دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 مرداد 1395 - 13:52

بازار ملتهب معاملات پلیمری در بورس کالا

در اغلب موارد زمانی که در یک بازار تعداد محدودی تولید کننده وجود داشته باشد،‌امنیت عرضه به دلایل مختلف از بین می رود زیرا زمانی که به هر دلیلی یکی از عرضه کننده ها از بازار خارج شود بازار با چالش های جدی روبرو خواهد شد.
کد خبر : 105702

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا،‌ در بازار محصولات پتروشیمیایی نیز این نقص وجود دارد و در تمامی محصولات تعداد تولید کننده ها کم است که این خود به معنای آن است که در تولید محصولات پتروشیمی انحصاری است. بنابراین اگر یکی از تولید کنندگان به هر دلیلی مانند توقف تولید و یا افزایش صادرات، از بازار و مدار تولید خارج شود، بازار نمی تواند غیبت محصول این تولید کننده را تحمل کند و با افزایش قیمت واکنش نشان خواهد داد.


در بازار پی وی سی نیز شرایط به همین شکل است. بزرگترین تولید کننده پی وی سی در کشور پتروشیمی اروند است که با مشکل فنی مواجه شده و این مشکل فنی باعث کمبود عرضه در بازار در هفته های اخیر شده است و از آنجایی که این کمبود عرضه با عدم واردات این کالا همراه شد، قیمت ها افزایش یافت.


به دنبال این اتفاق، معامله پلیمرها در بورس کالا به گونه ای جذاب شده که شاید مثال آن در ماه ها و حتی از زمان آزادشدن قیمت ها در بورس کالا ، کم سابقه بوده است. این وضعیت نشان می دهد که بازار از یک سو به عرضه های بیشتری نیاز داشته و از سوی دیگر در صورت عدم مدیریت این وضعیت ، این التهاب باز هم ادامه خواهد یافت.


البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که در کمتر زمانی شاهد وجود این حجم از تقاضا بوده ایم بنابراین زمانی طلایی برای افزایش حجم فروش به صورت نقدی و یا سلف در بورس کالا فراهم شده است.


در هفته گذشته شاهد عرضه بیش از 60 هزار تنی پلیمرها طی یک روز در بورس کالا بودیم که رقم قابل ملاحظه ای بوده و به نسبت هفته های اخیر بالاترین حد را نشان می دهد. با توجه به این عرضه های نسبتاً جذاب چیزی نزدیک به 210 هزار تن تقاضا در بورس کالا به ثبت رسید که در نهایت باعث شد تا 50 هزار و 600 تن از انواع پلیمرها در یک روز مورد داد و ستد قرار بگیرد که رقم بسیار جذابی به شمار رفته و از سوی دیگر نشان می دهد که این حجم به بالاترین حد از فروردین ماه سال جاری تاکنون ، دست یافته است.


در واقع می توان گفت، معامله پلیمرها در این هفته در بورس کالا شرایطی بسیار ملتهب را تجربه کرد تا جایی که این وضعیت حداقل در دو سال اخیر کم سابقه بوده است. رشد محسوس تقاضا در بورس کالا ، نیاز به عرضه های بیشتر ، تقویت حجم تولید در صنایع پایین دستی ، موجودی پایین انبارها ، تقویت بازار محصولات نهایی در صنعت پلاستیک و پلیمر را می توان واقعیت های مهم بازار داخلی دانست. نگاهی به جذاب ترین معاملات پلیمر در بورس کالا نشان می دهد که تعدد و حجم عرضه های جذاب در بورس کالا بسیار بالا بوده یعنی غالب گریدها با محبوبیت عام و جذابیت خرید رو به رو بوده اند که قطعاً از سوی صنایع مصرف کننده در تالار بورس کالا ثبت نشده و اهداف سفته بازی و واسطه گری را در خود نهفته دارد. این وضعیت نشان می دهد که تقاضا در بازار داخلی بیش از عرضه ها در بازار وجود دارد.


در خصوص PVC به عنوان جذاب ترین گرید این روزهای بازار نیز باید گفت که به رغم افزایش عرضه ها ، باز هم بازار به عرضه های بیشتری نیاز دارد زیرا از یک طرف هنوز تقاضای واقعی در بازار وجود داشته و از طرف دیگر ، هنوز هم واسطه گری جذابیت دارد. البته نگاهی به گریدهای جذاب نشان می دهد که غالب انواع پلیمرها با جذابیت بالایی همراه بوده که نشان می دهد رونق تولید در صنایع پایین دستی به تمامی انواع و گروه های پلیمری مربوط شده است.


در بازار داخلی پلیمرها در روزهای اخیر شاهد افزایش آرام قیمت ها بودیم هرچند که در اواخر هفته ، این روند افزایشی به نوعی وارد یک فاز تعدیل شد یعنی با کاهش بهای برخی از پلیمرها ، ثباتی نسبی به بازار تزریق شده است.


با توجه به این عوامل می توان گفت که رشد قیمت ها در بورس قطعاً به بازار داخلی نیز سرایت خواهد کرد یعنی رشد قیمت تمام شده در بورس کالا به افزایش قیمت ها در بازار داخلی نیز منجر خواهد شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب