دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 اسفند 1400 - 17:26

نگرانی نفتی اعراب در بحبوحه جنگ اوکراین/ چرا اعراب سکوت اختیار کردند

آیا توافق با اوپک پلاس در جنگ اوکراین پایدار می‌ماندبه گفته کارشناسان نفتی، کشورهای عرب عضو سازمان اوپک، از نظر دیپلماتیک در شرایط بسیار سختی قرار دارند، چراکه حفظ توافق اوپک پلاس برای کنترل تولید نفت، «به وضوح در رأس ملاحظات آن‌ها قرار دارد.».
کد خبر : 644879
آرامکو



به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، به گفته کارشناسان نفتی، کشورهای عرب عضو سازمان اوپک، از نظر دیپلماتیک در شرایط بسیار سختی قرار دارند، چراکه حفظ توافق اوپک پلاس برای کنترل تولید نفت، «به وضوح در رأس ملاحظات آن‌ها قرار دارد.» زیرا حفظ توافق اوپک پلاس در شرایطی که حملات روسیه به‌عنوان یکی از دو رهبر این توافق علیه اوکراین همچنان ادامه دارد، به موضوعی برای کشورهای عربی تبدیل‌شده و نگرانی آن‌ها را از خروج مسکو از این توافق به دنبال داشته است به‌گونه‌ای که عربستان بر حمایت خود از این توافق بار دیگر تأکید کرده است.


عربستان بر حمایت خود از توافق اوپک پلاس به‌منظور ایجاد ثبات دربازارهای نفت تأکید کرد؛ ریاض و مسکو رهبری ائتلاف «اوپک پلاس» را بر عهده دارند و در سال‌های اخیر همکاری نزدیکی در زمینه کنترل تولید و افزایش بهای نفت داشته‌اند.


به نوشته دویچه وله، کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس نگران هستند که در صورت موضع‌گیری درباره حمله روسیه به اوکراین، به این‌گونه همکاری‌ها و روابط آن‌ها با روسیه آسیب برسد و تلاش می‌کنند تا روسیه در اوپک پلاس باقی بماند چراکه در صورت خروج روسیه از این گروه، کل توافق‌ها احتمالاً از بین خواهند رفت.


آیا توافق با اوپک پلاس در جنگ اوکراین پایدار می‌ماند

طبق گزارش اخیر این رسانه آلمانی و بر اساس آمارهای رسمی، تجارت بین روسیه و کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس از حدود ۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ به بیش از ۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ افزایش یافت که بیشتر آن نیز با امارات و عربستان سعودی بوده است.

امارات، به‌ویژه دوبی، از مدت‌ها پیش یک «آهنربا» برای جذب سرمایه‌گذاری‌های روسیه و مقصدی محبوب در میان نخبگان روسی برای گذراندن تعطیلات به شمار می‌رود.

به گفته «الن والد» کارشناس ارشد در اندیشکده شورای آتلانتیک کشورهای عرب عضو سازمان اوپک، از نظر دیپلماتیک در شرایط بسیار سختی قرار دارند، چراکه حفظ توافق اوپک پلاس برای کنترل تولید نفت، «به وضوح در رأس ملاحظات آن‌ها قرار دارد.»

به عقیده والد، برای کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس، «سکوت در برابر اقدام روسیه در اوکراین، احتمالاً در حال حاضر بهترین تصمیم است».

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه درعین‌حال می‌افزاید که اگر رهبران این کشورها از سوی غرب تحت‌فشار قرار بگیرند، آن وقت «این موضع عملگرایانه آن‌ها ممکن است دیگر غیرقابل دفاع شود.»


چرا اعراب سکوت اختیار کردند

خبرگزاری فرانسه جمعه گذشته نوشت، اگرچه تهاجم روسیه به اوکراین بلافاصله از سوی جامعه جهانی محکوم شد اما باوجود این، کشورهای ثروتمند«شورای همکاری خلیج‌فارس» از جمله عربستان و امارات، تا حدود زیادی سکوت اختیار کرده‌اند.


شماری از تحلیلگران می‌گویند که سکوت این کشورها، با توجه به مسائل مرتبط با انرژی، پول و امنیت، قابل درک است.

«آنه گادل» کارشناس حوزه خلیج‌فارس و از همکاران اندیشکده فرانسوی مونتنی می‌گوید: «نه تنها روابط اقتصادی، بلکه روابط امنیتی این کشورها با مسکو نیز در حال افزایش است.»

امارات نیز همراه با چین و هند جمعه گذشته به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره خروج فوری و کامل نیروهای روسیه از اوکراین رأی ممتنع داد.

از سوی دیگر، روسیه نیز قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را که از مسکو خواسته بود تا حمله به اوکراین را متوقف و تمام نیروهایش را از این کشور خارج کند، وتو کرد.


۸ روز پیش مقامات عرب عضو اوپک اعلام کردند که اوپک پلاس باید نسبت به توافق کنونی برای افزودن ۴۰۰ هزار بشکه نفت به طور روزانه در هر ماه پایبند باشد.


این موضع‌گیری همزمان با نشست این مقامات در ریاض مطرح شد و این مقامات همچنین درخواست ها برای افزودن نفت بیشتر با هدف کاهش فشارها در قیمت نفت را رد کردند.


اعضای اوپک پلاس شامل کشورهای صادرکننده نفت به علاوه روسیه پیشتر توافق کرده بودند که نسبت به افزایش متعادل در تولید نفت پایبند باشند.


عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان در این کنفرانس در ریاض گفت که همه‌گیری کرونا و روند در جریان بهبود وضعیت اقتصادی به ما ارزش اتخاذ "تدابیر محتاطانه" را نشان می دهد.


در این کنفرانس وزرای انرژی امارات و بحرین، وزرای نفت عراق، کویت و مصر نیز حضور داشتند.


اوپک پلاس پیش از این با درخواست‌های مصرف کنندگان بزرگ برای تولید بیشتر نفت و تزریق ان به بازار جهانی با هدف مهار افزایش بهای این کالای مهم در بحبوحه نگرانی از اختلال در تامین نفت همزمان با بحران اوکراین روبرو بوده‌اند.


در همین حال دفتر مطبوعانی کاخ کرملین روز سه‌شنبه در بیانیه ای با اشاره به اینکه پوتین و ولیعهد ابوظبی در باره اوپک پلاس گفت وگو کرده اند، افزود: دو طرف سطح همکاریهای دوجانبه در عرصه های سیاسی و اقتصادی-بازرگانی و حوزه های دیگر را عالی ارزیابی کردند.


در گفت و گوی تلفنی همچنین به اهمیت همکاریهای سازنده دو کشور در سازمان های بین المللی در وهله اول سازمان ملل اشاره و بر عزم متقابل برای توسعه مشارکت راهبردی دو کشور تأکید شد.


در ادامه بیانیه گفته شده است: پوتین و ولیعهد ابوظبی، روند اجرای توافق ها در چارچوب اوپک پلاس را بررسی کرده و برای ادامه هماهنگی اقدامات دو کشور به‌منظور تثبیت بازارهای جهانی انرژی ابراز علاقه مندی کردند.


اعضای اوپک پلاس شامل کشورهای صادرکننده نفت به علاوه روسیه در نشست بهمن ماه بار دیگر تصمیم به افزایش تولید روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت گرفتند.


پوتین و محمد بن زاید سپس در مورد بحران اوکراین گفت و گو کردند و رئیس جمهوری روسیه علت ها و اهداف عملیات نظامی روسیه در دفاع از دونباس را اعلام کرد و ولیعهد ابوظبی نیز به حق روسیه برای تامین امنیت خود اشاره کرد.


منبع: ایرنا


انتهای پیام/۴۱۲۹/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب