آغاز چهارمین روز مذاکرات هستهای در نیویورک؛ رایزنیهای فشرده برای بستن پرانتزهای موجود
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، تلاش مذاکرهکنندگان ایرانی برای نوشتن متن توافق نهایی هستهای با کشورهای غربی ادامه دارد و امروز، چهارمین روز مذاکرات هستهای در نیویورک ادامه خواهد داشت.
سیدعباس عراقچی و مجید تختروانچی معاونان وزیر امور خارجه ایران و هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا و کارشناسان فنی و حقوقی دو طرف دیروز (شنبه) به مدت هشت ساعت درباره متن برنامه جامع اقدام مشترک به گفتوگو پرداختند.
امروز (یکشنبه) نیز رایزنیها و مشورتهای داخلی بین دو طرف در جریان است.
دور جدید رایزنیهای هستهای در راستای نگارش برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از روز پنجشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه در حاشیه کنفرانس بازنگری معاهده NPT در شهر نیویورک در جریان است و احتمالا این مذاکرات تا روز سهشنبه ۱۵ اردیبهشت ماه نیز به طول بینجامد.
ظریف و تیم مذاکره کننده هستهای ایران بامداد یکشنبه ششم اردیبهشت ماه به منظور شرکت در این کنفرانس و انجام رایزنیهای هستهای راهی نیویورک شد.
آنگونه که ظریف پیش از این اعلام کرد ادامه مذاکرات در راستای نگارش متن برجام در اروپا دنبال خواهد شد.
دهم تیرماه پایان ضرب الاجل هفت ماهه ایران و ۱+۵ در راستای حصول توافق جامع هستهای است. در سوم آذر ماه ۱۳۹۳ و پس از چند روز مذاکره فشرده در شهر وین به دلیل اختلافات موجود بر سر راه حصول توافق، دو طرف این مذاکرات را برای هفت ماه تمدید کردند و پس از آن رایزنیهایی در ژنو، مونیخ، مونترو، زوریخ، استانبول و لوزان برگزار شد. در لوزان ۲ و پس از نه روز رایزنی فشرده، دو طرف به راهحلهایی در راستای حصول توافق دست یافتند و بعد از آن اعلام شد که گفتوگوها برای نگارش متن برنامه جامع اقدام مشترک آغاز خواهد شد که در همین راستا رایزنیهایی از دوم اردیبهشت تا چهارم اردیبهشت ماه در شهر وین برگزار و قرار شد ادامه گفتوگوها در حاشیه کنفرانس بازنگری معاهده NPT در نیویورک دنبال شود.
عراقچی: اولین پیشنویس پر از اختلاف خواهد بود
عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه که برای شرکت در کنفرانس بازنگری معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای و مذاکرات هستهای ایران و گروه ١+٥ به نیویورک سفر کرده، گفته است نگارش رسمی متن توافق هستهای آغاز شده است.
معاون وزیر امور خارجه ایران، درحالیکه ابراز امیدواری کرده تا چند روز آینده طرفین به اولین پیشنویس یک توافق دست پیدا کنند، گفته است: «نخستین پیشنویس، پر از موارد اختلافی خواهد بود و پرانتزها و کروشههایی خواهد داشت». عراقچی گفته است مذاکرهکنندگان هستهای ایران هر چند روز ضرورت داشته باشد، در نیویورک خواهند بود و دورهای بعدی این مذاکرات در اروپا ادامه خواهد داشت. ایران و کشورهای ١+٥ روز پنجشنبه دوم آوریل (۱۳ فروردین) در شهر لوزان سوئیس اعلام کردند به تفاهمی بر سر برنامه هستهای ایران رسیدند که به گفته آنها میتواند راه را برای رسیدن به توافق نهایی تا آخر ماه ژوئن (نهم تیر) هموار کند.
کاخ سفید: لغو تحریمها پس از راستیآزمایی
بر خلاف تأکید مقامات کشورمان مبنیبر لغو تمامی تحریمها در روز اول اجرای توافق هستهای، سخنگوی کاخ سفید گفت: تحریمها علیه ایران پس از اطمینان از پایبندی این کشور به تعهداتش لغو خواهند شد. جاش ارنست، در واکنش به اظهارات محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که گفته بود شورای امنیت سازمان ملل باید در چند روز پس از حصول یک توافق نهایی، تحریمها علیه ایران را لغو کند، اظهار کرد: ما پیش از این به وضوح مشخص کردیم که هرگونه لغو تحریمها علیه تهران تنها پس از آنکه این کشور گامهای قابل راستیآزمایی برای عمل به تعهداتش در این توافق را برداشت، صورت خواهد گرفت. سخنگوی کاخ سفید ادامه داد: به طور قطع شورای امنیت سازمان ملل و ٥ عضو دائم آن که هماکنون درگیر مذاکرات هستهای هستند، باید درباره سرعت و چگونگی لغو تحریمهایی که شورای امنیت، خود صادر کرده است تصمیم بگیرند.
ارنست همچنین گفت: آمریکا بارها مشخص کرده است که نظر ما دراینباره چیست. تاکنون توافقاتی در زمینه لغو تحریمها بر سر میز مذاکره صورت گرفته، اما یکی از موضوعات رایزنیهایی که هماکنون در جریان است، همین لغو تحریمهاست. او تأکید کرد: ایران در صورتی که بخشی از گامهای قابل راستیآزمایی برای اجرای توافق هستهای نهایی را بردارد، با کاهش برخی از تحریمها روبهرو خواهد شد.
تکرار ادعاهای آمانو نسبت به فعالیت هستهای ایران
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران گفت: نمیتوانیم بگوییم که همه مواد و تاسیسات هستهای (ایران) برای اهداف صلحآمیز هستند.
یوکیا آمانو درباره اینکه از نظر شما نگرانیهای بزرگ امروزه از منظر موضوع گسترش سلاحهای اتمی چیست؟ گفت: از منظر گسترش (سلاح اتمی)، یکی از نگرانیهای مهم، موضوع برنامه هستهای ایران است.
آمانو که بارها در بیان مواضع خود در قبال برنامه هستهای ایران تاکید کرده است آژانس بینالمللی انرژی اتمی نمیتواند تایید کند که کل برنامه برای مقاصد صلحآمیز است، باز هم این ادعای خود را مطرح کرد. وی در این مصاحبه با اشاره به بیانیه اقدام مشترک و مذاکرات هستهای افزود: از پاییز ۲۰۱۳، تحولات بسیار خوبی اتفاق افتاده است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران برای حل موضوعات از طریق همکاری، بر سر آنچه موسوم به چارچوب همکاری است، توافق کردند.
خواسته پنج کشور هستهای از ایران
پنج کشور دارنده تسلیحات هستهای، موسوم به گروه پنج، در بیانیهای خواستار تداوم و تقویت همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی شدند.
انگلیس به نمایندگی از این گروه از ایران و آژانس بینالمللی هستهای درخواست کرد تا با همکاری کامل با همدیگر از جمله رسیدگی به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران به موارد مهم برجا مانده تا حصول توافق هستهای رسیدگی شود.
انتهای پیام/