پایان ماه عسل نظامی آمریکا و عربستان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا به نقل از رویترز، حملات گسترده دولت سعودی به مواضع یمن و افزایش تلفات غیر نظامیان و بالا گرفتن انتقادهای نهادهای حقوق بشری جهانی از آمریکا باعث شده تا مقامات این کشور در تعاملات نظامی خود با دولت سعودی تجدیدنظر کنند.
آمریکا گفته که در وهله نخست میخواهد برنامههایی برای ارتقای سطح تواناییهای نیروی هوایی عربستان برگزار کند تا توان دقیق هدف قراردادن این نیروها را بالا ببرد و سپس کمکهای نظامی خود به ریاض را کاهش دهد.
در اثر حملات 20 ماهه دولت سعودی به اهدافی در یمن 10 هزار نفر از مردم عادی در این کشور کشته شده و بحرانی بشردوستانه در یمن پدیدار شده است.
این موضوع میتواند روابط دولت آمریکا و عربستان را در روزهای پایانی حضور باراک اوباما در کاخ سفید تیرهتر کند. پیشتر نیز دولت ریاض انتقادهایی از نبود حمایت کافی آمریکا از عربستان مطرح کرده بود.
با وجود تصمیم آمریکا برای کاهش مناسبات نظامیاش با دولت سعودی اما منابعی در واشنگتن میگویند کار سوخترسانی جنگندههای سعودی از سوی ارتش آمریکا برای مشارکت در عملیات یمن همچنان ادامه خواهد داشت و مشاورههای اطلاعاتی به عربستان درباره اوضاع نواحی مرزی با یمن ادامه پیدا میکند.
گروههای حقوق بشری گفتهاند که عربستان در جریان جنگ یمن به درمانگاهها، مدارس، بازارها و کارخانهها حمله کرده و این موضوع میتواند در جد جنایت جنگی باشد. دولت عربستان در مقابل چنین حملاتی را رد کرده ومدعی است که فقط محل حضور شبهنظامیان را بمباران میکند.
ویلیام هارتونگ از مرکز سیاست بینالمللی در آمریکا در واکنش به تصمیم واشنگتن مبنی بر کاهش مناسبات نظامی با دولت سعودی میگوید: «این یک پیام است هرچند که پیامی ضعیف به نظر میرسد. تا زمانی که ما جنگندههای سعودی را سوخترسانی میکنیم، بسیار مشکل است که ببینیم چنین پیامی بر عربستان اثر گذار باشد.»
یک منبع در دولت اوباما که نخواست نامش فاش شود گفته که مسائل «سیستماتیک و مدتدار» مربوط به حملات هواپیماهای سعودی به اهداف غیرنظامی باعث شده تا آمریکا سیاست تعدیل مناسبات نظامی با عرستان را در پیش گیرد.
او افزود: «ما تصمیم گرفتهایم که در خصوص بمبهایی که از آسمان پرتاب میشوند، محدودیتهایی ایجاد کنیم.» او جزئیات بیشتری از تصمیم جدید واشنگتن را اعلام نکرد.
در همین حال منبع دیگری در دولت اوباما اعلام کرد که پیشتر برخی اعضا گفته بودند به جای تحویل بمبهایی با خسارات فراوان جنگ افزارهای موسوم به «هوشمند» در اختیار عربستان قرار گیرد که آسیب تبعی آنها به غیرنظامیان به مراتب محدودتر است اما نهایتا این موضوع رد شده است.
موضوع حملات عربستان به اهداف غیرنظامی در یمن پس از آن توجه بیشتری جلب کرد که در اثر حمله جنگنده های سعودی به یک مراسم عزاداری در صنعا صدها نفر از وفاداران غیرنظامی به علی عبدالله صالح، رئیسجمهوری اسبق یمن کشته یا زخمی شدند.
در اوایل سال جاری میلادی نیز انتقادهای مشابهی باعث شده بود تا آمریکا تعداد مشاوران نظامیاش را که به دولت سعودی در حملات علیه یمن کمک میکردند از 45 تن به 6 نفر کاهش دهد.
در ماه می (اردیبهشت) نیز آمریکا تصمیم گرفت که فروش بمبهای خوشهای به ریاض را متوقف کند. این بمبها احتمال تلفات غیرنظامی را به شدت بالا می برد.
انتهای پیام/