دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 اسفند 1395 - 16:10

ربات «هوگو» همدم افراد سالمند می‌شود

محققان برای آن دسته از سالمندانی که تنها زندگی می‌کنند، رباتی را با نام «هوگو» طراحی کرده‌اند که موجب تحریک فعالیت‌های مغزی این افراد می‌شود. این ربات به خوبی با سالمندان بالای 65 سال تعامل می‌کند و امید به زندگی را در آنها بالا می‌برد.
کد خبر : 161186

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از BusinessInsider، محققان معتقدند که فایده این ربات این است که فرد سالمند را تشویق می‌کند که سال‌های بیشتری فعال و مستقل بماند و همچنان با جامعه ارتباط داشته باشد.


این ربات «هوگو» نام دارد و به گونه‌ای طراحی شده است که خودش می‌تواند، در فضای داخل خانه حرکت کند و به این طرف و آن طرف برود. هوگو همچنین می‌تواند انسان و اشیاء را از هم تشخیص بدهد.


رباتی سخنگو


ایزابل نتو ۷۹ سال سن دارد. او ۱۰ سال پیش از سکته مغز جان سالم به در برد. ایزابل این روزها همخانه جدیدی به نام «هوگو» دارد.


او می‌گوید: «حضور این ربات برایم مفید است. این روزها حالم کمابیش خوب است. از نظر قوای ذهنی مشکلی ندارم. اما سنم بالا می‌رود و پیرتر و سالخورده‌تر می‌شوم. مثلا ممکن است عینکم را گم کنم. در این صورت می‌توانم از این ربات بخواهم که برایم پیدایش کند. واقعا برایم مفید است».


هوگو می‌تواند بشنود، ببیند، احساساتش را نشان دهد و حتی صحبت کند و به این شکل همدم این افراد تنها می‌شود. همانطور که یک مهندس برق این پروژه می‌گوید چالش‌های فنی پیش رو برای ساخت این ربات زیاد بوده است چون این ربات قادر است کارهای زیادی انجام بدهد.


گونسالوس مارتین، مهندس برق این طرح، می‌گوید: «این ربات می‌تواند صداهای مختلف را با هم ترکیب کند و کلمات را تشخیص بدهد. پس از آن می‌تواند در هر لحظه با کاربر حرف بزند و گفت‌وگو کند. می‌خواهیم در نهایت این ربات بخشی از خانه هوشمند بشود. ربات حسگرهایی دارد که می‌تواند دما را مرتبا اندازه بگیرد و وارسی کند که نشت گرمایی وجود دارد، یا مثلا در یخچال باز مانده است یا نه، یا اینکه اجاق را روشن گذاشته باشد. قبلا ربات‌ها خودشان نمی‌توانستند چنین کارهایی را انجام دهند یا اینکه باید نزدیک مکان‌هایی باشند که حسگرهایی برای اندازه‌گیری این پارامترها قرار دارد. هدف ما این است این اندازه‌گیری‌ها را از راه دور انجام دهیم و برای همین است که ربات این تعداد حسگر دارد».


تحریک فعالیت‌های مغزی


ربات در حال حاضر در چند خانه سالمندان در پرتغال آزمایش می‌شود. پژوهشگران و مهندسان این طرح در حال حاضر مشغول کار روی این موضوع هستند تا ربات بتواند بین خود فرد سالمند و دوست، فامیل و پرستار او ارتباط برقرار کند.


آنا سانتوس، پرستار سلامندان می‌گوید: «به نظرم در آینده این ربات‌ها تبدیل به ابزار مفیدی خواهند شد. مثلا می‌توانند با استفاده از بازی تعاملی فعالیت‌های مغزی فرد سالمند را تحریک کنند و توانایی‌های او برای ارتباط با دیگران را تقویت کنند. ربات می‌تواند با آنها گفت‌وگو کند. این مساله به ویژه برای کسانی که تنها زندگی می‌کنند و کمتر با دیگران حرف می‌زنند، لازم است».


آندره یکی از داوطلبانی است که این ربات را آزمایش می‌کند. او می‌گوید: «من تنها زندگی می‌کنم . این ربات از خیلی جهات برایم مفید است. مثلا یادآوری می‌کند که داروهایم را بخورم و این خیلی مهم است».


پس از ساخت و طراحی، و آزمایش، محققان باید بتوانند این فناوری رباتیک را به بازار عرضه کنند.


خورخه دیاس، مهندس برق و یکی از اعضای این تیم رباتیک، می‌گوید: «اگر کارگزاران حوزه بهداشت متقاعد بشوند که این فناوری می‌تواند راه‌حلی برای چالش‌های جمعیتی در اروپا باشد، آن موقع می‌توان بازاری برای ارائه آن در نظر گرفت که برای بهبود و توسعه خود فناوری به کار می‌آید».


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب