دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 فروردين 1394 - 14:12
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در نشست خبری/1

مدیریت پسماند اولویت محیط زیست در سال 94 است

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور اولویت برنامه‌های این سازمان را با هدف داشتن زمین پاک در کشور اجرای برنامه مدیریت پسماند دانست.
کد خبر : 12716

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، معصومه ابتکار در نشست خبری خود با اهالی رسانه افزود: نفس برگزاری روز زمین پاک اهمیت زیادی دارد زیرا هنوز در مدیریت منابع خاک و مدیریت پسماند دارای رویکرد جامعی نیستیم و معضلات بسیاری به خصوص در موضوع پسماند داریم.


وی افزود: ما موضوعی را دنبال می‌کنیم که برای زندگی سالم بشر اهمیت بیشتری داشته باشد و سیاست‌گذاری در این زمینه و برنامه‌ریزی‌ها با هماهنگی وزارت کشور در سال 93 باعث شد تا اقدامات موثر در زمینه تنظیم تفاهم نامه‌ها و آیین‌نامه‌های همکاری انجام شود.


ابتکار گفت: البته مسئولیت اجرای طرح پسماند خانگی به عهده شهرداری‌ها است و بر همین اساس من کتبا و شفاها از شوراهای شهر خواسته‌ام برنامه مدیریت پسماند خود را ارائه و برای پسماند‌های شهری و روستایی تقسیم کار کرده و مشارکت مردم را نیز جلب کنم.


به گفته معاون رئیس جمهوری اکنون در اغلب شهرهای کشور معضل پسماند وجود دارد و عقب ماندگی‌های بسیاری در خصوص مدیریت پسماند ایجاد شده که باید رفع شود.


ابتکار در خصوص استان‌های شمالی کشور نیز یادآور شد: معضل پسماند در شمال کشور بسیار جدی است و باید حل شود اما متاسفانه تاکنون اقدام موثری صورت نگرفته و به همین علت اکنون به طور جدی مورد نظر دولت است و حتی تعریف طرح‌های اقتصادی که امروز بسیار اهمیت دارد و بهره‌گیری از تسهیلات قانون بودجه نیز برای آن پیش‌بینی شده است.


وی از توافق با مدیر صندوق توسعه ملی برای استفاده 10 درصدی برای تحقق طرح‌های مدیریت پسماند در شهرهای کشور خبر داد و گفت: با استفاده از این بودجه اقداماتی مانند تولید انرژی از زباله که اکنون در منطقه 4 تهران و کهریزک در حال اجرا است و در نقاط دیگر هم در دست برنامه ریزی است صورت خواهد گرفت.


ابتکار در ادامه این نشست افزود: علاوه بر این یک جریان و جنبش اجتماعی نیز در زمینه مدیریت پسماند مد نظر است زیرا چرخه پسماند از تولید آغاز می‌شود و مصرف کننده کالایی را خریداری میکند که بعدا به زباله تبدیل می‌‌شود بنابراین باید آموزش مردم در انتخاب درست کالاهایی که زباله‌های کمتری دارند انجام شود و همچنین شهرداری‌ها نیز نوع کالاهایی را که عرضه می کنند و بخش خصوصی و گروه‌های صنفی مانند اتاق بازرگانی در این موضوع مشارکت داشته باشند تا پسماند کمتری تولید شود.


به گفته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور سرانه تولید پسماند در ایران چند برابر استاندارد جهانی است و بنابراین لازم است در حوزه چرخه تولید و مصرف آن و همچنین مدیریت صحیح آن اقدام کرد و بخش مهمی از این کار را بایستی مردم در منازل‌شان انجام دهند.


ابتکار تصریح کرد: در بسیاری از شهرهای بزرگ کشور های دیگر حتی سیستم جمع‌آوری پسماند با پیچیدگی سیستم‌هایی که ما داریم وجود ندارد. این درحالی است که در بعضی از نقاط کشورمان تا 4 بار در روز باید پسماند تولیدی خانواده‌ها را جمع آوری کرد. بنابراین این مسئولیتی شهروندی نیز محسوب می شود که نسبت به کاهش میزان زباله اقدام شود.


وی در ادامه با بیان اینکه خوشبختانه در کشورمان صنایع برای بازیافت شیشه و کاغذ خوب کار می کنند ابراز امیدواری کرد: بازیافت خوبی از پسماندهای تولید شده صورت گیرد اما نه به نحوی که یک کاغذ با یک بار مصرف دیگر به مقوای تخم مرغ تبدیل شود در حالیکه یک کاغذ درجه یک تا 7 نوبت می تواند با کیفیت بازیافت شود و ما باید به این فناوری دست پیدا کنیم.


در ادامه این نشست معصومه ابتکار با اشاره به قانون پنجم توسعه ماده 190 آن که مربوط به مدیریت سبز است گفت: در این ماده بر مدیریت کاغذ بسیار تاکید شده و آیین‌نامه اجرایی و مصادیق آن سال گذشته نهایی شد و در ضوابط بودجه سال 94 دستگاه‌ها می‌توانند یک درصد از بودجه خود را به این موضوع اختصاص دهند. تاکید ما بر صرفه جویی در مصرف کاغذ و بازیافت با کیفیت آن است.


وی همچنین در خصوص پسماندهای الکترونیک گفت: در حال پیگیری این موضوع هستیم و همچنین پسماندهای بیمارستانی نیز برای امحاشان تفاهم نامه‌ای با وزیر بهداشت آقای دکتر هاشمی امضا کرده و پیگیر اصلاح رویه ها و جلب مشارکت بخش خصوصی و شهرداری‌ها در این خصوص هستیم.


ابتکار همچنین یادآور شد: پسماند نخاله‌های ساختمانی نیز باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین روی این موضوع در حال کار هستیم تا بتوانیم جریان اجتماعی خوبی برای جلوگیری از تولید پسماند داشته باشیم.


وی گفت: زیبنده ایرانیان نیست که دیده شود برای تفریح به جایی می‌روند اما زباله‌های خود را در کیسه زباله ای ریخته و در طبیعت رها می‌کنند.


ابتکار از برنامه‌های دیگر این سازمان برای روز زمین پاک خبر داد و گفت: صنعت سبز برنامه دیگری است که با بازنگری که در آن ایجاد شده قصد داریم آن را اجرایی کنیم بر همین اساس در یکسال گذشته همه ابعاد مساله را بررسی کرده و با معیارهایی کاملا تخصصی امسال به عنوان یک برند که بخشی از مسئولیت اجتماعی محسوب می‌شود آن را به بخش صنعت و بخش خصوصی معرفی کرده‌ایم.


وی ابراز خرسندی کرد: با همه مشکلاتی که در این خصوص وجود داشته گام‌های خوبی برداشته شده و به پاس قدردانی از این تلاش‌ها برند صنعت سبز دوباره با رویکردی دقیق معرفی می‌شود.


ابتکار گفت: همچنین امسال همکاری UNI2 را برای تعیین شاخص ها داشته ایم و کیفیت کار را بر همین اساس افزایش داده ایم بنابراین از امسال سالانه رقابت صنعت سبز را برگزار کرده و صنایع سبز را معرفی می کنیم.


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: این کار باعث صرفه جویی در مصرف انرژی و آب می شود و مقبولیت اجتماعی خواهد داشت مردم نیز باید از این محصولات استفاده کنند و بین کالاهایی که آثار کمتری به محیط زیست وارد می کنند با دیگر کالاها تفاوت قائل شوند.


غیر بومی بودن علت ذبح گوزن‌های اروپایی در باغ وحش ارم


رئیس سازمان محیط‌‌زیست کشور گفت: ذبح گوزن‌های اروپایی در باغ وحش ارم به علت غیربومی بودن این گونه بود و اینکه نمی‌توان آن را در عرصه‌های طبیعی رهاسازی کرد.


معصومه ابتکار در ادامه نشست خبری خود در خصوص ذبح گوزن‌های اروپایی در باغ وحش ارم، اظهار کرد: این موضوع در حال بررسی است تا متوجه شویم در واقع چه اتفاقی افتاده است. به این امر رسیدگی خواهیم کرد و قرار است بررسی‌های لازم صورت گیرد و گزارش به ما ارائه شود.


رئیس سازمان محیط زیست بیان کرد: تا زمانی که موضوع به طور کامل بررسی نشود ما نمی‌توانیم صحبتی در این خصوص داشته باشیم اما تا جایی که می‌دانیم رهاسازی این حیوان در عرصه طبیعی کشور ما ممنوع است زیرا گونه بومی محسوب نمی‌شود.


ابتکار یادآور شد: همچنین نوع زادآوری گوزن اروپایی فرسایش شدید ژنتیکی دارد و بنابراین یا باید در باغ وحش نگهداری یا برای خوراک حیوانات یا فروش ذبح شوند.


با ساخت‌وساز حاشیه لتیان مخالفیم
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان محیط زیست از مخالفت شفاف این سازمان با ساخت‌وساز در حاشیه سد لتیان خبر داد و گفت: تذکرات لازم به شورای عالی معماری و شهرسازی داده شده است.


به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، معصومه ابتکار در ادامه نشست خبری خود افزود: اکنون سازمان محیط‌ز‌یست مستقیما عضو شورای عالی شهرسازی و کمیسیون ماده ۵ است و از حفظ کاربرهای فضای سبز در محیط‌های شهری به عنوان یک عضو قویا دفاع می‌کند.


وی با اشاره به مخالفت‌های جدی محیط زیست با تغییر کاربری در باغ‌های شهری اظهار داشت: سازمان محیط‌زیست نه در این دولت که در دولت قبل نیز صراحتا نسبت به تغییر کاربری باغ شهر‌ها موضع گرفته و هشدارهای جدی برای اصلاح مصوبات قبلی درخصوص تغییر کاربری‌ها داده است.


رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه البته وظیفه اصلی در جلوگیری از تخریب باغ شهر‌ها به عهده شورای شهر است تصریح کرد: اما سازمان محیط زیست به عنوان یک نهاد نظارتی خود را در بهبود کیفیت زندگی شهروندان مسئول می‌داند و با اینگونه تغییر کاربری‌ها به شدت مخالفت می‌کند.


منطقه‌های یک، ۲، ۲۲ و ۵ بحرانی‌ترین مناطق تهران است


معصومه ابتکار با اشاره به اینکه تاکنون در توسعه فضای سبز به خصوص در شهر تهران اقدامات خوبی صورت گرفته است، گفت: اما در مناطق دیگر گاهی ۷۰ تا ۱۰۰ درصد فضای سبز از بین رفته و تراکم‌هایی تا ۹ طبقه ایجاد کرده است. بنابراین اکنون بحرانی‌ترین مناطق تهران از لحاظ دارا بودن فضای سبز، منطقه‌های یک، ۲، ۲۲ و ۵ تهران برای فضای سبز باقی گذاشته است.


ابتکار، رایگان شدن صدور پروانه ساخت را یکی از راهکارهای کاهش تخریب فضای سبز در محیط‌های شهری عنوان کرد و افزود: شهرداری با رایگان کردن پروانه ساختمان دیگر به این موضوع به عنوان یک محل درآمدزایی توجه نمی‌کند اما از سوی دیگر برای جبران کاهش درآمد می‌تواند از زمانی که ساخت‌وساز شروع می‌شود، عوارض واقعی در نظر بگیرد و در حقیقت آنقدر سیکل تخریب و نوسازی را سخت و گران کند که از یک سو درآمد مناسبی برای شهرداری عاید شود و از سوی دیگر شهروندان تنها در صورت ضرورت اقدام به نوسازی و تخریب ویلا‌ها کند.


وی با تاکید بر اینکه سازمان محیط زیست درخصوص دو مورد ویژه ساخت و ساز و تغییر کاربری که در باغ حکمت لواسان و منطقه کلاک در لواسان اتفاق افتاده است، تاکید کرد: موضع سازمان محیط زیست با این ساخت‌وساز‌ها کاملا مشخص است و به صراحت مخالفت خود را به ویژه با ساخت‌وساز در حاشیه سد لتیان که تامین کننده آب شرب پایتخت است و خلاف مصوباتی که شورای عالی امنیت ملی کشور است اعلام می‌کنیم.


به گفته ابتکار، بیانات مقام معظم رهبری نیز در این زمینه کاملا شفاف است بنابراین مسئولان بایستی با جدیت بیشتری ساخت‌وسازهای خلاف ضوابط و مقررات در این مناطق را پیگیری و با آن برخورد کنند.


مکاتبه برای تشکیل صندوق منطقه‌ای گرد و غبار


رئیس سازمان محیط زیست در ادامه از مکاتبات و مذاکراتی که در هفته جاری با مدیر اجرایی برنامه محیط زیست سازمان ملل درخصوص تشکیل صندوق منطقه‌ای مقابله با گرد و غبار انجام شده خبر داد و افزود: اگرچه در حال حاضر تعدادی از کشورهای منطقه با تشکیل این صندوق مخالف هستند اما ایران معتقد است تشکیل این صندوق یکی از ضرورت‌های جدی منطقه بوده که متاسفانه ناامنی در برخی از این کشورها باعث شده تشکیل این صندوق به تعویق بیفتد و لطمات شدیدی به محیط زیست منطقه از ناحیه گردوغبار وارد شود.


وی در پاسخ به اینکه آخرین تصمیم سازمان محیط زیست در خصوص واگذاری منطقه آشوراده به گردشگری چیست نیز اظهار داشت: سازمان محیط زیست نشست‌های متعددی با کار‌شناسان، علاقه‌مندان و متخصصان حوزه برگزار کرده تا بتوانیم در خصوص زونبندی مناطق حفاظت شده براساس ضوابط اقدام کنیم.


ابتکار تاکید کرد: تمام نگرانی‌های کار‌شناسان و متخصصان و سازمان‌های مردم نهاد را درخصوص این واگذاری سازمان محیط زیست هم دارد اما به مردم اطمینان می‌دهیم که به هیچ عنوان گردشگری در منطقه آشوراده صدمه‌ای به محیط زیست آن وارد نمی‌کند و فقط می‌خواهیم در قالب یک طرح گردشگری سبک امکان بهره‌مندی مردم از مناطق طبیعی را فراهم کنیم.


وی افزود: البته سازمان‌ها و نهادهای مدنی و همچنین رسانه‌ها می‌توانند بر این جریان نظارت کامل داشته و به صورت آزادانه آن را نقد و بررسی کنند.


ابتکار یادآور شد: البته کسانی که تنها به نقد واگذاری آشوراده به بخش گردشگری می‌پردازند بد نیست که نگاهی به اقدامات انجام شده در جزیره همجوار این منطقه یعنی پناهگاه حیات وحش میانکاله داشته باشند چرا که در یک سال گذشته دخل و تصرفات سودجویان و ویلاسازی‌هایی که در این منطقه انجام شده بود با همت مسئولان منطقه از جمله قوه قضاییه به طور کامل از بین رفت و میانکاله از دست زمین‌خواران نجات پیدا کرد.


وضعیت دریاچه ارومیه نسبت به سال‌های قبل بهتر است


وی درخصوص آخرین وضعیت دریاچه ارومیه نیز اظهار کرد: خوشبختانه به دلیل بارندگی لایروبی رودخانه‌های اطراف دریاچه و رهاسازی مقداری از آب پشت سدهای منطقه به دریاچه در حال حاضر وضعیت آن در مقایسه با سال گذشته نسبتا بهتر است و خبرهایی مبنی بر ورود تعداد زیادی فلامینگو به دریاچه ارومیه دریافت شده است.


به گفته وی همچنین افزایش آموزش و آگاهی در طی سال 93، به ویژه در ۳۴ روستا برای اصلاح الگوی کشاورزی و آبیاری و افزایش ۴۱ روستا به این برنامه در سال جاری باعث شده تا وضعیت برگشت آب به سفره‌های زیرزمینی حوزه دریاچه ارومیه بهبود بیابد.


ابتکار یادآور شد: همچنین رایزنی‌ها و مذاکراتی درخصوص توقف سدسازی و اصلاح جاده میانگذر دریاچه ارومیه برای عبور آب از آن با وزارت نیرو و وزارت راه انجام شده و همچنین اقداماتی برای مهار کانون‌های احتمالی ریزگردهای نمکی در اطراف دریاچه انجام شده است.


وی تاکید کرد: در سال ۹۴ قطعا ابعاد فنی جاده میانگذر دریاچه ارومیه بر اساس ضوابط سازمان محیط زیست اصلاح خواهد شد.


تلاش محیط زیست برای توجه دادن مسئولان به اهمیت هامون


ابتکار در خصوص تالاب هامون نیز یادآور شد: سال گذشته موضوع آبگیری تالاب هامون به عنوان یک موضوع دیپلماسی بین ایران و افغانستان مطرح شد و سازمان محیط زیست تلاش خود را برای توجه دادن مسئولان دو کشور به اهمیت هامون انجام داد به طوری که در حال حاضر این تالاب به عنوان یک میراث طبیعی که بایستی کاملا احیا شود مدنظر قرار داده است.


معاون رئیس جمهوری یادآور شد: البته به دلیل بارندگی‌های مناسب و ورود آب یک مرحله در اواخر بهمن سال گذشته و یک مرحله دیگر در حال حاضر از طریق رودخانه هیرمند، اکنون وضعیت هامون خوب است.


ابتکار از استراتژی سازمان محیط زیست در مورد معقوله حفاظت از حیات وحش و شکار و صید نیز گفت: در این خصوص برنامه‌های اختصاصی تبیین و در حال اجراست و تنها در مناطقی که ظرفیت زیستی موجود بوده و جوامع محلی نیاز معیشتی دارند پروانه صید صادر می‌شود.


به گفته رئیس سازمان محیط زیست کشور، همچنین با مطرح شدن بحث قرق‌های اختصاصی در شورای عالی محیط زیست این سازمان سعی دارد که با مشارکت جوامع محلی جمعیت حیات وحش را در برخی از مناطق افزایش داده تا در صورت نیاز بتوان در این مناطق بحث شکار و صید را دنبال و از آن حفاظت کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب