تحریمهای غرب علیه روسیه و پیامدهای آن/ روسیه از تله تحریمها میگریزد؟
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، لیلیان معروف در گزارشی که روزنامه فرا منطقهای رأی الیوم منتشر کرد، نوشت: غرب ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین را با وعدههای دروغین ایستادن در کنار کییف و دفاع از اوکراین به ورطه تباهی کشاند. غرب به سرکردگی آمریکا متوجه خطرات بیدار کردن خرس روسی از خواب نشد، تحریمهای عظیمی را اعمال و عواقب آن را فراموش کرد. سران کشورهای گروه هفت یعنی انگلیس، ایتالیا، کانادا، آمریکا، فرانسه، آلمان و ژاپن بستهای تحریمی علیه روسیه وضع کردند تا علاوه بر قرار گرفتن در لیست سیاه، بر بخش مالی این کشور تأثیر بگذارند و صادرات فناوریهای پیشرفته را محدود کنند. همچنین علاوه بر سیاستمداران و نمایندگان بانکها، محدودیتهایی علیه بخش انرژی و حملونقل روسیه اعمال کردند.
طبق این گزارش، چندی پیش وزارت خزانهداری آمریکا تحریمهایی علیه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و محدودیتهایی برای خرید اوراق قرضه دولتی اعمال کرد و دو بانک مهم روسی «ویتیبی بانک» (VTB) و «اسبربانک» (Sberbank) را تحت تحریم قرار داد. به دنبال واشنگتن، اتحادیه اروپا و انگلیس اقدامات مشابهی علیه دو بانک روسی انجام دادند. علاوه بر این، اتحادیه اروپا قصد دارد روسیه را در زمینه کالاهای کشاورزی، دارو و تجهیزات پزشکی تحت تحریم قرار دهد.
این تحلیلگر سوری مینویسد: فهرست سیاهی که بهوسیله بریتانیا تهیه شد، مهمترین شخصیتهای روسیه ازجمله ولادیمیر پوتین و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه را شامل میشود و اکنون حسابهای پوتین در بانکهای بریتانیا مسدود شده است، درحالیکه لاوروف داشتن حساب در این بانکها یا سایر بانکهای خارجی را رد کرده است. انگلیس همچنین محدودیتی برای سپردههای روسها در بانکهای این کشور که ۶۶ هزار و ۸۰۰ دلار تخمین زده میشود، اعمال کرد. شرکت هواپیمایی ایرفلوت نیز تحریم شد و دیگر نمیتواند پروازهای خود را به مقصد انگلیس بفرستد؛ لندن همچنین صادرات محصولات فناوری و فناوریهای دومنظوره به روسیه را ممنوع خواهد کرد و تمام بانکهای بزرگ روسیه از سیستم مالی سوئیفت جدا خواهند شد.
تحریمهای بانکهای روسیه تأثیر جزئی بر عملکرد این بانکها خواهد داشت، درحالیکه بیشترین تأثیر را اعمال کنندگان تحریمها خواهند پذیرفت
رأی الیوم نوشت: جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز محدودیتهایی برای ۲۷ شخص حقیقی و حقوقی اعمال کرد؛ همچنین این اتحادیه در نظر دارد ۳۵۱ نماینده دومای روسیه را که با به رسمیت شناختن استقلال جمهوریهای دونتسک و لوگانسک موافقت کردهاند، تحریم کند. اولاف شولتز، صدراعظم آلمان نیز تصمیم خود را برای تعلیق راهاندازی خط لوله گاز نورد استریم ۲ اعلام کرد. ژاپن تصمیم گرفت تحریمها را در سه حوزه تعلیق صدور روادید برای روسها، محدودیت صادرات کالا به سازمان های نظامی و تحریم بانک روسیه، ویتیبی بانک و اسبربانک انجام دهد.
پیامدهای تحریم روسیه بر غرب
معروف مینویسد: هدف از تحریمهای روسیه محروم کردن این کشور از دسترسی به مهمترین بازارهای سرمایه و هدف قرار دادن ۷۰ درصد از بازار خدمات بانکی با هدف ضربه زدن به صنعت روسیه است، اما روسیه تأکید کرده به تحریمهای غرب واکنش مناسبی نشان خواهد داد؛ درواقع اقدام غیرقانونی تحریم پوتین و لاوروف نشاندهنده ناتوانی کشورهای غربی است. علاوه بر این، تحریمهای بانکهای روسیه تأثیر جزئی بر عملکرد این بانکها خواهد داشت، درحالیکه بیشترین تأثیر را اعمال کنندگان تحریمها خواهند پذیرفت، زیرا تحریمها به اعمال محدودیتهایی بر مبادلات روسیه با ارز خارجی منجر میشود و دیگر امکان تعامل بینبانکی، معاملات اوراق بهادار و افتتاح حساب با استفاده از کارت خودپردازهای کشورهایی که تحریم کردهاند، وجود ندارد.
وی افزود: این تحریمها بر بزرگترین بانکهای روسیه و واردات فناوری نیز تأثیر میگذارد، ولی این کشور قادر به مقابله با آن است. باید در نظر داشت تحریمهای بانکی امروز متولد نشدهاند، بلکه از سال ۲۰۱۴ اعمال شدهاند. منابعی در بانکهای روسیه تأکید کردهاند با وجود تحریمها، روند کاری و تعاملات اقتصادی این کشور متوقف نشده است؛ بنابراین محدودیتهای اعمالشده از سوی آمریکا بر تعهد بانکهای روسی به مأموریتهای خود برای ارتقای توسعه اقتصادی این کشور تأثیری نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
اختلال تجارت نفت و کالاهای روسیه بدون سوئیفت
درسی که پوتین از شکست تحریمهای آمریکا علیه ایران گرفت/ روسیه، بزرگترین برنده دور نخست تقابل با غرب
لیلیان معروف در گزارش خود آورده است: در وضعیت تحریم بانکها، اسبربانک که بانک مرکزی روسیه بنیانگذار و دارای ۵۰ درصد از سهام آن است، بیانیهای صادر و تأکید کرد، با وجود اعمال تحریمها، این بانک در حالت عادی فعالیت میکند و مشتریان همچنان میتوانند در هر شعبه یا خودپرداز از کارتها وجه برداشت کرده و خدمات سپرده و وام بهطور عادی ادامه دارد. با توجه به این موضوع معتقدم تحریمهای غرب بر فعالیتهای شرکتهای روسی تأثیری نخواهد گذاشت، زیرا «اوکتریتی افسی بنک»، بانک کشاورزی روسیه، Novikombank، Sovcombank و «روستلکام» نیز در اطلاعیههای مشابهی اعلام کردند در حالت عادی به فعالیت خود ادامه میدهند و تمام فرصتهای لازم برای تعامل فراهم است.
روسیه با وجود تحریمها و شیوع کرونا توانست اقتصاد خود را بهتر از بسیاری از کشورهای دیگر مدیریت کند و از بحرانها نجات یابد
وی افزود: در زمینه بخش نفت و گاز نیز یک منبع روس تأکید میکند، این بخش تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت و تصمیم برای عدم راهاندازی خط لوله نورد استریم از سوی دولت آلمان موقتی است و این کار در زمان دیگری انجام خواهد شد، زیرا ادامه این تصمیم به نفع آلمان و دیگر کشورهای غربی نیست، درحالیکه زیانش برای روسیه اندک خواهد بود. درواقع، آنچه تأثیر تحریمهای غرب بر روسیه را کاهش میدهد، ذخایر بزرگ طلا و ارز روسیه است که به این کشور اجازه میدهد بدون زیان قابلتوجه به فعالیتهای اقتصادی عادی خود ادامه دهد.
اقدامات پیشگیرانه روسیه
این تحلیلگر سوری مینویسد: قبل از صحبت درباره اقدامات پیشگیرانه روسیه میتوان گفت، مسکو دهههاست زیر فشار تحریم قرار گرفته و اقتصاد آن هرگز متزلزل نشده، بلکه روند توسعه محور خود را افزایش داده است؛ این در حالی است که رئیسجمهور روسیه آمادگی خود را برای اعمال بستهای از تحریمها اعلام کرده است، بستهای که غرب برای مواجهه با پیامدهای آن آماده نیست.
وی افزود: روسیه با وجود تحریمها و شیوع کرونا توانست اقتصاد خود را بهتر از بسیاری از کشورهای دیگر مدیریت کند و از بحرانها نجات یابد و اکنون به دنبال یافتن بازارهای جایگزین برای بازارهای اروپایی است. علاوه بر این، با اقدامات سایبری و استفاده از سلاح انرژی میتوان از تأثیر تحریمها بر روسیه جلوگیری کرد. وزیر دارایی روسیه درباره تحریمهای مالی غرب گفته بود، مسکو وضعیت بازارهای مالی را رصد میکند و تصمیماتی برای تقویت ثبات در بازار در زمینه حراج اوراق قرضه در هفتههای آینده اتخاذ خواهد کرد. این در حالی است که در حساب خزانه دولت مقدار زیادی پول، معادل ۴.۵ تریلیون روبل وجود دارد.
لیلیان معروف در بخش پایانی گزارش خود مینویسد: روسیه علاوه بر اهمیت ژئوپلیتیکی و توانایی برای پایان دادن به جهان تکقطبی، دارای ظرفیت بسیار زیاد منابع معدنی، نفت و سایر منابع است. اطلاعات تکمیلی درباره گاز روسیه نشان میدهد سهم گاز روسیه در بازار اروپا حدود ۴۰ درصد است و درمجموع، بیش از ۲۰۰ میلیارد مترمکعب گاز به اروپا صادر میشود که مصرف سالانه آن حدود ۵۵۰ میلیارد مترمکعب است. سال گذشته میلادی شرکت گازپروم روسیه صادرات گاز به ترکیه را ۱۸۸.۵ درصد، آلمان ۴۱.۵ درصد، ایتالیا ۱۵.۹ درصد، رومانی ۳۳۲.۴ درصد، لهستان ۱۳.۸ درصد، صربستان ۱۲۱.۵ درصد، فنلاند ۲۷.۹ درصد، بلغارستان ۴۸.۹ درصد و یونان ۱۷.۵ درصد افزایش داده بود.
وی تأکید کرد: امروز روسیه بزرگ با قدرت راهبردی و اقتصادی و ذخایر عظیم بهعنوان سدی در برابر هژمونی نظام تکقطبی که آمریکا آن را نمایندگی میکند، ایستاده است. علاوه بر این، مسکو در تلاش است در برابر هر توطئه ای که پیشرفت خرس چینی و اژدهای روسی را محدود میکند، بایستد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/