تشریح اقدامات ایران در راستای حفاظت از لایه ازون/ مردم چه کار میتوانند بکنند؟
ابراهیم حاجیزاده، مدیر پروژه حفاظت از لایه ازون در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا به مناسبت 16 سپتامبر، روز جهانی حفاظت از لایه ازون در مورد اقدامات ایران به منظور کاهش تخریب لایه ازون اظهار کرد: کیفیت زندگی انسانها به محیط زیست بسیار وابسته است و یکی از مباحث محیط زیست حفاظت از لایه ازون است که این لایه به دو دلیل انسانی و طبیعی تخریب میشود.
حاجی زاده با اشاره به شعار امسال درخصوص روز حمایت از لایه اوزون افزود: امسال برای روز حمایت از لایه اوزون شعار «اتحاد جهانی برای بازسازی لایه ازون و تغییرات اقلیمی» انتخاب شده است.
مدیر پروژه حفاظت از لایه ازون در مورد میزان تخریب لایه ازون گفت: حدود 14 میلیون کیلومتر از لایه ازون نازک شده است و اگر این ترمیمها نبود تاکنون با مشکلات بسیار زیادی مواجه میشدیم.
وی افزود: دانشمندان آمریکایی در سال 1974 پی بردند که عوامل انسانی این لایه را تخریب میکند به همین دلیل در سال 1985، 21 کشور جهان در وین گرد هم آمدند و تصمیم گرفتند برای کاهش تخریب لایه ازون برنامه ریزی و سیاستگذاری کنند. جمهوری اسلامی هم یکی از آن کشورهای پذیرنده این برنامه است که از زمان شروع پروتکل تا کنون 10هزار تن از مواد مخرب را از صنابع حذف کرده است.
حاجی زاده یادآور شد: تا سال 2015 باید حدود 10درصد از مواد مخرب را حذف میکردیم که در حدود 20 کارخانه این کار را عملیاتی کردیم و به طور کلی 1378 کارگاه و واحد صنعتی سراسر کشور حذف شده است؛ همچنین در فاز جدیدی که به سازمان ملل ارائه میدهیم در نظر داریم میزان گازهای تخریبکننده لایه ازون را به 1600 تن در صنایع برسانیم.
سهم ایران از مصرف گازهای مخرب لایه ازون
مدیر دفتر طرح ملی حفاظت لایه ازون سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه سهم ما از مصرف گازهای تخریب کننده لایه ازون در دنیا فقط 2 درصد است، افزود: دولت ایران تاکنون 70 تا 80 میلیون دلار کمک های بلاعوض برای حفاظت از لایه ازون از سازمان های بین المللی دریافت کرده و بیش از 1858 واحد خدماتی و صنعتی تاثیرگذار در تخریب لایه ازون به صنایع پاک تبدیل شده است.
وی به سهم کشورهای مختلف در تخریب لایه ازون اشاره کرد و گفت: خوشبختانه کشور ما سهم زیادی در تخریب لایه ازون ندارد اما در قطب جنوب یعنی استرالیا و نیوزلند بیشترین میزان تخریب لایه ازون وجود دارد.
مدیر پروژه حفاظت از لایه ازون با بیان اینکه ایران جزو کشورهای پیشرو در حفاظت از لایه ازون است، ادامه داد: کمیته ملی ازون در کشور ما فعال است. از نظر آموزشی با سازمانها، اتحادیهها و آموزشگاهها از جمله سازمان فنی و حرفهای ارتباط خوبی داریم. انتقال تکنولوژی نیز یکی دیگر از مباحث مهم در این زمینه است اما کشورهایی که دارای تکنولوژی پیشرفته هستند به راحتی اطلاعات خود را به سایر کشورها انتقال نمیدهند.
او افزود: خوشبختانه در محیط زیست استانها افرادی را به عنوان رابط لایه ازون تعیین کردیم که کار این افراد پیگیری سیستماتیک حفاظت از لایه ازون است و به شکل بسیار خوبی این موضوع را پیگیری میکنند.
نقش مردم در کاهش تخریب لایه ازون
وی از مردم خواست در راستای حفاظت از لایه ازون در خریداری لوازم خانگی از قبیل یخچال و کولر به برچسب سبز کالا به معنای کالای سازگار با محیط زیست توجه داشته باشند.
حاجی زاده ادامه داد: وقتی ما گازهای مخرب لایه ازون را حذف میکنیم به کاهش گرمایش زمین نیز کمک فراوانی کردهایم زیرا این گازهای گلخانهای دمای گرمایشی بالایی ایجاد می کنند. همچنین باید در نظر داشته باشیم که تخریبهای لایه ازون آثار زیانباری بر سلامت انسان دارد از جمله بروز سرطان پوست، ابتلا به آب مروارید و مهم تر از همه ضعف ایمنی بدن دارد.
به گزارش آنا، طرح تشکیل دفتر حفاظت لایه اوزن در سال 1372 ( 1993) تحت طرح توانمندسازی کشور، با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه عمران ملل متحد، در کمیته اجرایی پروتکل مونترال به تصویب رسید و به طور رسمی از سال 1373 (1994) در قالب یک دفتر کار خود را آغاز کرد. این دفتر به عنوان تنها مرجع ملی اجرایی مرتبط با برنامههای پروتکل مونترال است که وظیفه هماهنگی، هدایت و نظارت بر حسن اجرای برنامههای کاهش تدریجی و حذف واردات و مصرف مواد مخرب لایه اوزن را طبق جدول زمانبندی پروتکل مونترال و در قالب یک برنامه کشوری بر عهده دارد.
انتهای پیام/