دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 اسفند 1394 - 12:13
در دومین هم‌اندیشی صاحبنظران نانو فناوری پزشکی مطرح شد

آغاز تدوین سند ۱۰ساله دوم ستاد نانو؛ توسعه صنعتی، تولید محصولات نانو و صادرات به بازارهای جهانی

دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ریاست جمهوری اظهار کرد که پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در زمینه تولید و استفاده از فناوری‌های حوزه نانو در کشور وجود دارد که می‌توان، تولید بیش از ٣٠٠ محصول ثبت شده موجود در بازار و فعالیت بیش از ٢٠٠ شرکت کوچک و بزرگ فناوری نانو در کشور را نام برد.
کد خبر : 69287

به گزارش خبرنگار آنا، دکتر سعید سرکار در دومین هم‌اندیشی صاحبنظران نانو فناوری پزشکی (حال و آینده) که در فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، گزارش مبسوطی درباره وضعیت نانو فناوری پزشکی کشور ارائه داد که طبق این گزارش، کشور علاوه بر حوزه تولید علم و تربیت نیروی انسانی در دانشگاه‌ها، در سطح دانش آموزی موقعیت بسیار بزرگ و بی‌نظیری را در دنیا کسب کرده است.


دبیر ستاد توسعه فناوری نانو ریاست جمهوری با توجه به تدوین و آغاز به کار سند۱۰ساله دوم ستاد نانو افزود: «رویکرد اصلی در سند ده ساله دوم ستاد نانو (۱۳۹۴-۱۴۰۴) توسعه صنعتی و تولید محصولات نانو و صادرات محصولات ایرانی به بازارهای جهانی است. در این مسیر به تمام شاخص‌ها و اهداف از جمله توسعه منابع‌انسانی، توسعه فناوری و بازار توجه شده است. در موضوع نانو تمام حلقه رشد را دیده و در نظر گرفته‌ایم و اکنون در یک نیم‌حلقه (تبدیل ثروت به علم) به نتایج خوبی از جمله رسیدن به رتبه هفتم جهانی در تولید علم نانو دست‌یافته‌ایم.»


سرکار:‌ اکنون ۷۰ آزمایشگاه تخصصی فعال در حوزه فناوری نانو عضو این شبکه بوده و بیش از ۱۱۸۴ دستگاه و تجهیزات آزمایشگاهی در این شبکه ثبت و محققان می‌توانند از این خدمات بهره‌مند شوند

وی ادامه‌ داد: «اگر این حلقه کامل نشود پاسخی در راستای هدف اصلی ستاد که تولید ثروت و بهبود کیفیت زندگی مردم است، نخواهیم داشت. در این مسیر باید در کنار تولید کیفی و کمی علم، علم را به فناوری، محصول و نهایتا قابل ارائه به بازارهای داخلی و خارجی و تولید ثروت تبدیل کنیم. برای تکمیل این حلقه و دست‌یابی به ثروت و اقتصاد دانش‌بنیان موثر نیاز به سرمایه‌گذاری کافی و برنامه‌ریزی صحیح و کارآمد است.»


به گفته دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، امروز ایران در حوزه فناوری نانو با کشورهای بر‌تر این حوزه از جمله چین، روسیه و کره‌جنوبی پایاپای تبادل فناوری و اطلاعات دارد.


سرکار در زمینه خدمات و فعالیت‌های شبکه آزمایشگاهی نانو خاطرنشان‌کرد: «یکی از گلوگاه‌ها و موانع رشد علوم و فناوری نانو که در دوران تحریم‌ها به وجود آمد تجهیزات و دستگاه‌های آزمایشگاهی بوده ولی با ایجاد شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو این امکان برای محققان فراهم شد تا بتوانند از تجهیزات آزمایشگاهی کل کشور بهره‌مند شوند. اکنون ۷۰ آزمایشگاه تخصصی فعال در حوزه فناوری نانو عضو این شبکه بوده و بیش از ۱۱۸۴ دستگاه و تجهیزات آزمایشگاهی در این شبکه ثبت و محققان می‌توانند از این خدمات بهره‌مند شوند.»


وی یادآور شد که در سال ۹۳ شبکه آزمایشگاهی ستاد توسعه فناوری نانو بیش از ۴۵۰ هزار خدمت آزمایشگاهی به ارزش ۴۰۰ میلیارد ریال به پژوهشگران و فناوران حوزه نانو ارائه کرده است.


دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ریاست جمهوری افزود: «تاکنون بیش از ۱۳۰ قلم از تجهیزات آزمایشگاهی در کشور تولید و وارد بازار شده است. که تعدادی از این تجهیزات به چین نیز صادر شده‌اند. ۳۳۲ محصول در زمینه‌های مختلف در حوزه نانو در کشور تولید و تجاری‌سازی شده‌اند و اکنون با برداشته شدن تحریم‌ها، صادرات این محصولات و تجهیزات نیز انجام می‌گیرد که یک نمونه از آن را می‌توان صادرات دستگاه صنعتی پپشرفته در حوزه الکتروریسی به کره جنوبی نام برد.»


وی تصریح کرد: «به دلیل اهمیت فناوری نانو در صنایع و حوزه‌های مختلف در بسیاری از کشور‌ها سرمایه‌گذاری‌های کلانی از سوی دولت‌ها انجام می‌شود. در ایران سرمایه گذاری که برای این فناوری انجام شده تنها ۰. ۱۳ درصد سرمایه گذاری جهانی است در حالی که ایران ۵ درصد از علم نانو جهان را تولید می‌کند، این تولید و این مسیر نمی‌تواند این‌گونه ادامه پیدا کند و آنچه اکنون داریم نیز از ذخایر نیروی انسانی توانمند حوزه نانو کشور بوده و ماندن در این مسیر نیازمند بودجه بیشتری است.»


تاکنون بیش از ۱۳۰ قلم از تجهیزات آزمایشگاهی در کشور تولید و وارد بازار شده است که تعدادی از این تجهیزات به چین نیز صادر شده‌اند. ۳۳۲ محصول در زمینه‌های مختلف در حوزه نانو در کشور تولید و تجاری‌سازی شده‌اند و اکنون با برداشته شدن تحریم‌ها، صادرات این محصولات و تجهیزات نیز انجام می‌گیرد

در مراسم افتتاحیه این نشست بهادری، از اعضای پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی با تاکید بر اهمیت فناوری‌نانو و نقش آن در فناوری‌های همگرا (NBIC) گفت: «اکنون با همگرایی فناوری‌های نانو، زیستی، اطلاعات و علوم‌شناختی دستاوردهای با ارزشی در حوزه پزشکی بلاخص دارورسانی به دست آمده که یکی از شاخص‌ترین‌ این دستاورد‌ها تشخیص، درمان و حتی پیشگیری از انواع بیماری‌ها از جمله سرطان با استفاده از نانودارو‌ها است.»


دکتر مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی نیز با حضور در این مراسم درباره اهمیت بعد معنوی سلامت که اکنون یکی از شاخص‌های مهم سلامتی در غرب نیز مطرح شده به سخنرانی پرداخت.


وی درباره کاربرد فناوری‌نانو در علوم پزشکی تصریح کرد: «نانوفناوری در بحث تشخیص و درمان ورود کرده و اثرات مثبتی داشته، نکته‌ای که باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد، ابعاد بهداشتی و پیشگیری از بیماری‌ها است که این دو از همه جهات از درمان موثر‌تر و کم هزینه‌ترند‌. اکنون وظیفه پزشکان و محققان در مقابل پیشگیری بسیار زیاد است و باید بر روی واکسن‌ها و داروهای پیشگیری بیشتر تحقیق و کار شود چراکه مردم توانایی پرداخت هزینه‌های درمانی بالا را ندارند.»


در این همایش، ۳ پنل با محوریت نانوفناوری و در سه زیرشاخه مختلف توسعه سرمایه‌های انسانی با مدیریت دکتر سید مهدی رضایت، مدیر کارگروه منابع انسانی ستاد ویژه توسعه نانو و رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی، ایمنی در نانوتکنولوژی پزشکی و استانداردهای آن با مدیریت دکتر بیت‌اللهی، مدیر کارگروه امور بین الملل ستاد ویژه توسعه نانو و تجاری سازی و کسب و کار به مدیریت دکتر اسدی فر، مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد ویژه توسعه نانو و دیگر مسئولان مربوطه و استادان و متخصصان صاحبنظر به صورت پرسش و پاسخ ارائه شد.


در پایان این همایش مقرر شد نکته‌نظر و مباحثی که مورد بحث قرار گرفته شد در تدوین نقشه راه نانو فناوری پزشکی از سوی فرهنگستان علوم پایه پزشکی قرار گرفته و در اختیار متخصصان و عموم گذاشته شود.


این هم‌اندیشی با همت فرهنگستان علوم پزشکی و همکاری ستاد ویژه فناوری نانو تشکیل شد و در آن جمع کثیری از صنعتگران، استادان و پیشکسوتان حوزه نانو فناوری، اعضای ستاد ویژه فناوری نانو و فرهنگستان علوم پزشکی، اعضای هیات علمی و متخصصان حوزه علوم پزشکی از وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور نظیر دانشگاه علوم پزشکی تهران، مشهد، تبریز، ارومیه، شیراز، اصفهان، برخی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی نظیر علوم و تحقیقات، علوم دارویی، دانشجویان و علاقه‌مندان در محل فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران حضور داشتند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب