دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 خرداد 1396 - 12:00

اولین اطلاعات ژنومی از مومیایی‌های مصری منتشر شد

یک تیم تحقیقاتی بین‌‌المللی موفق به کشف و آنالیز DNA از مومیایی‌های مصر باستان شدند.
کد خبر : 184209

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از sciencedaily، این تیم تحقیقاتی به سرپرستی دانشمندان دانشگاه توبینگن و موسسه علوم تاریخ بشر مکس پلنک در یانا قادر به تجزیه و تحلیل DNA مومیایی‌های مصر باستان شدند که قدمت‌شان به 1400 قبل از میلاد مسیح تا سال 400 میلادی بازمی‌گردد. این آنالیز شامل اولین داده هسته‌ای ژنوم از سه مومیایی می‌شود که مومیایی‌های مصر باستان را به عنوان منبعی موثق از مواد ژنتیکی برای مطالعه گذشته باستانی معرفی می‌کند.


در این مطالعه مشخص شد که برخلاف مصریان باستان، مصریان امروزی اجداد مشترک بیشتری با آفریقا‌یی‌های ساکن در جنوب صحرای کبیر دارند. این در حالی است که مصریان باستان ارتباط نزدیکی با مردم باستانی خاور نزدیک داشته‌اند.


مصر، سرزمین مناسبی برای مطالعه جمعیت‌های باستانی است؛ این کشور دارای تاریخ غنی و مستند است، محل جغرافیایی و فعل و انفعالات با جمعیت‌های مناطق اطراف از جمله آفریقا، آسیا و اروپا منجر به پویایی منطقه شده است. پیشرفت‌های اخیر در مطالعه DNA باستانی فرصت عالی برای آزمایش کردن درک موجود از تاریخ مصریان، با استفاده از داده‌های ژنتیکی باستانی را فراهم کرده است.


با وجود اینکه مطالعات ژنتیکی روی مومیایی‌های مصریان باستان به دلیل مسائل پژوهشی و آلایشی نادر است اما برخی از اولین DNAهای باستانی از بقایای مومیایی شده استخراج شده‌اند.


دانشمندان مطمئن نبودند که آیا اطلاعات ژنتیکی، بخصوص اطلاعات ژنوم هسته‌ای، استخراج شده از مومیایی می‌تواند قابل اطمینان باشد یا خیر. چراکه امکان صحیح و سالم ماندن DNA مومیایی مساله شک‌برانگیزی است.


بنا به گفته‌های جونز کراس، مدیر موسسه علوم تاریخ بشر مکس پلنک، آب و هوای گرم مصر، سطح رطوبت بالا در بسیاری از مقبره‌ها و برخی از مواد شیمیایی استفاده شده در روندهای مومیایی کردن منجر به فساد DNA شده و احتمال بقای طولانی مدت DNA مومیایی‌های مصر باستان را به شدت کاهش می‌دهد.


توانایی دانشمندان این مطالعه در استخراج هسته DNA از چنین مومیایی‌هایی کار شایان توجهی است؛ آنها همچنین با استفاده از روش‌های قوی تعیین هویت قابل اطمینان بودن این DNA‌ها را اثبات کردند. این روش انقلابی، درهای جدیدی را به سمت مطالعات مستقیم بر بقایای مومیایی گشوده است.


در این پژوهش، محققان به بررسی تفاوت‌های ژنتیکی و تداوم جمعیت در یک بازه زمانی 1300 ساله پرداختند و نتایج حاصل را با جمعیت مدرن مقایسه کردند. تیم تحقیقاتی 151 نمونه از مومیایی‌های کشف‌شده در سایت باستان‌شناسی ابوصیر الملغ، مجموعه انسان‌شناسی دانشگاه توبینگن و مجموعه جمجمه‌های موزه برلین را جمع‌آوری کردند.


در کل، محققان موفق به بازیابی ژنوم میتوکندری از 90 مومیایی ومجموعه داده ژنوم گسترده از سه مومیایی شدند. سپس آنها با استفاده از اطلاعات جمع‌آوری شده، نظریه‌های حاصل از داده‌های تاریخی ، انسان‌شناسی و مطالعات DNA‌های مدرن را مورد آزمایش قرار دادند.


الکساندر پلتزر، یکی از محققان، در این باره توضیح می‌دهد: «به طور خاصی علاقه‌مند به تغییرات و تداوم در ساختار ژنتیکی ساکنان باستانی ابوصیر الملغ بودیم».


دانشمندان می‌خواستند تعیین کنند که آیا جمعیت باستانی بررسی شده در سطح ژنتیکی تحت تاثیر فاتحان خارجی، در دوره زمانی مورد مطالعه، قرار گرفته بودند تا نتایج را با جمعیت امروزی مصر مقایسه کنند.


پلتزر در ادامه افزود: «می‌خواستیم بدانیم که سلطه اسکندر کبیر و دیگر قدرت‌های خارجی نشان ژنتیکی بر جمعیت باستانی مصر باقی گذاشته است یا خیر».


نتایج مطالعه نشان داد که مصریان باستان ارتباط نزدیکی با جمعیت باستانی ساکن در شام داشتند و همچنین دارای ارتباط نزدیکی با جمعیت نوسنگی شبه جزیره آناتولی و اروپا بودند. در طی بازه زمانی مطالعه شده، تغییر ژنتیکی بزرگی در جامعه ابوصیر الملغ اتفاق نیفتاده است که نشان می‌دهد این جمعیت از نظر ژنتیکی تحت تاثیر خارجیان قرار نگرفتند.


مترجم: هانا حیدری


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب