دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح شد؛

تولید آفت‌کش‌های زیستی سازگار با محیط‌/ فرمولاسیون‌هایی که سموم شیمیایی را به حاشیه می‌برند

تولید آفت‌کش‌های زیستی سازگار با محیط‌  فرمولاسیون‌هایی که سموم شیمیایی را به حاشیه می‌برند
مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان از تولید آفت‌کش‌های زیستی با فرمولاسیون‌های متنوع خبر داد که علاوه بر سازگاری با محیطزیست، کارایی بهتری در مقایسه با سموم شیمیایی دارند.
کد خبر : 806586

محمود احمدی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا در یاسوج با تشریح فعالیت‌ها و کارکردهای شرکت دانش‌بنیان «زیست فناور هامرز» اظهار کرد: این شرکت تخصصی در زمینه تحقیق و توسعه، تولید و بازاریابی محرک‌های رشد گیاهی، ترکیبات مغذی برای کشت گیاهان و آقت کش‌های زیستی فعالیت دارد. بنیان اولیه این گروه فناور از سال ۱۳۹۵ با هدف درک نیاز کشاورزان و ارائه راه‌حل‌های مشخص شکل گرفت و با بهره‌گیری از دانش روز و بر اساس نیاز کشاورزان در مناطق مختلف جغرافیایی و اقلیمی، محصولات خود را طراحی و تولید می‌کند. این شرکت متعهد به توسعه استانداردهای با کیفیت بالا برای محصولات و خدمات است.

وی افزود: امروزه با توجه به اهمیت تولید محصول سالم، نهاده‌های کشاورزی ازجمله کودها، سموم زیستی و آلی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. آفت کش‌های زیستی با سازگاری با محیطزیست از کارایی بهتری در مقایسه با سموم شیمیایی برخوردار بوده که با فرمولاسیون‌های متنوعی از باکتری‌ها، قارچ‌های مفید و مواد آلی تولید می‌شوند.

این فعال حوزه دانش‌بنیان مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج ادامه داد: کودهای زیستی یکی از اجزای مهم تغذیه گیاه در سیستم‌های کشاورزی پایدار بوده که به دلیل مزیت‌های اقتصادی و افزایش بهره‌وری خاک بسیار مورد توجه هستند. تعریف اصطلاح کودهای زیستی چندان مشخص نیست، طیف متنوعی از ترکیبات کودی شامل عصاره‌های گیاهی، کمپوست، ترکیبات مختلف میکروبی، کاربرد فرمولاسیون کودهای شیمیایی همراه ترکیبات آلی و کودهای آلی به‌عنوان کودهای زیستی معرفی شده‌اند.

احمدی اضافه کرد: با این وجود، اصطلاح کودهای زیستی بیشتر ریزموجودات خاک که در جذب مواد معدنی خاک مؤثر هستند را شامل می‌شود. فرمولاسیون کودهای زیستی این ظرفیت را دارند که از طریق افزایش جذب مواد معدنی در خاک، دسترسی گیاهان به مواد غذایی را افزایش دهند. اثربخشی و در دسترس بودن کودهای زیستی به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم به‌واسطه عوامل مختلف شناخته‌شده و ناشناخته تحت تأثیر قرار می‌گیرد که می‌توان با توجه به آن در مقایسه با کودهای شیمیایی کارایی بالاتری از این گروه از کودها به دست آورد.

محرک رشد ریشه هامرز چیست؟

وی درباره چگونگی تشکیل شرکت دانش‌بنیان متبوع خود عنوان کرد: از سال ۱۳۹۵ فعالیت روی طراحی و ساخت محصولات را آغاز کردیم، سال ۱۳۹۹ شرکت راه‌اندازی و در پارک علم و فناوری استان کهگیلویه و بویراحمد مستقر و از اسفند ۱۳۹۹ تولید محصولات در مقیاس آزمایشگاهی آغاز شد. از شهریور ۱۴۰۰ تاکنون در مقیاس نیمه‌صنعتی محصولات تولید می‌شوند و همه  مجوزهای لازم ازجمله ثبت برند تجاری، جواز تأسیس، پروانه بهره‌برداری و ثبت ماده کودی اخذ شده است.

فعال حوزه دانش‌بنیان گفت: محرک رشد ریشه هامرز، زیست محرک آلی برای فعال کردن رشد و تحریک ریشه‌زایی است. این محصول حاوی غلظت بالایی از مواد زیست فعال مانند اسیدهای آمینه ویژه، پپتید و پلی پپتید، ویتامین‌ها، پلی ساکاریدها و هورمون‌های رشد گیاهی بوده که با فعال کردن متابولیسم گیاهی، موجب افزایش رشد ریشه و بافت‌های جوان می‌شود. روت هامرز با تقویت رشد گیاهان، آنها را از آسیب ناشی از تنش‌های محیطی و یا بیماری‌ها نیز حفظ می‌کند.

تولید آفت کش‌های زیستی با فرمولاسیون‌های متنوعی از باکتری‌ و قارچ‌های مفید

احمدی عنوان کرد: محرک رشد و ضد تنش هامرز یک ترکیب آلی شامل ترکیبات زیست فعال است که باعث تقویت رشد گیاه در برابر آسیب‌های ناشی از تنش‌های محیطی می‌شود. این ترکیب حاوی طیف وسیعی از عناصر و ترکیبات آلی مورد نیاز گیاهان بوده که نه تنها گیاه را تقویت می‌کند؛ بلکه آن را از آسیب‌ تنش‌های مختلف محافظت می‌کند. اسیدهای آمینه و پپتیدها از اجزای اصلی ویتامور هستند که علاوه بر کمک به صرفه‌جویی انرژی در پروتئین‌سازی، نقش آنها به‌عنوان پیشساز هورمون‌ها و تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی اثبات شده است.

وی بیان کرد: فعال‌کننده خاک هامرز یک ترکیب زیست فعال آلی شامل پلی ساکاریدها و مواد آلی با منشأ طبیعی است که با تقویت عملکرد زیستی گیاه، رشد مطلوب محصولات را سرعت می‌بخشد. کاربرد فعال‌کننده خاک هامرز، میکرو فلور خاک را فعال می‌کند، ساختار فیزیکی خاک و جذب عناصر را بهبود می‌بخشد، محتوای مواد آلی خاک را تثبیت می‌کند و اثرات منفی تنش‌های غیرزیستی و شوری را کاهش می‌دهد.

 شباهت‌ها و تفاوت‌های آفت‌کش‌های زیستی با نمونه خارجی

احمدی با برشمردن شباهت‌ها و تفاوت‌های آفت کش‌های زیستی این شرکت با محصولات خارجی تشریح کرد: برند «بیورادیکانت» و «باسیلار» از کشور اسپانیا که توسط شرکت‌های ایرانی وارد می‌شود، ازجمله شرکت‌های تولیدکننده این محصول بوده که محصول شرکت دانش‌بنیان زیست فناور هامرز در مقایسه با محصول این شرکت‌ها ازلحاظ کیفی همسطح بوده؛ اما ازلحاظ قیمت، محصول تولیدی این شرکت با حدود ۵۰ درصد قیمت محصول خارجی به دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسد.

وی تأکید کرد: به دلیل کیفیت بالای محصول و در عین حال قیمت پایین‌تر محصول این شرکت، رقابت‌پذیری بالایی با محصولات رقیب دارد و در واقع محصولات ایرانی کارایی بهتر، قیمت پایین‌تر، مبتنی بر دانش روز، مشاوره فنی و استفاده راحت‌تر را برای مصرف‌کننده دارد.

فعال حوزه دانش‌بنیان با بیان توانمندی‌های شرکت متبوع خود عنوان کرد: ازجمله توانمندی‌های شرکت، شبکه توزیع گسترده در سراسر کشور بوده که ظرفیت بالایی برای توزیع محصولات فراهم کرده و از سوی دیگر ازجمله برنامه‌های ارزشمند گروه، ارتباط با کشاورزان پیشرو بوده که مزیتی فوق‌العاده در معرفی و تبلیغ محصولات ایجاد می‌کند.

احمدی گفت: پروسه دریافت مجوز بسیار زمان‌بر و پرهزینه است کما اینکه تا کود تولیدی بتواند شماره ثبت ماده کودی دریافت کند و وارد بازار شود، نیاز به ثبت برند تجاری، مجوز تأسیس، پروانه بهره بهره‌برداری، آنالیز محصول و مسئول فنی دارد که دریافت هرکدام از این مجوزها، خود به دلیل استعلامات از سایر ارگان‌ها و ادارات بسیار زمانبر بوده و در واقع برای دریافت شماره ثبت ماده کودی تولید داخل، حداقل نیاز به ۱۲ تا ۱۸ ماه زمان است در صورتی که سایر دوستان واردکننده یک تا ۲ ماهه شماره ثبت ماده کودی وارداتی را دریافت می‌کنند.

وی اضافه کرد: این موضوعات بسیار نگران‌کننده و برای تولیدکننده مشکل‌ساز است. در ارتباط بحث تولید با توجه به نوسانات قیمت مواد اولیه و تجهیزات نمی‌توان برنامه‌ریزی بلندمدت و یا حتی میان‌مدت برای بخش تولید انجام داد و با توجه به نوپا بودن شرکت و ورود به بازار نیازمند سرمایه‌گذاری عظیمی چه در بحث خرید تجهیزات و ماشین‌آلات و چه در بحث سرمایه در گردش است.

نقش مسئولان در تولید محصولات دانش‌بنیان

این فعال حوزه فناوری و دانش‌بنیان در حوزه کشاورزی با توجه به اهمیت همکاری دانشگاه برای تولید محصولات دانش‌بنیان یادآور شد: دانشگاه آزاد برای پیگیری اخذ مجوز همکاری و مساعدت لازم را داشته است؛ اما برخی مشکلات ازجمله ورود و خروج به دانشگاه مطرح است که انتظار می‌رود هرچه سریعتر رفع شود. برای کمک مالی و تسهیلاتی هم تاکنون هیچ کمکی صورت نگرفته است. در واقع هیچ‌گونه قوانینی مربوط به شرکت‌های فناور وجود ندارد و بیشتر تابع قوانین آموزشی دانشگاه هستیم که بسیار زمان‌بر و دست‌وپا گیر است.

احمدی تبیین کرد: برای رشد و شکوفایی مراکز رشد نیاز به تغییر قوانین و مقررات موجود بوده؛ زیرا کار فناوری به چابکی نیاز دارد و قوانین و مقررات دست‌وپا گیر یکی از عمده مشکلات موجود است. درباره حمایت‌های مالی انتظار داریم که از شرکت‌ها حمایت شود تا بتوانند به درآمدزایی برسند نه اینکه از اول استقرار با شرکت‌ها قرارداد منعقد شود که فلان مقدار سهم پرداخت شود؛ اگر شرکت بتواند به حدی از ثبات درآمدی برسد، قطعاً سهم دانشگاه و .... را پرداخت می‌کند؛ اما اگر از ابتدا بخواهیم سهم‌خواهی کنیم تا شرکت‌های نوپا بخواهند به درآمدزایی برسند، دچار مشکل مالی شده و چه‌بسا بسیاری از آنها هم منحل می‌شوند.

مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان «زیست فناور هامرز» درباره همکاری درآمدی با دانشگاه توضیح داد: بر اساس تفاهم‌نامه با دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج مقرر شده که ۱۰ درصد از میزان فروش که معادل ۴۰ درصد از سود است به دانشگاه پرداخت شود.

گفتگو از حمیدرضا محمدحسینی

انتهای پیام/۴۱۲۱/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب