متحده برای درک مصدق از فوریه 1951 تا فوریه 1953»، «بحران سیاسی جولای 1952 ایران و تبعاتش»، «برنامه‌ریزی و اجرای عملیات آژاکس در اوت 1953» و «روزهای پس از عملیات آژاکس از سپتامبر 1953 تا دسامبر 1954» منتشر شده است.


پیشتر مادلین آلبرایت، وزیر امور خارجه آمریکا در دوران بیل کلینتون، از مشارکت آمریکا در کودتای 28 مرداد اظهار تاسف و عذرخواهی کرده بود.


اسناد جدید منتشر شده نشان می‌دهد که عوامل سفارت آمریکا در تهران، عموما از وضعیت سیاسی و اجتماعی کشور برای مقامات وزارت خارجه و دولت آمریکا گزارش‌هایی تهیه می‌کردند، تا آنها درک واضح‌تری از وضعیت ایران در دست داشته باشند.


این اسناد تردیدها درباره مشارکت و طراحی کودتا به ویژه از سوی آمریکا را از بین می‌برد چرا که بررسی مختصر این اسناد نشان می‌دهد که عوامل سرویس امنیتی و جاسوسی آمریکا مستمرا برای رسیدن به سرنگونی محمد مصدق در حال نزدیک شدن به برخی از افراد و تاثیرگذاری بر جریان‌های سیاسی و اجتماعی در ایران بوده‌اند.


این اسناد نشان می‌دهد که سفارت آمریکا در تهران به رهبری لویی هندرسون، سفیر وقت واشنگتن در تهران مستمرا تلاش می‌کردند تا از جهت گیری‌های سیاسی و مذهبی مهره‌های شاخص سیاسی در ایران اطلاعاتی به دست آوردند.


در میان این اسناد، نامه‌ای از لویی هندرسون به مقامات آمریکایی وجود دارد که در آن با اعلام این‌که اردشیر زاهدی، عامل اصلی اجرایی کودتا در رادیو سراسری ایران، حکم برکناری مصدق را قرائت کرده است، تقاضا می‌کند تا فورا مبلغ 5 میلیون دلار برای کمک به دولت کودتایی در ایران اختصاص یابد.


تحلیلگران تاریخی معتقدند که کودتا علیه محمد مصدق در ایران، اولین جلوه‌گاه سیاست امپریالیستی و مداخله‌جویانه آمریکا به شمار می آید که تا به امروز ادامه پیدا کرده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب