مرور زندگی «ابومهدی المهندس» در یک اثر پژوهشی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، کتاب «جمال» با نگاهی به زندگی «ابومهدی المهندس» از فرماندهان ارشد جبهه مقاومت اسلامی به قلم شهلا پناهی در انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است. این اثر که بر اساس مصاحبهها و تحقیقات گسترده نگارش شده، تلاش دارد تا زوایای شخصیتی و زندگی پربار این شهید را از نزدیک به تصویر بکشد.
این کتاب به زندگی شهید « جمال جعفر محمد علی آل ابراهیم » معروف به « ابومهدی المهندس نایب رئیس حشد شعبی عراق و از فرماندهان ارشد جبهه مقاومت اسلامی می پردازد که به همراه سردار حاج قاسم سلیمانی در فرودگاه بینالمللی بغداد به شهادت رسید.
در کارنامه ادبی شهلا پناهی پیش از این نگارش کتابهایی با موضوع زندگی شهدای مدافع حرم و ادبیات مقاومت دیده میشود. آثاری همچون «چشمان یعقوب» (شهید مدافع حرم رضا کارگر)، «چمروش» (شهید مدافع حرم کمال شیرخانی)، «تیدا» (شهید مدافع حرم حیدر جلیلوند)، «همسایه آقا» (شهید مدافع حرم،علی آقاعبداللهی)، «ماه کامل» (شهید مرتضی حسینپور فرمانده لشکر حیدریون) و «رفیق مثل رسول» (شهید مدافع حرم محمدحسن خلیلی) از جمله این کتابها هستند.
در همین ارتباط، شهلا پناهی در گفتگو با خبرنگار آنا درباره چگونگی تألیف این کتاب گفت: یکی از شاخه های تحقیق و پژوهش کتابهایم بررسی اوضاع کشور های جبهه مقاومت و بحران در منطقه است . به طبع ضمن این پژوهش و تحقیق به آشنایی نسبی با فرماندهان ارشد این جبهه رسیده بودم و می دانستم «ابومهدی المهندس» که آن روزها در لباس فرماندهی نیروهای حشد شعبی خوش درخشیده بودند سابقه ی سالها مبارزه با حزب بعث در عراق ، حضور فعال و در کسوت فرماندهی در بین مجاهدین عراقی سپاه بدر در زمان دفاع مقدس، سالها مبارزه با آمریکایی ها و فرماندهی جنگ با گروه های تکفیری از جمله داعش در سوریه و عراق را در کارنامه زندگی مبارزاتی و جهادی خود دارد. این ویژگیها و تعاریف رزمندگان و فرماندهان ارشد جبهه مقاومت از حسن خلق ایشان باعث شده بود که مشتاق آشنایی بیشتر با ایشان باشم.
پناهی گفت : مصاحبه با فرماندهان حشد ، مستندهای مربوط به زندگی شخصیت های مهم تاریخ مبارزات با حزب بعث و آمریکایی ها و اخبار مربوط عراق را بواسطه کار روی پروژه شهید مرتضی حسین پور « حسین قمی » برای کتاب « ماه کامل » با جدیت پیگیر بودم . بین تحقیقاتم توصیه برای جمع آوری خاطرات شفاهی حاج ابومهدی المهندس پیشنهاد بسیار خوبی بود که با شوق پذیرفتم و نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در سال ۹۸ این فرصت را برای من رقم زد تا یک قدم به این فرمانده نزدیکتر بشوم.
وی افزود: در خلال بازدید حاج ابومهدی المهندس از غرفه سوره مهر موفق به دیدن ایشان شدم . حاج ابومهدی تسلط خوبی روی زبان فارسی داشت ، با دقت ردیف کتابها رو نگاه میکرد و چند کتاب رمان مستند از کتابهای مربوط به سالهای دفاع مقدس را تورق کردند. ایشان ضمن این بازدید و استقبال از متون مستند، جملاتی با این مضمون گفتند: نگاه به تاریخ مبارزات و زندگی شهدا در انسان ها ایجاد انگیزه می کند. خوب است روی معرفی فرهنگ ، آداب، تاریخ مبارزات و شهدای عراقی به مردم ایران کار شود و با آثار ترجمه شده تاریخ ، فرهنگ و شهدای ایرانی به ملت عراق معرفی شوند. نوع نگاه ابومهدی المهندس به ثبت و نگارش کتاب باعث شد درخواست دیدار و ثبت خاطرات شفاهی ایشان را بدهم و بعد از پیگیری از طریق دوستان قرار ملاقاتی با ایشان در عراق تنظیم شد. قراری که بواسطه حادثه تروریستی فرودگاه بغداد و شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی ، حاج ابومهدی المهندس عزیز و جمعی از همراهانشان برای من داغ حسرتی شد که بر دلم ماند.
نویسنده کتاب «جمال» گفت: بعد از مراسم تشییع این شهدای بزرگوار، فرصتی پیش آمد تا این بار پیگیر ثبت خاطرات و زندگی جهادی و مبارزاتی شهید ابومهدی المهندس عزیز باشم . همزمانی شیوع بیماری کرونا ، محدودیت های مربوط به قرنطینه این ویروس، بسته شدن مرزهای هوایی و سختی تردد به عراق اولین قدم های شروع کار تحقیق و جمع آوری اطلاعات پیرامون زندگی این شهید عزیز بود.
در «جمال» چه میخوانیم؟
نویسنده کتاب جمال اظهار کرد : تحقیق و مصاحبه این پروژه حدودا سه سال زمان برد و در این مدت با نخست وزیران ادوار مختلف در عراق، چند نماینده پارلمان عراق ، مدیران و فرماندهان ارشد حشد شعبی در گروه ها و یگان های مختلف مربوط به این ساختار نظامی از جمله فرماندهان شبک، ایزدی ، کرد، ترکمان ، شیعه ، سنی و مسیحی دیدار و جلسات مفصل مصاحبه داشتیم . با چند حقوق دان ، استاد دانشگاه و علمای شاخص اهل تسنن و دفاتر مراجع در عراق با موضوع معرفی و مرور خاطرات ایشان با شهید ابومهدی المهندس دیدار و گفتگو داشتیم که تلاش کردم عموم این خاطرات و حتی خرده روایت ها در کتاب « جمال » ثبت و نگارش شود . با خواندن این کتاب مخاطب میتواند علاوه بر مرور خط سیر زندگی شهید از ولادت تا شهادت با حداقل پنج دهه تاریخ مبارزه و جهاد در عراق آشنا شود همچنین مخاطب میتواند در کنار اقوام ، ادیان و گروه های مختلف در عراق بنشیند.
چرا «جمال»؟
وی درباره وجه تسمیه کتاب نیز گفت: در ابتدا، همان «ابومهدی المهندس» که نام جهادی این شهید بزرگوار بود را به عنوان نام کتاب درنظر داشتم، اما در نهایت با توجه به اسم اصلی شهید که جمال جعفر محمد علی آل ابراهیم است تصمیم گرفته شد اسم کتاب «جمال» باشد. ضمن اینکه مقام معظم رهبری در نکوداشت این شهید عزیز فرمودند :«شهید ابومهدی المهندس مرد نورانی، مؤمن و شجاع که وقتی انسان او را نگاه میکرد، چهره او مصداق «و بَیِّض وجهی بنورک» بود، نمونهای از این انسانهای بیبدیل بود. چهره ابومهدی چهرهای نورانی، معنوی و خدایی بود».
پناهی در پایان خاطرنشان کرد که با احترام و تواضع از پشتیبانی ،همراهی و راهنمایی فرمانده مستشاران ایرانی در عراق و آقایان طاهایی، خفاف ، علی فاضل ، کازرونی ، تیم بچه های سازمان هنری اوج در عراق و سوره مهر در تهران و همه دوستانی که در طی انجام و به ثمر رسیدن این پروژه کنارم بودند ، تشکر و قدردانی میکنم .
لازم به یادآوری است، انتشارات سوره مهر کتاب «جمال» نوشته شهلا پناهی لادانی را با شمارگان ۱۲۵۰ نسخه و در ۳۷۲ صفحه و با قیمت ۲۹۵ هزار تومان روانه بازار نشر کرده است.
انتهای پیام/