ایران در انفجار مرکز یهودیان دست نداشته است/ مذاکره محرمانه با تهران داشتهایم
به گزارش خبرگزاری آنا، هکتور تیمرمن، وزیر امور خارجه در مصاحبه با انپیآر، به بیان دیدگاههای خود در خصوص مرگ آلبرتو نیسمان بازرس ویژه پرونده انفجار مرکز یهودیان در شهر بوئنسآیرس در سال 1994 میلادی، مذاکرات محرمانه با ایران، توافق با تهران و سایر مسائل پرداخته است.
هکتور تیمرمن در خصوص اتهامات مطرح شده علیه وی در قبال سرپوش گذاشتن بر نقش ایران، تاکید کرد: نیسمان من را به چیزی متهم کرده بود که بر اساس قانون، توانایی ارتکاب آن را نداشتهام، من قادر نبودم تا دستور مربوط به بازداشت مظنونان ایرانی دست داشتن در بمبگذاری مرکز یهودیان را بازپس بگیرم. این مساله غیر ممکن است چون بر اساس قانون، تنها قاضی توانایی انجام چنین کاری را دارد.
وی افزود: میتوانم به شما بگویم که ما یعنی رئیسجمهور و خود من هر کار ممکنی را انجام دادهایم، تا به قاضی کمک کنیم عدالت را برای قربانیان حمله به مرکز یهودیان، اجرا کند. من شواهد کافی را دارم که نشان میدهد اتهامات مطرح شده، نادرست است.
وزیر امور خارجه آرژانتین در ادامه این مصاحبه در واکنش به اینکه چرا مذاکرات مخفیانهای با ایران انجام شده، گفت: قانونی در ایران وجود دارد که استرداد شهروندان ایرانی را ممنوع کرده است، و قانونی هم در آرژانتین وجود دارد که قاضی را از محاکمه غیابی افراد، منع میکند. بنابراین وجود این دو قانون این مساله را برای قاضی آرژانتینی غیرممکن کرده است تا پرونده را به پیش ببرد. بنابراین تنها راه برای پیشبرد این پرونده، امضای توافقنامهای با ایران است تا اجازه دهد قاضی آرژانتینی به تهران رفته و از مظنونان، بازجویی کند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: همه دولتها در جهان به صورت مخفیانه مذاکره میکنند. در واقع، آمریکا به مدت بیش از یک سال و نیم به صورت مخفیانه با کوبا مذاکره میکرد. چیزی که من میگویم این است که هر دولتی به صورت مخفیانه مذاکره میکند، چرا که چیزهایی وجود دارد که به صورت علنی نمیتوان آنها را گفت. ولی هدف این بوده تا شرایط را برای رفتن قاضی به تهران و بازجویی از مظنونان فراهم کند و ببینیم آیا میتوانیم پس از بنبست 8 ساله در این پرونده، میتوانیم پیشرفتی حاصل کنیم یا نه.
وی در ادامه در خصوص دستیابی به توافق با ایران نیز گفت: من فکر نمیکنم اکثر جامعه یهودیان، دستیابی به توافق با ایران را محکوم کنند. اجازه بدهید صحبت شما را اصلاح کنم. بسیاری از قربانیان، از موضع من حمایت میکنند، بسیاری از بستگان قربانیان از موضع من حمایت میکنند. البته برخی از آنها مخالف کارهایی هستند که من انجام دادهام، البته برخی از آنها. ولی نه همه آنها، در واقع اکثر جامعه یهودیان از موضع من حمایت میکنند. اکنون شما از جامعه یهودیانی صحبت میکنید که بیش از 250 هزار یهودی در آرژانتین وجود دارد. من در جامعه یهودیان طرفداران زیادی دارم.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا ایران در بمبگذاری مرکز یهودیان آمیا، دست داشته، تاکید کرد: این مسالهای نیست که من به آن معتقد باشم. مگر اینکه یک قاضی وجود داشته باشد که بگوید این فرد گناهکار است و این هم مجازات او است. من کاری را که باید انجام می دادم، انجام دادهام، چون به تحقیقات آقای نیسمان، اعتماد دارم. این دلیل آن بوده است که برای سفر قاضی به تهران کمک کردهام تا آقای نیسمان از شواهد خود علیه ایرانیها استفاده کند. ولی نمیتوانم بگویم که ایرانیها گناهکار هستند. ولی به عنوان شخصی که در زندگیام مورد محاکمه قرار گرفتهام، هرگز چنین قضاوتی علیه کسی نخواهم داشت مگر اینکه یک قاضی بگوید یک فرد گناهکار و دیگری بیگناه است. بنابر این من هم باید صبر کنم تا قاضی اعلام کند چه کسی در پشت این حمله بوده است.
وزیر امور خارجه در ادامه در خصوص مرگ نیسمان نیز گفت: امیدوارم این مساله هر چه سریعتر حل و فصل شود چرا که در واقع یک خانواده بدون پدر شده اند و یک زن بدون شوهر شده است. بسیاری در آرژانتین از این اتفاق واقعا شوکه شدهاند. ولی چیزی که من می گویم این است که بسیاری از مردم در آرژانتین و به خصوص برخی رسانه ها، از مرگ نیسمان برای حمله به رئیس جمهور، استفاده کردند. این چیزی است که من واقعا نسبت به آن اطمینان دارم. اتهام دیگری که مطرح شده ، مبادله نفت در برابر غذا است، هر کسی که چیزی درباره تجارت نفت میداند نسبت به این مساله آگاهی دارد که آرژانتین نمیتواند نفت ایران را مصرف کند چون نفت ایران بسیار سنگین است و ما نمیتوانیم چنین نفت سنگینی را پالایش کنیم. هر دو اتهام نادرست است. من فکر میکنم این مایه شرمساری است که تلاشی برای بیاعتبار کردن رئیسجمهوری و من وجود دارد، دو نفری که زندگی خود را برای مساله حقوق بشر، اختصاص دادهاند.
به گزارش آنا، مرگ نیسمان موجب افزایش اختلافات در آرژانتین شده است. وی روز 18 ژانویه در حمام آپارتمانش در حالی پیدا شد که یک گلوله به سرش شلیک شده بود. وی حدود 10 سال در خصوص پرونده بمبگذاری در مرکز یهودیان بوئنسآیرس، تحقیق کرده بود. نیسمان قصد داشت تا با حضور در کنگره آرژانتین در خصوص نقش کریستینا فرناندز کرشنر، رئیسجمهور، و هکتور تیمرمن، وزیر خارجه آرژانتین، در این پرونده صحبت کند.
برخی محافل در آرژانتین، رئیسجمهور و وزیر خارجه این کشور را به انعقاد قراردادهای مخفی نفتی با ایران متهم کردهاند و مدعی هستند که این دو نفر سعی داشتهاند برای دستیابی به قراردادهای نفتی با ایران، بر نقش تهران در بمبگذاری مرکز یهودیان، سرپوش بگذارند.
دولت آرژانتین این اتهامات را رد کرده ولی کرشنر به صورت علنی بر این مساله تاکید کرده است که مرگ نیسمان یک خودکشی نبوده است. وی جاسوسان سابق آژانس اطلاعاتی این کشور را مسئول اصلی مرگ نیسمان معرفی کرده است.
انتهای پیام/