دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 شهريور 1400 - 09:54

نتایج آخرین تحقیقات درباره واکسیناسیون کودکان/ تزریق واکسن به افراد زیر ۱۸ سال ضرر دارد؟

نتایج تحقیقات علمی جهان درباره واکسیناسیون کودکان و نوجوانان را بخوانید.
کد خبر : 608860
واکسیناسیون کودکان



به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، واکسیناسیون گروه‌های سنی هرچند به دهه شصتی‌ها رسیده اما مطابق با اعلام، زالی، معاون وزیر بهداشت؛ ۱۸سال به بالاها می‌توانند برای دریافت واکسن ثبت‌نام کنند. این در حالی است که هنوز تکلیف واکسن زیر ۱۸ساله‌ها مشخص نشده است. چندی پیش آمریکا تزریق واکسن فایزر برای کودکان و نوجوانان ۱۲ تا ۱۷ ساله را شروع کرده بود اما بعد از تزریق دوز دوم متوجه عارضه جانبی نادر التهاب قلب (میوکاردیت) در بین کودکان و نوجوانان شد و در نتیجه فعلا تزریق واکسن به کودکان و نوجوانان را متوقف کرده است؛ البته به‌دنبال تایید مجوز تزریق فایزر به افراد بالای ۱۲سال در آمریکا، کانادا و ۲۷کشور عضو اتحادیه اروپا، آژانس دارویی اروپا استفاده از واکسن مدرنا برای نوجوانان زیر ۱۸سال در اتحادیه اروپا را صادر کرد. همچنین شرکت آسترازنکا نیز در حال بررسی واکسن خود در میان افراد ۶ تا ۱۷ساله در بریتانیاست. شرکت چینی سینوواک هم به‌تازگی اعلام کرده است که داده‌های اولیه را به مراکز مرتبط ارائه کرده که نشان می‌دهد واکسن تولیدی شرکت آن‌ها در بین کودکان سه‌ساله به بالا بی‌خطر است و دو واکسن چینی سینوواک و سینوفارم برای کودکان سه‌ساله در این کشور آسیایی و امارات‌متحده عربی مجوز دریافت کرده است. اما هنوز گزارش‌های دقیقی ازسوی کشورها درباره عوارض طولانی‌مدت واکسن کرونا روی نوجوانان تایید و بررسی نشده است. تنها دولت انگلیس برای واکسیناسیون نوجوانان شرط گذاشته و اعلام کرده، گروه سنی ۱۲ تا ۱۵ساله‌ فقط افرادی که به بیماری‌هایی همچون دیابت نوع یک، بیماری‌های شدید قلبی، ششی، کبدی و عصبی مبتلایند، یا کودکانی که در خانواده‌شان، بزرگسال مبتلا به بیماری‌های حاد زندگی می‌کنند، می‌توانند واکسن کرونا را دریافت کنند.


چندی پیش رییس انستیتوپاستور ایران از صدور مجوز مصرف اضطراری واکسن «سوبرانا۲» که در ایران با نام «پاستوکووک» تولید می‌شود برای کودکان گروه سنی ۲ تا ۱۸ سال کوبایی خبر داد و اعلام کرد در صورت تایید سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، امکان استفاده از این واکسن برای کودکان ایران نیز فراهم می‌شود.


بااین‌حال حسینعلی شهریاری‌، رییس کمیسیون بهداشت مجلس چندی پیش درباره اینکه کدام واکسن به کودکان تزریق می‌شود گفته است که واکسن سینوفارم به کودکان تزریق می‌شود اما تاکنون هیچ کارآزمایی بالینی در این مورد انجام نشده است؛ البته به گفته پزشکان، هر واکسنی دارای عوارض ماندگار است؛ بنابراین ابتدای امر باید واکسن انتخابی مرحله کارآزمایی بالینی را بگذراند. دکتر محمدحسین عباسپور، میکروبیولوژیست درباره واکسیناسیون کودکان به «صبح‌نو» می‌گوید: همگان باید بدانند تزریق واکسن هیچ فردی را صددرصد ایمن نمی‌کند، زیرا هیچ‌چیز مطلقی در جهان وجود ندارد. بااین‌حال درخصوص واکسیناسیون کودکان پیش‌بینی ما این است که با توجه به سیستم ایمنی آن‌ها و اینکه امکان ابتلای سخت و درگیری ریه‌شان کم است اگر واکسن بزنند خطر مرگ‌ومیر در کودکان بیشتر از بزرگسالان کاهش پیدا می‌کند؛ البته درحال‌حاضر هم مرگ‌ومیر در کودکان بسیار پایین است و از طرفی واکسیناسیون کودکان بیشتر به‌دلیل قطع زنجیره انتقال است. چراکه کودکان در این بین ناقلان ویروس برای خانواده‌ها هستند.


او اضافه می‌کند: البته واریانت دلتا کمتر به کودکان سرایت کرد و برخلاف دیگر پیک‌ها در پیک پنجم کمتر شاهد ابتلا و بستری کودکان به کرونای شدید بودیم. هرچند درگیری بالینی کودکان به کرونا نوع دلتا بسیار زیاد بود و براساس آمارهای بیش از یک‌سوم کودکان در مشهد به کرونا مبتلا شدند اما خوشبختانه ابتلای منجر به بستری در کودکان بسیار پایین بود. به‌طورکلی تزریق واکسن برای کودکان بسیار مفید است. اگر تمام کودکان به‌سرعت واکسینه شوند می‌توانند به‌صورت حضوری به مدرسه بازگردند.


عباسپور درباره واکسن‌هایی که به کودکان تزریق می‌شود، اظهار می‌کند: امروزه در کشورهای مختلف سن تزریق واکسن مدرنا و فایزر کاهش یافته است. اما با وجود واکسن‌های موجود در ایران، محققان هنوز در این مورد درحال بررسی و تحقیق هستند. هنوز هیچ اطلاعات دقیقی درباره تزریق نوع واکسن به کودکان به ما نرسیده است. ابتدای امر باید کارآزمایی بالینی صورت بگیرد تا عوارض‌ ماندگار آن را بررسی کنیم.


بااین‌حال پیش‌بینی ما این است که به‌احتمال ۹۹درصد تزریق واکسن هیچ عارضه‌ای برای کودکان ندارد و به نظرم عارضه واکسن در کودکان به‌مراتب کمتر از بزرگسالان است. بااین‌حال باید تحقیقات کارآزمایی بالینی انجام شود؛ زیرا ما درخصوص درمان و دارو برای کودکان بسیار حساس هستیم.


او می‌گوید: ‌متخصصان کودکان اجازه نمی‌دهند هر دارو و واکسنی بدون تحقیق و بررسی برای کودک تجویز شود. چه‌بسا درخصوص درمان کرونا هم داروهایی برای بزرگسالان مصرف می‌شود که ما هنوز اجازه مصرف آن‌ها را به کودکان نداده‌ایم. هرچند شاید آن داروها برای کودک ایمن باشند ولی حتما باید درباره هر دارو و واکسنی تحقیق شود، علی‌الخصوص واکسن‌هایی که هنوز پشتوانه علمی قوی ندارد؛ بنابراین اجازه تزریق هر واکسنی را به کودکان نمی‌دهیم. اما اگر واکسن‌های معتبری وارد شود امیدواریم کودکان از سنین ۱۰ تا ۱۸سال را واکسینه کنیم.


این میکروبیولوژیست در ادامه می‌گوید: با تمام این تفاسیر، کروناویروس و تحقیقات درباره واکسن آن موضوع جدیدی است که باید درباره آن بیشتر مطالعه و بررسی کرد. چراکه اطلاعات ما هنوز در زمینه کروناویروس و واکسن آن کامل نیست. چه‌بسا واکسن فایزر که به گفته سازمان بهداشت جهانی بهترین نوع واکسن‌های کروناست، هنگام تزریق به نوجوانان متوجه عوارض میوکاردیت قلبی آن شدند؛ البته این عوارض در افراد بالغ کمتر دیده شده است. بنابراین اخیرا محققان متوجه افزایش عوارض واکسن کرونا در جوانان شدند. او ادامه می‌دهد: البته ما نگران عوارض کوتاه‌مدت واکسن‌ها از قبیل تب و لرز نیستیم. چراکه عوارض کوتاه‌مدت واکسن که بعد از تزریق رخ می‌دهد امری گذراست و این عوارض صرفا طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت تمام می‌شود. بیشترین نگرانی ما درباره عوارض‌های ماندگار و طولانی‌مدت واکسن کروناست؛ عوارض‌ ماندگاری همانند عوارض لخته خون در واکسن آسترازنکا که بین روز چهارم تا بیست‌وهشتم تزریق تازه نمایان می‌شود.


عباسپور در پاسخ به این پرسش که آیا واکسن پاستوکووک برای تزریق به کودکان مناسب است یا خیر، می‌گوید: درباره عوارض واکسن پاستور هم مانند فایزر و آسترازنکا به‌طورقطع و یقین نمی‌توانیم اظهارنظر کنیم و بررسی درباره عوارض ماندگار و طولانی‌مدت آن زمان می‌برد اما درعین‌حال به نظر می‌رسد بیشترین امید ما برای تزریق واکسن به زیر ۱۸ساله‌ها واکسن پاستور است. چراکه درمورد تزریق دیگر واکسن‌های موجود در ایران برای این گروه سنی احساس امنیت نمی‌کنیم.


زیر ۱۲ساله‌ها واکسن بزنند یا نه؟


به گزارش «صبح نو»؛ تصمیم‌گیری درباره تزریق واکسن به کودکان به‌ویژه دانش‌آموزان زیر ۱۲سال از اهمیت زیادی برخوردار است، چراکه بسیاری از کشورها ازجمله ایران به‌دنبال بازگشایی مدارس هستند. اما همانطور که در بالا نیز اشاره شد بسیاری از کارشناسان تزریق واکسن برای این گروه سنی را توصیه نمی‌کنند. در همین رابطه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) اعلام کرده که کودکان زیر ۱۲سال نباید واکسن کرونا را دریافت کنند. در بیانیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) آمده است: «تا زمانی که سازمان‌های بهداشتی مربوطه واکسن‌های مربوط به کودکان کمتر از ۱۲سال را تایید نکرده‌اند، این گروه از افراد نباید واکسن را دریافت کنند. انتظار می‌رود که واکسن برای کودکان در ماه‌های آینده مورد تایید قرار بگیرد اما هنوز زمان دقیق آن مشخص نشده است.» بر این گفته‌ها تا زمانی که تاثیر شدید کرونای دلتا بر کودکان مشخص نشده بود تاکید می‌شد اما حالا که جهان با شیوع گسترده گونه دلتا ویروس مواجه شده است، کارشناسان لازم دانسته‌اند سرعت واکسیناسیون افراد افزایش پیدا کند؛ بنابراین لازم است فرایند واکسیناسیون کودکان کمتر از ۱۲سال هر چه سریع‌تر آغاز شود. مقامات ارشد بهداشت آمریکا هم انتظار دارند واکسن فایزر تا انتهای اکتبر برای تزریق به کودکان ۵ تا ۱۱سال مجوز بگیرد.


منبع: صبح نو


انتهای پیام/




انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب