دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 اسفند 1393 - 21:03
حسین موسویان در واکنش به اظهارات نتانیاهو:

آمریکا انتخاب کند؛ یا NPT یا نتانیاهو/ تنها نتیجه تحریم‌ها غنی‌سازی بیشتر از سوی ایران است

دیپلمات هسته‌ای کشورمان معتقد است که به رغم فضاسازی نتانیاهو، اگر تهدید هسته‌ای خاورمیانه را تهدید می‌کند، این تهدید از جانب اسرائیل است و نه فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای ایران.
کد خبر : 7334

به گزارش خبرنگار سرویس بین‌الملل خبرگزاری آنا، حسین موسویان، دیپلمات و مذاکره‌کننده هسته‌ای پیشین کشورمان در واکنش به سخنان نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گفت: واقعیت این است که تنها یک اسرائیل در خاورمیانه مسلح به چهارصد کلاهک هسته‌ای است. هیچ کشور دیگری در خاورمیانه بمب هسته‌ای ندارد. بنابراین اگر بمب‌های هسته‌ای تهدیدی برای خاورمیانه هستند، ما باید در رابطه با بمب‌ها و زرادخانه هسته‌ای اسراییل صحبت کنیم و تهدیدی که از جانب آن متوجه منطقه می‌شود.


نکته دوم اینکه ملاک گسترش سلاح‌های هسته‌ای تنها پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای یا NPT است. واقعیت این است که ایران عضو پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای است و برای سال‌ها به بازرسان سازمان ملل متحد اجازه داده که از تأسیسات هسته‌ای بازدید کنند که در تاریخ این پیمان بی‌سابقه است. درصورتی‌که اسراییل هرگز این پیمان را امضا نکرده است. اسراییل حتی یک‌بار اجازه نداده که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تأسیساتش بازدید بکنند. ایران چهل سال است که خواستار خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای است و اسراییل مخالف این موضوع است.


موسویان به بخش دیگری از سخنان نتانیاهو اشاره کرد که در آن ایران را به تجاوزکاری متهم کرده بود و گفت: ظرف 200 سال گذشته ایران هرگز به هیچ‌کدام از همسایگانش حمله نکرده اما اسراییل تنها ظرف 50 سال گذشته شش بار به همسایگان خود حمله کرده است که آخرین بار در سال 2014 بود. علاوه بر این ایران خودش قربانی سلاح‌های کشتارجمعی است.


هنگامی‌که صدام حسین از سلاح‌های کشتارجمعی علیه ایران استفاده کرد بیش از صد هزار ایرانی در اثر این سلاح‌ها کشته شدند. متأسفانه آمریکا و غرب این تسلیحات را در اختیار عراق قرار دادند. زمانی‌که صدام حسین از این سلاح‌ها علیه ایران استفاده می‌کرد ایرانیان به دلیل اعتقادات مذهبی هرگز متوسل به مقابله‌به‌مثل نشد.


عضو اسبق تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران گفت: اگر ایالات‌متحده آمریکا واقعاً نگران گسترش سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه است بایستی به‌طور فعالانه طرح ایران برای خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای را حمایت کند. این پیشنهاد ایران بوده که خاورمیانه بدون سلاح‌های کشتارجمعی باشد. اما تنها اسراییل است که مخالف این طرح است. امروز در گفتگوهای هسته‌ای ایران پذیرفته که تمام تدابیری که پیش‌بینی‌شده در پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را در عالی‌ترین سطح عمل بکند. ایران پذیرفته که بسیاری از تدابیر دیگر را ورای پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای اعمال بکند.


اگر ایران حاضر است که نهایت شفافیت را داشته باشد اگر ایران قبول کند که برای 10 تا 20 سال تدابیری حتی ورای پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را بپذیرد پس مشکل چه چیزی است؟ آیا ملاک ایالات‌متحده آمریکا آن تعاریفی است که نتانیاهو اعلام می‌کند؟ نتانیاهو می‌گوید ما نباید اشتباهات گذشته را تکرار بکنیم.








همه می‌دانند قبل از حمله آمریکا وضعیت منطقه به‌مراتب ثبات‌ بیشتری داشت و داعش یکی از محصولات حمله آمریکا به افغانستان و عراق بود.

در سال 2002 نتانیاهو همین اظهارات را در رابطه با عراق گفت و اینکه عراقی‌ها در حال تولید سلاح‌های هسته‌ای و سلاح‌های کشتارجمعی هستند. پس ‌از آن ایالات‌متحده در سال 2003 به عراق حمله کرد که نتایج آن کشته و زخمی شدن هزاران آمریکایی و از بین رفتن میلیاردها دلار بودجه این کشور بود. اما دیدیم که هیچ نوع قابلیت هسته‌ای در عراق وجود نداشت و این تنها یک دروغ بود. همه می‌دانند قبل از حمله آمریکا وضعیت منطقه به‌مراتب ثبات‌ بیشتری داشت و داعش یکی از محصولات حمله آمریکا به افغانستان و عراق بود.


موسویان در ادامه تصریح کرد: بعد از انقلاب اسلامی، ایران خواستار غنی‌سازی نبود. ما تنها یک نیروگاه هسته‌ای داشتیم که در حال تکمیل توسط آلمان بود و این ایالات‌متحده بود که گفت شما حتی حق ندارید یک نیروگاه هسته‌ای داشته باشید. شما حق ندارید دسترسی داشته باشید به بازار بین‌المللی برای خرید سوخت هسته‌ای. این تنها دلیلی بود که ایران را وا‌داشت تا سوخت هسته‌ای را خودش تولید بکند.


این تاریخچه تصمیم ایران برای غنی‌سازی است. در حال حاضر ایران فناوری تولید سوخت هسته‌ای خود را دارد که قانونی و در چارچوب پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای است. شما نمی‌توانید NPT را نادیده بگیرید.


موسویان درباره احتمال دستیابی به توافق گفت: اگر ملاک ایالات‌متحده آمریکا و دیگر کشورهای طرف مذاکره، پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای باشد هیچ دلیلی برای به توافق نرسیدن وجود ندارد. اما اگر ملاک این طرفین اظهارات افرادی مانند نتانیاهو باشد هرگز چنین توافقی صورت نخواهد گرفت. آمریکا باید بین پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و نتانیاهو یکی را انتخاب کند.


موسویان در پاسخ به طرح این دیدگاه که ایران نباید حق غنی‌سازی در داخل خاک خود را داشته باشد گفت: آنچه در پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای آمده این است که غنی‌سازی مشروع بوده و هیچ کجای پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای هرگز نگفته که غنی‌سازی اقدامی غیرقانونی است. ایالات‌متحده آمریکا، آلمان، هلند، ژاپن، برزیل و بسیاری از کشورها غنی‌سازی را در خاک خودشان انجام می‌دهند. این نشان‌دهنده این است که غنی‌سازی در درون کشور طبق پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای قانونی است.


جالب اینکه قبل از انقلاب این ایالات‌متحده آمریکا بود که مبنای یک برنامه هسته‌ای را در ایران گذاشت و پیشنهاد کرده بود که تا سال 1990 ایران بیش از 20 نیروگاه هسته‌ای داشته باشد و این دقیقاً توجیه می‌کند که چرا یک کشوری با 80 میلیون جمعیت امروز حق غنی‌سازی را دارد. چرا 30 سال پیش این حق، مشروع بوده و امروز مشروع نیست. زیرا شاه متحد آمریکا بوده و امروز ایران متحد آمریکا نیست؟








در سازمان ملل متحد بدترین تحریم‌های متصور علیه ایران اعمال‌ شد که نتیجه‌ آن این بوده که ایران موفق شد تعداد سانتریفیوژهای خودش را چند برابر کند

موسویان ادامه داد: ایران هرگز خواستار این نبوده که از مذاکرات کناره‌گیری کند. حتی قبل از اعمال تحریم‌ها در 2003 و 2005 ما همین پیشنهاد سخاوتمندانه را به اتحادیه اروپا دادیم تا این تدابیر را در درون ساختار پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و حتی ورای آن اعمال بکنیم. آنچه نتانیاهو خواستار اعمال آن شده در گذشته نیز انجام‌ شده است. در سازمان ملل متحد بدترین تحریم‌های متصور علیه ایران اعمال‌ شد که نتیجه‌ آن این بوده که ایران موفق شد تعداد سانتریفیوژهای خودش را چند برابر کرده، غنی‌سازی را از 5% به 20% برساند و همچنین تأسیسات هسته‌ای خودش را گسترش دهد. بنابراین تنها نتیجه تحریم‌ها غنی‌سازی بیشتر از سوی ایران بوده است.


وی در ادامه گفت: در سال 2013 وقتی ‌که ارزیابی دستگاه‌های امنیتی ایالات‌متحده آمریکا گفت ایران تنها سه ماه تا تولید بمب هسته‌ای فاصله دارد این تنها دلیلی بود که آمریکا را به میز مذاکره کشاند. آیا ما باید دوباره این چرخه را تکرار بکنیم؟


سناریوی بعدی می‌تواند حمله به ایران باشد و من اعتقاددارم که اگر چنین حمله‌ای صورت بگیرد ایران از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای خارج خواهد شد. تمام بازرسان هسته‌ای را از کشور خارج خواهد کرد و ایران از موجودیت و استقلال خود با هر وسیله‌ای دفاع خواهد کرد.


امروز همچون همیشه ایران آماده پذیرش آن چیزی است که در درون پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای قید شده است. ایران تنها کشور عضو این پیمان که حاضر است برای سال‌ها بپذیرد که سوخت هسته‌ای خود را کمتر از 5% غلظت تولید بکند. اگر کشوری فاقد فناوری بازیافت سوخت هسته‌ای باشد هرگز نمی‌تواند که بمب تولید کند و ایران حاضر است که این شروط را بپذیرد که ورای پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای است و به همین دلیل که من فکر می‌کنم نتانیاهو صرفاً به دنبال جنگ‌افروزی است و یک مانع جدی در مسیر مذاکرات.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب