اعتراض انجمن اهدای عضو به کارگردان فیلم «یک روز بخصوص» / دلالی و لابیگری درپیوند قلب وجود ندارد
دکتر کتایون نجفیزاده، مدیرعامل انجمن اهدای عضو ایرانیان در گفتوگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در واکنش به فیلم سینمایی «یک روز بخصوص» به کارگردانی همایون اسعدیان، گفت: برای ساخت هر فیلم در هر یک از حوزههای علمی و پزشکی باید با متخصصان همان رشته مشورت شود. در حوزه اهدای عضو و پیوند اعضا نیز به دلیل اینکه این فرهنگ در جامعه ما نوپا و ضعیف است، باید قبل از ساخت هرگونه فیلم با صاحبنظران این رشته مشورت صورت پذیرد، زیرا در غیر این صورت نهتنها فیلم ساخته شده پیام مثبتی نخواهد داشت، بلکه در مواردی نیز میتواند آثار سوء برجا بگذارد.
وی افزود: 46 درصد از افراد بزرگسال در آمریکا و یک سوم بزرگسالان انگلستان در زمینه اهدای عضو اعلام نظر کردهاند، اما در کشور ما با وجود حدود 50میلیون فرد بزرگسال و دارای واجد شرایط تنها حدود 4 میلیون نفر کارت اهدای عضو دریافت کردهاند که این مساله نشان میدهد فرهنگ اهدای عضو در کشور ما بسیار جوان و نوپا است.
نجفیزاده با اشاره به این فیلم که اهدای قلب و وجود دلالان عضو را به تصویر میکشد، یادآور شد: انجمن اهدای عضو به عوامل سازنده این فیلم سینمایی متذکر شده و اعلام آمادگی کرده بود که در اسرع وقت و در کوتاهترین زمان میتواند مشاوره لازم در اینخصوص را ارائه بدهد و در صورت نیاز تغییرات جزئی را در فیلمنامه ایجاد کند که کارگردان فیلم وعده داده بود به انجمن مراجعه خواهد کرد و مشورتهای لازم انجام خواهد شد، اما متاسفانه این مساله عملی نشد و این موضوع باعث شد این فیلم ابهامات بسیاری را در جامعه ایجاد کند.
وی افزود: قلب یکی از اعضایی است که تحت شرایط خاص به فرد مورد نیاز اهدا میشود، بدین صورت که حتما باید از فردی که دچار مرگ مغزی شده دریافت شود و قلب اهدایی نیز باید در شرایط خاص نگهداری و بلافاصله پیوند شود، بنابراین وجود دلال در این حوزه غیرممکن است و هیچ فردی نمیتواند این عضو را از فرد زنده دریافت کند.
مدیر عامل انجمن اهدای عضو ایرانیان در خصوص روند اهدای عضو خاطرنشان کرد: وقتی در یکی از مراکز بیمارستانی مرگ مغزی اتفاق میافتد، آن بیمارستان طبق مصوبه هیات وزیران موظف است این موضوع را اطلاع دهد تا افراد واحدهای فراهمآوری اعضا به بیمارستان مراجعه و بیمار را معاینه کنند. اگر بیمار علائم مرگ مغزی داشت باید از وی نوار مغزی تهیه شود که در نهایت اگر معاینات، آزمایشات و نوار مغزی مرگ مغزی را تایید کرد، اعضای واحد فراهمآوری اعضا با خانواده متوفی صحبت خواهند کرد و در صورت رضایت خانواده، فرد مبتلا به مرگ مغزی به بیمارستانی که اهدای عضو در آن صورت میگیرد، منتقل میشود.
وی افزود: پس از انتقال فرد مرگ مغزی به بیمارستان اهدای عضو، روند قانونی تکمیل می شود. به این صورت که یک فرد متخصص مغز و اعصاب، یک متخصص جراحی مغز و اعصاب و یک نفر متخصص بیهوشی به صورت جداگانه فرد را ویزیت میکنند و اگر همه این افراد مرگ مغزی را تایید کردند، مجدد نوار مغزی تهیه میشود و پس از بررسی تستها و آزمایشها در نهایت مرگ مغزی به اثبات میرسد . سپس یک نفر از پزشکی قانونی به عنوان نماینده قوهقضاییه به بیمارستان مراجعه میکند و روندهای صورت گرفته را تایید و سپس اهدا انجام میشود.
نجفیزاده تصریح کرد: بنابراین وجود دلال در این میان نمیتواند قابل قبول و درک باشد، زیرا انجام این روند کاملا قانونی است و زیرنظر مراجع ذیصلاح انجام میشود.
مدیر عامل انجمن اهدای عضو ایرانیان درخصوص انتخاب فرد دریافتکننده عضو نیز یادآور شد: زمانی که فرد مرگمغزی به آیسی یو واحد فرآهمآوری منتقل میشود از طرف واحد با بخش تخصیص عضو وزارت بهداشت تماس گرفته میشود و در این قسمت لیست تمام بیماران در مراکز وجود دارد که براساس قوانین مشخص برای بیماران در صف انتظار عمل پیوند انجام میشود. ابتدا اولویت با بیماران اورژانسی است مثلا بیماری که فقط با شوک مکرر قلبی زنده نگه داشته شده است.
وی افزود: اگر بیماری در وضعیت اورژانس نبود، سایر بیماران براساس گروه خونی، سایز بدن و زمان انتظار به بیمارستان فراخوانده میشوند.
وی خاطرنشان کرد: اگر در فیلمی نشان داده میشود که فرد مرگ مغزی زنده شده یا خرید و فروش عضو صورت میگیرد و یا با لابیگری قرار گرفتن در لیست انتظار تغییر میکند باید گفت کاملا غلط است و به تصویر کشیدن این مسائل در نوپا بودن این فرهنگ تاثیر میگذارد.
انتهای پیام/