دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 اسفند 1395 - 10:42

موسسات حقوقی، به نام وکلا به کام صاحبان شرکت‌ها/ بهمن کشاورز: موسسات حقوقی باعث بد نامی وکلا می‌شود

کافی است در خیابان کمی حواستان را به در و دیوار و تبلیغاتی که روی آنها نصب شده است،بدهید، به طور حتم در میان آنها تبلیغات زیادی از موسسات حقوقی و وعده‌‌ و وعیدهایشان به چشمتان می‌خورد. گسترش موسسات حقوقی طی سال‌‌های اخیر گریبان وکلای کشور را گرفته است، موسساتی که به اصطلاح حقوقی نام گرفته‌اند اما در برخی از آنها کارهای غیر قانونی هم به نوعی انجام می‌شود.
کد خبر : 165073

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، تبلیغاتی مثل حضور در دادگاه‌ها با انجام دفاعیات موثر، با مشورت قاضی بازنشسته دیوان عالی کشور یا تا 50 درصد تخفیف حق‌الوکاله برای سه پرونده اول،از جمله تبلیغاتی است که در تراکت‌های این موسسات می‌توانید بیینید. البته امیر حسین آبادی، رئیس کانون وکلای مرکز در نشست اخیر خود با اصحاب رسانه مدعی شده بود مساله موسسات حقوقی مدتی است که در دستور کار کانون وکلا قرار گرفته و قرار است اساسنامه یا ضابطه‌ای برای ایجاد موسسات حقوقی تهیه کند تا طبق آن عمل شود.


برای پیگیری علت افزایش این موسسات حقوقی به سراغ بهمن کشاورز، رئیس اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران رفته‌ایم. گفت‌و‌گوی خبرگزاری آنا با وی را در زیر می‌خوانید:


*در چند سال اخیر موسسات حقوقی رشد چشمگیری در جامعه داشته‎اند، آیا مجوز آنها از طریق کانون‎های وکلا صادر می‌‏شود؟


متاسفانه با این پرسش زخم بزرگی را باز کردید. همان‌طوری که می‌دانید تعداد موسسات حقوقی در جامعه به حداکثر رسیده است؛ آن‎ها به استناد تفسیری از سازمان ثبت شرکت‎ها،مجوز کسب کرده‎اند. در واقع حتی بدون اینکه این افراد تحصیل‌کرده رشته حقوق باشند،اجازه ثبت شرکت یا موسسه انتفاعی و به اصطلاح غیرتجاری را به آن‎ها داده میشود. البته آن‎ها قاعدتا نباید در دعاوی دخالت داشته باشند چراکه بر اساس ماده 55 قانون این امر به معنی تظاهر به وکالت است، اما در عمل از طریق وکلای جوان، کم‌کار و بی‎کاری که تعداد آن‎ها زیاد است، استفاده و به نوعی آن‎ها را استثمار می‌کنند، پرونده‎های بزرگ و حق‎الوکاله را خودشان دریافت می‎کنند و به وکلای جوان موسسه، رقمی جزئی به عنوان دستمزد می‎دهند. متاسفانه آن‌هایی که استخدام چنین موسساتی می‎شوند به این نکته توجه ندارند که مسئول آن پرونده‌ها خودشان(همان وکیلی که ماهیانه دو یا سه میلیون حقوق می‎گیرد) هستند.


* اگر در این میان مشکل قانونی به وجود بیاید، مسئولیتش بر عهده چه کسی است؟


از دید کانون وکلا مسئول مشکلات، همان وکیل است یا اگر خدایی نکرده اشکال یا ایراد کیفری متوجه پرونده‌ای باشد باز هم همان وکیل مسئول است. از همه مهم‌تر اداره دارایی از نظر مالی آن وکیل را مسئول می‎داند، یعنی می‎گویند تو پرونده‌ای با حق‎الوکاله مثلا 100 میلیون تومانی داشته‎ای و باید مالیاتش را پرداخت کنی. تبلیغات این موسسات را در بیلبوردهای بزرگراه‌ها، جراید و ... مشاهده می‏‌کنید. اکثر این موسسات از نظر مالی در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارند. در حالی ‎که وکلای کانون از نظر مادی شرایط بسیار نامناسبی را تجربه می‎کنند. حتی بعد از پنج سال فعالیت در حرفه وکالت توان تهیه دفتر رهنی با دوستان و همکاران خود را هم ندارند، اما مشاهده می‎کنید که موسسات حقوقی در چه ساختمان‎هایی دفتر دارند. طبیعتا توانایی مالی، توانایی‎های دیگری را هم پشت سرش به وجود می‎آورد.


* آیا نظارت بر این موسسات حقوقی برعهده شماست؟


مطلقا خیر. کانون‎های وکلا نه‌تنها در صدور مجوز بلکه در نظارت بر موسسات حقوقی هم نقشی بر عهده ندارد. بنابراین صدور مجوز و نظارت بر موسسات حقوقی بر عهده ما نیست. وقتی تعداد این‌گونه موسسات زیاد شود دیگر توان بررسی و تفکیک موسسات مجوزدار و بدون مجوز وجود ندارد و این به این معناست که این موسسات عملا غیرقابل کنترل می‌شوند.


* قبول دارید وجود چنین موسساتی باعث تضعیف جایگاه و کاهش شأن وکالت در جامعه می‌‏شود؟


صددرصد، مردم یک کلمه و مفهومی را به نام وکیل دادگستری می‌شناسند و می‎بینند. نه بین وکلای کانون و مشاوران قوه قضاییه قائل به تفکیک هستند و نه اینکه قدرت تشخیص اجزای متشکلِ موسسات حقوقی را دارند. بنابراین بدیهی است که وجود چنین موسساتی باعث کاهش شأن وکالت و بدنامی وکلا می‎شود. البته شنیده‎ام که قرار است مانع از صدور مجوز و ثبت موسسات شوند چراکه تعداد و اعمال آن‎ها برای خود تشکیلات قضایی ایجاد اشکال کرده است.


* آیا مراجعه کننده‎ای داشته‌اید که از موسسات حقوقی شکایت کرده باشد؟


ما در اینجا مرجع شکایات نیستیم زیرا ما با کانون‌ها سروکار داریم نه مردم و وکلا. ولی کانون‎ها از جمله دادسرای کانون وکلای مرکز با موارد زیادی از این دست مواجه شده است. ضمن اینکه در مواردی معلوم شده است آن فردی که در موسسه به عنوان وکیل پرونده قبول می‎کرده، اصلا وکیل دادگستری نبوده است. البته در اینجا استعلامات زیادی درباره اینکه فلان شخص وکیل است یا نیست، داریم و ما این موارد را بر مبنای استعلامی که از "صندوق حمایت وکلای دادگستری" می‌کنیم،پاسخ می‏‌دهیم زیرا کامل‎ترین فهرست وکلای دادگستری را صندوق حمایت دارد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب