یافتههای علمی 2023 چه بود؟
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، علم در سال ۲۰۲۳، به چندین موفقیت پیشگامانه دست یافت که بنا داریم به برخی آنها اشاره کنیم.امواج ضربهای در شبکۀ کیهانی،کاشی اینیشتین به نام «کلاه»، ساخت ذرات اکسیژن ۲۸، جداسازی و رمزگشایی آراناِی، نجات از انجماد، نقشۀ جدیدی از کهکشان راه شیری، تکمیل پروژۀ پانژنوم، ستارۀ سیارهخوار از جمله این علوم هستند.
امواج ضربهای در شبکۀ کیهانی
رشتههای درخشان گاز، کهکشانها و مادۀ تاریک، شواهد ملموسی از امواج ضربهای در شبکه کیهانی ارائه میکنند. دادههای تلسکوپهای رادیویی پیشبینیهای شبیهسازیها را برای وجود امواج ضربهای در شبکۀ کیهانی تایید میکند. این دادهها اجازه میدهند به طور غیرمستقیم به میدانهای مغناطیسی شبکۀ کیهانی نگاهی بیاندازیم.
کاشی اینیشتین به نام «کلاه»
ریاضیدانان یک «کاشی اینیشتین» به نام «کلاه» پیدا کردند که با تصویر آینهای خود یک الگوی بینهایت تکرار نشدنی میسازد. همچنین کشف کاشیاینیشتین «خونآشام» نیز اعلام شده است که برای ایجاد الگوهای مشابه، نیازی به تصویر آینهای خود ندارد.
ساخت ذرات اکسیژن ۲۸
فیزیکدانان در یک شتابدهندۀ ذرات، اکسیژن-۲۸ را ساختند که یک عنصر فوق سنگین است. البته این عنصر به دلیل آنکه پوستۀ بیرونی آن از پروتونها و نوترونها ساخته شده، علیرغم انتظارات دانشمندان، پایدار نماند و تقریباً بلافاصله تجزیه شد.
جداسازی و رمزگشایی آراناِی
دانشمندان برای اولین بار آراناِی (RNA) یک موجود منقرض شده را جدا و رمزگشایی کردند. پژوهشگران امیدوارند که بتوانند با این روش راهی برای بازگرداندن ببر تاسمانی به زندگی بیابند. ببر تاسمانی در سال ۱۹۳۶ منقرض شد.
نجات از انجماد
محققان نشان دادهاند که میتوان مرجانهای بالغ را منجمد و سپس احیا کرد. بدین ترتیب امید میرود که بتوان از این روش برای انجماد مرجانها در طبیعت و حفاظت از آنها استفاده کرد.
نقشۀ جدیدی از کهکشان راه شیری
دانشمندان توانستهاند با استفاده از دادههای یک آشکارساز در قطب جنوب و هوش مصنوعی از نوترینوهای (Neutrino) روی بستر کهکشان نقشهبرداری کنند و بدین ترتیب نقشه جدیدی از کهکشان راه شیری ارائه کنند.
تکمیل پروژۀ پانژنوم
در سال میلادی ۲۰۲۳، پروژۀ پانژنوم (pangenome) تکمیل شد. این پروژه اطلاعات ژنتیکی ۴۷ نفر را به طور کامل فهرستبندی کرد تا تنوع ژنتیکی انسان را به تصویر بکشد.
ستارۀ سیارهخوار
در سال ۲۰۲۳، ستارهشناسان ستارهای شبیه به خورشید را مشاهده کردند که سیارهای با جرمی حدود ۱۰ برابر مشتری را میبلعید. نشانۀ این رویداد درخشانتر شدن ستاره و انتشار گاز از آن بود. در ابتدا تصور میشد که سیاره در این محیط گازی غرق شده باشد، اما انرژی آزادشده نشان از آن دارد که سیاره در این فرایند مصرف شده است.
انتهای پیام/