دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 فروردين 1396 - 14:45

کشف اتمسفر در اطراف یک سیاره شبیه زمین

منجمان می‌گویند برای اولین بار در اطراف یک سیاره شبیه به زمین اتمسفری را شناسایی کرده‌اند. آنها مشغول مطالعه کره‌ای به نام GJ 1132b بوده اند که حدود 1/5 برابر زمین است و ۳۹ سال نوری از ما فاصله دارد.
کد خبر : 169842

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از BBC، رصدها نشان می‌دهد که این سیاره را اتمسفر غلیظی از جنس بخار آب یا متان یا ترکیبی از این دو پوشانده است.


شناسایی یک اتمسفر و تعیین مشخصه‌های آن گام مهمی در مسیر یافتن آثار حیات در سیارات ورای منظومه شمسی است. با این حال بعید به نظر می‌رسد که این سیاره قابل سکونت باشد زیرا دمای سطح آن به ۳۷۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد.


دکتر جان ساتوورت، سرپرست تحقیقات در دانشگاه کیل، در این مورد گفت: «تا جایی که من می‌دانم حرارت داغ‌ترین جایی که حیات در زمین در آن دوام آورده است به ۱۲۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد و تازه این خیلی پایین تر از این سیاره است».


نشانه شیمیایی


کشف سیاره GJ 1132b ابتدا در سال ۲۰۱۵ اعلام شد. این سیاره در صورت فلکی ویلا در نیمکره جنوبی قرار دارد. هرچند اندازه آن تقریبا مثل زمین است ستاره ای که حول آن می‌گردد خیلی کوچک‌تر، خنک‌تر و کم‌نورتر از خورشید است.


محققان با استفاده از رصدخانه جنوبی اروپا در شیلی توانستند این سیاره را هنگام سد کردن بخشی از نور ستاره مرکزی مطالعه کنند.


دکتر ساتورت می‌گوید:‌ «وقتی سیاره از جلوی ستاره رد می‌شود کمی از نورد آن می‌کاهد - که راه خیلی خوبی برای یافتن سیارات ترانزیت است - و این سیاره هم همینطور پیدا شد.»


اما مولکول‌های مختلف در اتمسفر این سیاره - اگر دارای اتمسفری باشد - نور خورشید مرکزی را به شکل‌های مختلف جذب می‌کنند که به اخترشناسان اجازه می‌دهد به جست‌وجوی نشانه‌های شیمیایی در اتمسفر بپردازند.


رصدهای این سیاره حاکی است که دارای اتمسفری غلیظ حاوی بخار آب، گاز متان یا هر دو است.


دکتر ساتوورت می‌گوید:‌ «یک احتمال این است که این سیاره ای به اصطلاح آبی است و اتمسفری از بخار داغ دارد.»


محققان می‌گویند بعید است که این سیاره به علت داغی حاوی آثار حیات باشد اما کشف اتمسفر در آن جست‌وجو برای یافتن موجودات فرازمینی را هیجان انگیزتر می‌کند.


دکتر ساتوورت گفت:‌ «ما نشان داده‌ایم که سیارات واقع در مدار ستاره‌های کم جرم می‌توانند دارای اتمسفر باشند و چون تعداد خیلی زیادی از اینها در جهان هست، شانس وجود حیات در یکی از آنها را به شدت بالا می‌برد».


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب