دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 فروردين 1396 - 15:45

تولید زیست پلاستیک از پسماند حبوبات

سالانه میلیون‌ها تن پسماند حبوبات نظیر بقایای دانه‌های نخود سبز در اروپا دور ریخته می‌شود. اما در ایتالیا دانشمندان برای تولید نوعی زیست پلاستیک همساز با محیط از آن بهره می‌برند. این طرح در قالب یک برنامه پژوهشی اروپایی شکل گرفته است.
کد خبر : 172619

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از گیزمگ، در یک مرکز آزمایشگاهی در پارمای ایتالیا، دانشمندان تلاش دارند به پسماند حبوبات کنسرو، زندگی و کارکرد تازه‌ای ببخشند چراکه این بقایا، حاوی فیبر و پروتئین گیاهی چشمگیری هستند. در این روش، حبوبات پس از شست‌وشو، چرخ می‌شوند و سپس یک حلال طبیعی ویژه به آنها اضافه می‌شود.


النورا اومیلتا، شیمیدان این آزمایشگاه درباره فرآیند کار، می‌گوید: «پروتئین گیاهی در یک حلال واسطه حل می‌شود. بعد مرحله جداسازی مایع از جامد را داریم، یعنی جداسازی بخش حاوی فیبر از محلول کلی. عصاره استخراج شده ممکن است حاوی مقداری نمک باشد، اما درصد پروتئین موجود در آن بسیار بالاست. چیزی نزدیک به 80 درصد».


از فیبرهای گیاهی برای تولید ترکیبات تازه استفاده می‌شود. پروتئین‌ها ماده اصلی سازنده زیست پلاستیک‌ها هستند.



سمونا برونکو، مدیر فنی این پروژه، می‌گوید: «میزان خلوص، به ویژه خلوص پروتئین مهم است چراکه کیفیت و کارایی محصول نهایی یعنی زیست پلاستیک را افزایش می‌دهد. ما از پلیمرهای طبیعی استفاده می‌کنیم که در یک فرآیند ترکیب گرم با فیبر و پروتئین آمیخته می‌شوند و دانه‌هایی از زیست پلاستیک می‌سازند».


این فرآیند دو فایده محیطی دارد. نخست آنکه پسماندها بازیافت می‌شوند و دیگر اینکه به جای نفت، که ماده اصلی ساخت پلاستیک سنتی است، از منابع تجدیدپذیر استفاده می‌شود. کارگاهی در اسلوونی از چنین دانه‌هایی برای تولید آزمایشی گلدان‌های کوچک بهره می‌برد. دانه‌های زیست پلاستیک در دستگاه تزریق قرار می‌گیرند، سپس به وسیله حرارت ذوب شده، در قالب‌های ویژه شکل داده می‌شوند.


​​


اوا اشتراسر، یکی از مالکان این کارگاه، می‌گوید: «این محصول می‌تواند در پوسال خانگی (کود حاصل از تجزیه پسماندهای آلی) به چرخه زیستی برگردد. وقتی دیگر نیازی به آن ندارید آن را در پوسال و یا حتی در خاک باغچه می‌گذارید. بعد از سه تا چهار ماه خود به خود تجزیه و جذب خاک می‌شود. ابتدا هزار نمونه آزمایشی تولید کردیم تا ببینیم که محصول نهایی چطور جواب می‌دهد. حالا دنبال مشتریان علاقمند هستیم، کسانی نظیر کشاورزان حافظ محیط زیست و کسانی که نمی خواهند با ضایعات پلاستیکی سر و کار داشته باشند


اما آینده زیست پلاستیک‌ها در گرو این است که صنایع غذایی به شکل گسترده در زمینه بازیافت پسماندها سرمایه گذاری کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب