دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 مرداد 1395 - 09:53

شناسایی و ثبت 4 گونه پرنده در تالاب گندمان چهارمحال و بختیاری از سوی دانشجوی واحد علوم و تحقیقات

پس از سه سال مطالعه، بررسی و بازدیدهای مکرر میدانی، چهار گونه پرنده در تالاب گندمان استان چهار محال و بختیاری به همت دانشجوی محیط زیست واحد علوم و تحقیقات، شناسایی، مستندسازی و به چک لیست پرندگان منطقه اضافه شد.
کد خبر : 110539

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، امیر فرح‌نسب با بیان اینکه سلیم طلایی، آبچلیک خالدار پاسبز، سسک ابروسفید و آبچلیک شکیل پرندگانی هستند که از سوی وی در تالاب گندمان مشاهده شده‌اند، گفت: «آبچلیک دودی یا آبچلیک خالدار پا سبز پرنده‌ای است که در مناطق باتلاقی آب شیرین، حاشیه‌های گلی و گاهی نیز در باتلاق‌های شور به‌سر می‌برد. در ایران به صورت مهاجر عبوری نسبتا فراوان و به تعداد اندک زمستان‌ها در جنوب غربی دیده می‌شود.»


وی افزود: «آبچلیک دودی با نام علمی Tringa glareolaدارای20 سانتی متر طول، پاهای زرد مایل به سبز، زیر تنه خالدار، رو تنه با خال‌های سیاه صلیب مانند و منقاری سیاه است که از بی مهرگان کوچک تغذیه می‌کند. این پرنده در فصل بهار(اردیبهشت و خرداد 1395)، از سوی اینجانب در تالاب گندمان مشاهده، رکورد و مستندسازی شد.»


فرح نسب اضافه کرد: «سسک ابرو سفید با نام علمی Acrocephalus melanopogon در مناطق نیزاری با باتلاق‌های بوته‌دار، که دارای آبهای کم عمق‌اند، به‌سر برده و لابه لای نیزار یا داخل بوته‌های کوتاه آشیانه می‌سازد. در ایران، نیمه مهاجر و فراوان است.»


وی با بیان اینکه سسک ابروسفید، 13 سانتی متر طول دارد، ادامه داد: «خط ابرویی سفید مشخصی دارد که به پس سر می‌رسد، چانه و گلو سفید، پهلوهایی زرد- قهوه‌ای و سینه، زیرتنه و پوش پرهای زیر دم سفید نخودی و رو تنه و دم، قهوه‌ای بلوطی است. انتهای دم کاملا گرد و بر رو تنه‌اش رگه‌های طولی سیاهی دیده می‌شود. این پرنده عمدتا از شکار حشرات و گاهی از حلزون‌ها تغذیه می‌کند.»


علاوه بر اضافه شدن این چهار گونه به چک لیست‌های رسمی سرشماری پرندگان اداره کل حفاظت محیط زیست استان چهار محال و بختیاری، مشاهده این گونه‌ها از سوی این‌جانب، در کمیته ثبت پرندگان ایران نیز به ثبت رسیده است

این محقق واحد علوم و تحقیقات با بیان اینکه سلیم طلایی با نام علمی Pluvialis apricaria و در سواحل دریاها، خورها، مصب‌ها، اراضی شخم زده و کشتزارها به سر می‌برد، در ایران، در نواحی ساحلی دریای خزر و خلیج فارس دیده می‌شود.»


وی افزود: «سلیم طلایی 28 سانتی متر طول دارد و کنار آبزی است و پرنده‌ای نسبتا بزرگ با منقار و پاهای نسبتا کوچک و سیاهی است که با سطح پشتی سفید، زرد-قهوه ای و زیر تنه‌ای سفید خاکستری دیده می‌شود. منقار سیاه، پاها خاکستری تیره، سر و رو تنه زرد طلایی با لکه های سیاه فراوانی دیده می‌شود. این پرنده از حشرات، سخت پوستان ریز و بعضا گیاهان ریز آبزی و دانه‌های گیاهان، تغذیه می‌کند.»


فرح‌نسب با بیان اینکه آبچلیک شکیل با نام علمی Philomachus pugnax چهارمین گونه از پرندگانی است که از سوی وی در اردیبهشت و خرداد 1395 مشاهده، شناسایی و مستندسازی شده است، اظهار کرد: «این پرنده در مناطق آبی داخل خشکی، سواحل دریاچه ها و گاهی نیز در خورها به‌سر می‌برد. در ایران، به صورت مهاجر عبوری، به تعداد فراوان دیده شده و تعداد اندکی نیز در جنوب غربی، زمستان گذرانی می کنند.»


وی ادامه داد: «پرنده نر آبچلیک شکیل، 28 سانتی متر و پرنده ماده 22 سانتی متر طول دارند. پرنده‌ نر، تابستان‌ها، با پرهای گردن، گلو و گوش پرها که از ترکیب رنگ‌های گوناگون سفید، سیاه، بلوطی و رگه‌های سیاه تشکیل شده است، حالت شنل مانندی پیدا کرده و به آسانی قابل تشخیص است.»


به گفته فرح‌نسب، پرنده‌ ماده به صورت کاملا محسوسی از پرنده‌ نر کوچکتر است و منقارش همانند پرنده‌های جوان زرد مایل به سبز تیره و گاهی به رنگ قهوه‌ای یا قرمز تیره با طرح فلس مانند پر و بال دیده می‌شود.


وی گفت:‌«علاوه بر اضافه شدن این 4 گونه به چک لیست‌های رسمی سرشماری پرندگان اداره کل حفاظت محیط زیست استان چهار محال و بختیاری، مشاهده این گونه‌ها از سوی این‌جانب، در کمیته ثبت پرندگان ایران نیز به ثبت رسیده است.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب