دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 مرداد 1395 - 09:04

معبد باستانی هیمالیا از زمین لرزه تاریخی می‌گوید

به گفته دانشمندان، ستون‌ها و ساختارهای معبد باستانی هیمالیا به نسبت موقعیت اصلی‌شان کج شده‌اند. همچنین قسمت‌های پشت‌بام نشان‌دهنده مدارکی دال بر کج شدگی یا جابه‌جایی است.
کد خبر : 105956

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از Upi، در بررسی معابد باستانی در شمال غرب هند شواهدی حاکی از وقوع زمین لرزه‌های تاریخی، یکی در سال 1555 و دیگری در سال 1905 کشف شده است. این منطقه به ویژه مستعد گسستگی‌های زلزله خیز عظیمی نیز است.


یک جدول زمانی دقیق از وقوع زلزله‌ها به دانشمندان کمک کرد تا درک بهتری از زمان احتمالی وقوع یک گسستگی مجدد و انواع لرزه‌هایی که یک سیستم گسله قادر به تولید است، پیدا کنند.


این معبدهای آسیب‌دیده توسط زمین لرزه، در قرن هفتم میلادی ساخته شده‌اند و در منطقه چامبا در هیماچال پرادش قرار دارند؛ بخشی از آنچه که به عنوان «شکاف زلزله‌خیز» کشمیر شناخته می‌شود بخشی از گسلی فعال در شمال‌غرب هیمالیا است.


محققان می‌گویند که سنگ‌های ترک‌خورده معبد و ستون‌های کج شده آن حاصل زلزله کانگرا در سال 1905 ، به بزرگی 7/8 ریشتر، و زلزله کشمیر در سال 1555، به بزرگی 7/6 ریشتر، است.


مایانک جوشی، زلزله‌شناس موسسه زمین‌شناسی هیمالیا، در این باره می‌گوید: «در معابد منطقه چمبا ویژگی‌های مشخصی وجود دارد که نشان می‌دهد بدنه سازه معبد دستخوش برخی تغییرات داخلی شده است. ستون‌ها و ساختار معبد به نسبت موقعیت اصلی خود کج شده‌اند. در بخش‌های پشت بام نیز شواهدی حاکی بر کج‌شدگی یا جابه‌جایی دیده می‌شود».


جوشی و وی سی تاکور، همکار محقق وی، تجزیه و تحلیل‌های خود از معابد محلی را با زمان وقوع دو زلزله مطابقت دادند تا اطمینان حاصل کنند که کدام زلزله موجب تخریب معابد شده است.


این دو زلزله تاریخی باعث گسترده شدن منطقه گسستگی در شکاف زلزله‌خیز کشمیر شده‌اند. شواهد بیش‌تر حاکی از آن است که این منطقه قادر به تولید زمین لرزه‌های بزرگ است.


در طی بررسی‌های جدید، ناحیه‌ای در شکاف زلزله‌خیز پیدا شده است که تنش از سال 1555 در حال شکل‌گیری در آنجاست.


جوشی در ادامه می‌افزاید: «این امر بدین معناست که بخش شرقی کشمیر هیمالیا بین سرینگر و چمبا در طی 451 سال گذشته دچار یک زمین لرزه عظیم نشده است».


به گفته این دو محقق، هنگامی که این تنش جمع‌شده در نهایت آزاد شود، نتیجه آن می‌تواند شبیه به زلزله 7/6 ریشتری شمال پاکستان در سال 2005 باشد که منجر به کشته شدن 85 هزار نفر شد.


مترجم: هانا حیدری


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب