دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 ارديبهشت 1394 - 11:16
در ششمین همایش ملی کار

جهانگیری: اگر دولت قبل ذخیره ارزی را حفظ می‌کرد، تهدید به تحریم نمی‌شدیم

معاون اول رئیس جمهوری گفت: اگر دولت قبلی موجودی حساب صندوق ذخیره ارزی را حفظ می‌کرد، تهدید به تحریم نمی‌شدیم.
کد خبر : 15013

به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری آنا، اسحاق جهانگیری در ششمین همایش ملی کار در سالن فرهنگی ورزشی تلاش با اشاره به روز کارگر اظهار کرد: روز کارگر یک نماد جهانی است که مورد توجه همه کشور‌ها قرار دارد. این روز برای تجلیل از قشری است که به عنوان مولد‌ترین اقشار جامعه شناخته می‌شود.


وی ادامه داد: هر چه صنعتی‌تر شدن سریع‌تر باشد موقعیت کارگر و نقش آن در جامعه افزون‌تر می‌شود، باید به این نکته توجه کنیم که روز کارگر فقط برای برشمردن دشواری‌های کارگران نیست؛ بلکه روزی است که باید از افتخارات و نوآوری و سازندگی کارگران نیز تقدیر شود.


معاون اول رئیس‌جمهوری تصریح کرد: گریز از کار و تنبلی امری مذموم است و در فرهنگ اسلامی ما مورد پسند نیست، زمانی که گزارش‌ها میزان کار کارمندان و کارگران در محیط‌های کاری ارائه می‌شد، مقام معظم رهبری موضوع وجدان کاری را عنوان کردند. وجدان کاری ما را وادار می‌کند که احساس کنیم وقت‌مان در مجموعه‌ای که کار می‌کنیم متعلق به همه ملت ایران است و از ثانیه ثانیه آن باید استفاده کنیم.


جهانگیری گفت: دولت به لحاظ اجتماعی خود را به نظام کارگری متکی می‌داند؛ چراکه هر جا که لازم بود کارگران وظیفه پشتیبانی از دولت‌ها و نظام جمهوری اسلامی ایران را بر عهده گرفته‌اند.


وی با تأکید بر بررسی در سیاست‌های دولت‌ها گفت: در بررسی سیاست‌های دولت‌ها یکی از مهم‌ترین مسائلی که با آن روبه‌رو می‌شویم، این است که ببینیم در یک دولت چه مقدار افراد شاغل شده‌اند و چه مقدار بیکار شده‌اند. متأسفانه در دولت فعلی و در شرایط ویژه‌ای قرار داریم و هنوز آثار مخرب بیماری هلندی در کشور به چشم می‌خورد.








متأسفانه در زمانی ما شعارهایی مانند مبارزه با دنیا دادیم ولی برعکس آن عمل کردیم مثلا در واردات را باز کردیم و کالاهای مصرفی را به کشور آوردیم. ما باید از آن شرایط گذشته درس بگیریم و برای آینده اقتصاد ایران برنامه‌ریزی کنیم

معاون اول رئیس‌جمهوری ادامه داد: بیماری هلندی برای اولین بار در سال ۵۳ در کشورهای فروشنده نفت به وقوع پیوست در آن موقع با وجود اینکه ایران گام‌هایی در جهت صنعتی شدن برداشته بود؛ ولی آن چنان از افزایش یکباره بهای نفت آسیب دید که تا سال‌ها آثارش باقی ماند، بسیاری از کشور‌ها در پی این بیماری به فکر ایجاد حساب ذخیره ارزی افتادند تا بتوانند از آثار این بیماری بکاهند، در موج دوم بیماری هلندی بسیاری از کشور‌ها بین ۳۰۰تا ۷۰۰ میلیارد دلار ارز پس‌انداز کردند و فقط دو کشور در این میان نتوانست اوضاع را به درستی مدیریت کند؛ یکی ونزوئلا بود و دیگری ایران.


جهانگیری اضافه کرد: ما در برنامه سوم توسعه حساب ذخیره ارزی را ایجاد کردیم تا مازاد درآمدهای نفتی به این حساب برود. در زمانی که دولت هشتم به دولت نهم تفویض اختیار شد، ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار موجودی حساب ذخیره ارزی بود؛ ولی با استفاده‌های بی‌رویه دولت از این میزان موجودی به مقدار قابل توجهی هدر رفت. از این رو مجمع تشخیص مصلحت نظام به این نتیجه رسید که حساب ذخیره ارزی تبدیل به صندوق توسعه ملی شود و این صندوق زیر نظر سه قوه اداره شود. این صندوق در سال ۹۰ تشکیل شد و از آن زمان قرار شد که ۲۰ درصد از درآمد نفتی با افزایش سه درصدی در هر سال به صندوق توسعه ملی اضافه شود.


معاون اول رئیس‌جمهوری تصریح کرد: در گزارشی که یکی از دستگاه‌های نظارتی ارائه داده است مشخص می‌شود موجودی صندوق ذخیره ارزی در زمان تشکیل باید ۱۷۰ میلیارد دلار می‌بود در صورتی که این صندوق در زمان تشکیل هیچ موجودی نداشت، اگر ۱۷۰ میلیارد دلار وارد چرخه سرمایه‌گذاری می‌شد یا به تولید می‌رفت، مطلوب بود و یا اگر این میزان سرمایه حفظ می‌شد تا در زمان کاهش قیمت نفت از آن استفاده شود فکر می‌کنید دیگر ایران را تهدید به تحریم می‌کردند یا فکر می‌کنید دچار رکود می‌شدیم؟ با وجود سرمایه قبلی این صندوق باید تاکنون ۲۵۰ میلیارد دلار موجودی ارزی می‌داشتیم.


وی تصریح کرد: متأسفانه در زمانی ما شعارهایی مانند مبارزه با دنیا دادیم ولی برعکس آن عمل کردیم مثلا در واردات را باز کردیم و کالاهای مصرفی را به کشور آوردیم. ما باید از آن شرایط گذشته درس بگیریم و برای آینده اقتصاد ایران برنامه‌ریزی کنیم. ‌اقتصاد ایران نیازمند عبور از درآمدهای نفتی است، ما باید بر اساس سیاست‌های اقتصاد مقاومتی از نفت فقط در بودجه عمرانی استفاده کنیم و بودجه جاری کشور را به درآمدهای غیرنفتی متصل سازیم.


جهانگیری با بیان اینکه «متأسفانه دولت بسیار بزرگ شده است و با این وضعیت نمی‌تواند خود را اداره کند»، افزود: دولت بزرگ نمی‌تواند به سرعت حرکت کند. یکی از سیاست‌های جدی ما در دولت این است که دولت چابک و کوچک شود و بسیاری از بنگاه‌ها به بخش خصوصی واگذار شود، همه باید به این نقطه برسیم که واقعا بخش خصوصی باید وارد اقتصاد ایران شود. ما به شعار نیاز نداریم و باید به بخش خصوصی اعتماد کنیم، این کشور به رشد ۸ درصدی اقتصادی نیازمند است، ما باید یک میلیون شغل در سال اضافه کنیم و هر چه از این آمار عقب‌تر بیفتیم به حجم بیکاران اضافه می‌شود، بیکاران امروز با بیکاران دیروز متفاوت هستند، بیکاران امروز باسوادان و دانشگاهیان هستند و ما باید برای آن‌ها شغل ایجاد کنیم.


وی با اشاره به گزارش صندوق بین‌المللی پول از اقتصاد ایران گفت: بر اساس این گزارش، حجم اقتصاد ایران بر اساس خرید مردم هزارو ۳۵۰ میلیارد دلار، تولید سرانه بر اساس خرید مردم ۱۷ هزار میلیارد دلار و تولید ناخالص ایران ۴۰۰ میلیارد دلار است، ما جزو ۲۵ اقتصاد بزرگ دنیا هستیم و سهم ۱/۲۵ درصدی در اقتصاد دنیا داریم. این اقتصاد می‌تواند نیاز شغلی را برطرف کند؛ از این رو ما باید الزاماتش را بپذیریم و شرایط را مهیا کنیم، اهمیت به بخش خصوصی و تعامل با دنیا جزو اولویت‌های ما باید باشد.


جهانگیری ادامه داد: حجم تجارت ۲۰۰ میلیارد دلاری در ایران نیازمند تعامل با دنیاست، ما به سرمایه‌های ایرانیان خارج از کشور نیاز داریم و همچنین به سرمایه کشورهای خارجی نیازمند هستیم، تشکل‌های بخش خصوصی باید قدرت حضور پیدا کنند و بهبود فضای کسب و کار باید اتفاق بیفتد.


معاون اول رئیس جمهوری با انتقاد از بوروکراسی اداری برای اعطای مجوزهای لازم به بخش خصوصی گفت: بسیاری از این مجوز‌ها نیاز نیست. بهتر است که خود دستگاه‌های مربوطه این مجوز‌ها را لغو کنند در غیر این صورت وزارت اقتصاد رأسا در این زمینه اقدام خواهد کرد.


وی افزود: همچنین برای اینکه بخش خصوصی در ایران فعال شود باید با فساد مبارزه جدی کنیم و بخش خصوصی بداند که تنها راه به دست آوردن ثروت، کار است. همه ما از فعال بودن یک بنگاه نفع می‌بریم و از آسیب دیدن آن ضرر می‌کنیم. ما نباید به دنبال سهم بردن از بنگاه‌ها باشیم، همگی باید به فعال شدن بنگاه‌های کوچک و بزرگ کمک کنیم.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب