دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 شهريور 1400 - 00:02
حکیم در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

سناریوهایی برای اخلال در انتخابات عراق/ صهیونیست‌ها مشغول کارند!

یک کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه محور عبری،عربی،غربی در تلاش‌ است بر مرجعیت عراق با هدف تعویق برگزاری انتخابات پارلمانی فشار بیاورد تأکید کرد در صورت ناکامی، قصد دارند انتخابات را نامشروع جلوه دهند.
کد خبر : 607618
محمدعلی الحکیم



گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، انتخابات پارلمانی عراق دهم اکتبر (۱۸ مهر سال جاری) درحالی برگزار می‌شود که قرار بود دوره کنونی مجلس این کشور سال ۲۰۲۲ پایان یابد، اما به‌دلیل اعتراضات مردمی و برکناری دولت سابق به نخست‌وزیری عادل عبدالمهدی در سال ۲۰۱۹، احزاب سیاسی تصمیم گرفتند تا برگزاری انتخابات و تشکیل دولت بعدی سکانداری نخست‌وزیری عراق را به‌طور موقت به مصطفی الکاظمی بسپارند.


انتخابات پارلمانی عراق در حالی برگزار می‌شود که حملات تروریستی داعش علیه مواضع غیرنظامیان، نظامیان و نیروهای امنیتی افزایش یافته است و نیروهای عراقی در شمال، غرب و شرق این کشور برای مقابله با حملات در حال انجام عملیات نظامی گسترده هستند. همچنین طبق اعلام کمیساریای انتخابات عراق، ۶۰۰ ناظر خارجی بر انتخابات پارلمانی زودهنگام نظارت خواهند داشت و ۳ هزار و ۲۴۹ نامزد در قالب ۲۱ ائتلاف و ۱۰۹ حزب در کنار شخصیت‌های مستقل برای کسب ۳۲۹ کرسی در مجلس عراق وارد گود انتخابات می‌شوند.


در این راستا مرکز اطلاع‌رسانی امنیتی وابسته به وزارت دفاع عراق در بیانیه‌ای اعلام کرد، کمیته عالی امنیتی انتخابات پارلمانی اجرای طرح امنیتی میدانی جامع در بغداد و سایر استان‌ها را کلید زده است. همچنین نخست‌وزیر عراق در جلسه فوق‌العاده کابینه اعلام کرد که برای جلوگیری از تقلب در انتخابات، اقدامات شدید امنیتی وضع و تمامی اقدامات لازم در زمینه انتخابات به‌ویژه حفظ امنیت آن، حفاظت از شفافیت با نظارت سازمان ملل متحد تدارک دیده شده است.


گرچه تدابیر امنیتی و نظارت‌ها به‌شدت بر انتخابات عراق افزایش یافته است، ولی در برخی محافل سیاسی عراق همچنان گمانه‌زنی‌هایی درباره مداخله آمریکا بر فرایند رأی‌گیری و دیکته سیاسی واشنگتن بر کارزار انتخاباتی بغداد وجود دارد. ندی شاکر جودت، نماینده مجلس عراق با هشدار درباره دخالت سفارت آمریکا در انتخابات این کشور گفت: انتخابات عراق از حیث اهمیت و تأثیر در سطح منطقه‌ای با دیگر کشورها تفاوت دارد، سفارتخانه‌های خارجی اهتمام خاصی به آن دارند و سفارت آمریکا بیش از دیگر سفارتخانه‌ها در انتخابات دخالت می‌کند.


برای بررسی ابعاد برگزاری انتخابات پارلمانی عراق، رویکردهای داخلی و توطئه‌های آمریکا برای دخالت در این تحول حساس عراق با محمدعلی الحکیم، تحلیلگر سیاسی عراق گفت‌وگو کرده‌ایم که در زیر تقدیم می‌شود.


آنا: در محافل سیاسی عراق و در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی گمانه‌زنی‌هایی درباره قصد آمریکا برای اخلال در روند برگزاری انتخابات و سناریوهای مختلف واشنگتن برای آن شنیده می‌شود که یکی از سناریوها تعویق انتخابات است. هدف واشنگتن از ایجاد اخلال در برگزاری انتخابات عراق چیست؟


حکیم: نه فقط آمریکا، بلکه اتحادیه اروپا، بعضی از احزاب داخلی، بعضی از کشورهای همجوار، سازمان ملل متحد و جنین هنیس پلاسخارت، نماینده سازمان ملل متحد در امور عراق که بارها اعلام کرده است انتخابات مشکل‌ساز و مایه اختلاف است، قصد اخلال در برگزاری انتخابات پارلمانی دارند. از منظر داخلی، بعضی احزاب راضی به برگزاری انتخابات نیستند، زیرا می‌دانند شانس زیادی برای حضور در پارلمان و دولت آینده عراق را ندارند و درصدد هستند به هر نحوی در فرایند انتخابات اخلال ایجاد کنند.


سناریوهایی برای اخلال در انتخابات عراق/ صهیونیست‌ها مشغول کارند!


از منظر منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای نیز بعضی از کشورهای اتحادیه اروپا به‌دلیل اینکه مواضع مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق با آن‌ها، آمریکا و بعضی از کشورهای همجوار عراق همسو است، سعی می‌کنند چند سناریو را اجرا کنند. نخستین سناریو اخلال در انتخابات و تشکیل دولت موقت است؛ طبعاً در چنین وضعیتی یا دولت موقت تشکیل می‌شود یا اوضاع داخلی به هم خواهد ریخت. هدف آن‌ها این است که انتخابات پارلمانی برگزار نشود و کشور وارد درگیری‌های داخلی شود تا آمریکا بتواند حضورش را در عراق مستحکم کند یا دست‌کم پایگاه‌های نظامی و سفارتخانه‌اش را از حملات موشکی نجات دهد.


طبعاً غربی‌ها سعی می‌کنند به هر نحو اختلافاتی به‌وجود بیاورند که هر چقدر اختلافات بیشتر شود، به نفع آمریکا و بعضی از کشورهاست؛ آن‌ها ثبات عراق را به نفع خود و منافعشان در منطقه نمی‌دانند. آمریکایی‌ها می‌خواهند حضور خود در عراق را مستحکم‌تر کنند و تا در آینده منطقه حضور داشته باشند؛ واشنگتن ۷ تریلیون و ۶۰۰ میلیارد دلار خرج کرده‌ است و نمی‌خواهند با آبروریزی و روسیاهی از عراق خارج شوند.


طرف‌های منطقه‌ای برای تعویق انتخابات عراق از اسرائیل خط می‌گیرند


آنا: علت همسویی عوامل منطقه‌ای و داخلی عراق با زمزمه‌های تعویق انتخابات چیست و موضع مقاومت در این زمینه چگونه است؟


حکیم: مقاومت خواهان برگزاری موفق انتخابات پارلمانی است، زیرا وضعیت کنونی عراق چندان بسامان نیست و هر گروه و جریانی موضع‌گیری خاص خود را دارد. باید اتفاقات خاصی بیفتد تا ثبات در عراق نمود عینی پیدا کند، ولی اکنون احساس می‌کنیم وضعیت باثباتی در کشور حاکم نیست.


همسویی طرف‌های منطقه‌ای و داخلی عراق با طرح تعویق انتخابات دلایل متعددی دارد، ازجمله اینکه خود کاظمی اقدام بازدارنده‌ای انجام نمی‌دهد و اطرافیانش نیز به‌دنبال این هستند که از وی پلی برای آینده خود بسازند. هدف طرف‌های منطقه‌ای تعویق برگزاری انتخابات عراق است، زیرا ثبات عراق را به زیان خود می‌پندارند و سعی می‌کنند به هر نحو، همسویی خود را با دشمن صهیونیستی نشان دهند. بسیاری از آن‌ها از اسرائیل خط می‌گیرند و هدف صهیونیست‌ها نیز تضعیف عراق، حشدالشعبی، منطقه، مقاومت، و به‌ویژه مرجعیت عراق است.




بیشتر بخوانید:


بیش از ۵۰۰ ناظر بین‌المللی بر انتخابات پارلمانی عراق نظارت می‌کنند


طرح امنیتی ویژه انتخابات پارلمانی عراق آغاز شد




صهیونیست‌ها با تضعیف این عوامل در عراق آرام خواهند شد. بنابراین آلت دستان خود را به تشویق و تحریک تعویق انتخابات عراق فرا می‌خوانند و هدفشان بر هم زدن منطقه و عراق است. عراق و منطقه هر چقدر رنگ آرامش به خودش ببیند، موجودیت اسرائیل بیشتر به خطر می‌افتد و حتی تهدیدی برای کشورهایی است که خود را همسو با آمریکا غرب نشان می‌دهند.


محور عربی-غربی سعی می‌کنند در سناریوسازی علیه عراق از صهیونیست‌ها پیروی کنند و می‌توان گفت، اگر انتخابات عراق ماه آینده میلادی برگزار نشود، کشور دیگر در آینده روی انتخابات را به خود نخواهد دید. در چنین وضعیتی دو گزینه برای آینده عراق متصور است؛ نخست، تشکیل دولت موقت برای اداره کشور و دوم، برهم خوردن اوضاع عراق و منطقه. بی‌تردید اختلافات داخلی محدود به داخل کشور نخواهد ماند و درگیری مذهبی در منطقه به راه خواهد افتاد. غربی‌ها به‌دنبال این هستند که به هر نحو در عراق کشتار و خونریزی به راه بیندازند و با اختلاف‌افکنی به اهداف خود دست یابند.


معتقدم با توجه به جایگاه مرجعیت در عراق، توطئه به راه انداختن آشوب در کشور به نتیجه مورد نظر دشمنان نخواهد رسید و آیت‌الله سیستانی می‌تواند با فتوای خود وحدتی در میان صفوف جامعه ایجاد کند. به نظر می‌آید در صورت برگزار نشدن انتخابات پارلمانی، گزینه نزدیک به واقعیت تشکیل دولت موقت است. مرجعیت از برگزاری انتخایات پیش از موعد پارلمانی استقبال می‌کند، ولی فشارهای بیش از حدی بر مرجعیت برای برهم زدن انتخابات وجود دارد و برخی طرف‌ها با اعمال فشار می‌خواهند وی را مجاب کنند از انتخابات حرفی نزند و در آن ورود نکند. متأسفانه فشارها بر مرجعیت برای ورود نکردن به موضوع انتخابات یا فتوا دادن در زمینه تعویق انتخابات روز به روز از سوی هم‌پیمانان آمریکا، اسرائیل و بعضی از کشورها بیشتر می‌شود، اما امیدواریم این وضعیت ادامه نیابد.


آنا: ناظران بین‌المللی برگزاری انتخابات عراق در موعد مقرر را مهم می‌دانند. اهمیت برگزاری انتخابات عراق در زمان مقرر چیست؟


حکیم: اگر انتخابات زودهنگام در عراق انجام نشود، بعید می‌دانم دیگر شاهد انتخاباتی در عراق باشیم، زیرا فشار بر روی مرجعیت، حکومت و پارلمان برای برگزار نشدن انتخابات عراق زیاد است. عراق اهمیت خاصی در منطقه دارد و غربی‌ها سعی می‌کنند با به تعویق انداختن برگزاری انتخابات و ایجاد دولت موقت، زمینه‌های همکاری عراق با دشمن صهیونیستی و سازش را فراهم کنند. در هر صورت اگر برگزاری انتخابات شکست بخورد، پارلمان در موعد مقرر منحل خواهد شد، دولت الکاظمی باقی می‌ماند و بازی‌های راحتی که در پیش خواهد داشت. آن زمان آزادی عمل بیشتری خواهد داشت و پارلمانی وجود ندارد که از اقداماتش ایراد بگیرد.



سناریوهایی برای اخلال در انتخابات عراق/ صهیونیست‌ها مشغول کارند!

فشار بر روی مرجعیت عالی شیعیان، حکومت و پارلمان برای برگزار نشدن انتخابات عراق زیاد است.


عراق اهمیت فوق‌العاده‌ای برای غربی‌ها دارد و می‌خواهند با روحیه مقاومت ذاتی این کشور بجنگند. آن‌ها می‌خواهند مصطفی الکاظمی مقاومت و حشدالشعبی را از کار بیندازد و به هر نحوی که شده می‌خواهند سازمان حشدالشعبی منحل شود. آن‌ها نمی‌خواهند در عراق شاهد تجربه تشکیل حزب‌الله باشند که موجودیت رژیم غاصب اسرائیل را متزلزل کرده است. غربی‌ها قصد دارند با نفوذ به شاکله دولت موقت یا بر هم زدن ثبات و امنیت عراق، بغداد را به همکاری با اسرائیل وادار کنند که بعید می‌دانم این اقدام عملی شود، زیرا مرجعیت عالی در دیدار چند ماه پیش با پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان اعلام کرد که این کشور جایگاه رابطه با اسرائیلی‌ها نیست. رابطه با اسرائیل خط قرمز مقاومت و مرجعیت است و می‌توان گفت بیش از ۹۰ درصد مردم عراق این موضوع را خط قرمز خود می‌دانند.


ناظران بین‌المللی خوب می‌دانند اگر انتخابات عراق برگزار نشود، ‌بغداد توان برگزاری انتخابات را در آینده نخواهد داشت و به همین دلیل بیشتریم فشار در حال حاضر روی مرجعیت است، زیرا اگر مرجعیت نظر منفی یا مثبت داشته باشد، در سرنوشت برگزار شدن یا نشدن انتخابات تأثیر خواهد داشت.


مرجعیت عراق در انتخابات پارلمانی کاملاً بی‌طرف است


آنا: مزایای برگزاری انتخابات پارلمانی برای مردم عراق چیست؟


حکیم: اگر انتخابات برگزار شود، کشور رنگ آرامش و ثبات به خود خواهد دید، ولی اگر اجرا نشود، وارد تونل تاریکی خواهیم شد که ممکن است در آن تر و خشک با هم بسوزند و معلوم نیست آینده چه خواهد شد. به همین دلیل است که فشارها بر همه ارکان سیاسی عراق و بالاخص مرجعیت بسیار زیاد است. مرجعیت بعد از انتخابات سال ۲۰۰۸ میلادی دیگر به هیچ وجه از هیچ ارگان و جریانی حمایت نکرد و و تنها می‌گفت، ملت عراق تحقیق کنند و هر کدام را که می‌بینند بهتر است انتخاب کنند. مرجعیت عالی بعد از آن به هیچ وجه وارد بازی‌های سیاسی نشد و نمی‌شود. سال‌های سال است دولت‌ها به نصیحت‌های مرجعیت وقعی نمی‌نهند و توصیه‌ها را پشت گوش می‌اندازند که باعث مشکلات عدیده‌ای در داخل کشور شده است.




بیشتر بخوانید:


دعوت نخست‌وزیر عراق از مردم این کشور برای مشارکت گسترده در انتخابات پارلمانی


نخست‌وزیر عراق از رهگذر نشست بغداد به‌دنبال اهداف داخلی خود بود




به همین خاطر مرجعیت از هیچ ارگان و هیچ تشکل سیاسی و جناحی حمایت نمی‌کند، ولی می‌گوید مردم در انتخابات شرکت کنند. نکته دیگر اینکه اگر باز هم مانند انتخابات چهار سال گذشته حضور مردم کم باشد، هدف آمریکا، اسرائیل و برخی کشورهای عربی بالاخص عربستان در اختلاف‌افکنی در عراق محقق خواهد شد. کاهش میزان مشارکت در انتخابات سناریوی دوم محور عبری،عربی،غربی برای انتخابات عراق است تا به‌این وسیله نتیجه انتخابات را نامشروع جلوه دهند.


آنا: نهادهای بین‌المللی به‌ویژه سازمان ملل متحد چه نقشی در برگزاری انتخابات عراق دارند؟


حکیم: متأسفانه نهادهای بین‌المللی به‌ویژه جنین هنیس پلاسخارت، نماینده سازمان ملل متحد در امور عراق تاکنون منفی عمل کرده‌اند، زیرا وی با اینکه حق دخالت ندارد، بارها در امور داخلی بغداد دخالت کرده و مدعی شده انتخابات عراق دچار مشکل است. وی با بیانیه‌ها و مصاحبه‌هایش سعی می‌کند روند عراق را از فضای برگزاری انتخابات دور کند و این اقدام سازماندهی شده و با برنامه قبلی است. سازمان ملل متحد، نهادی بین‌المللی است ولی در حوزه عراق معتدل عمل نمی‌کند و سوگیری دارد.


دولت و بعضی از جریان‌های داخلی در روزهای اخیر بیانیه صادر کرده و درباره دخالت‌های سازمان ملل متحد و نماینده آن هشدار داده‌اند، ولی وی بارها سعی کرده است در زمینه به تعویق افتادن انتخابات اظهارنظر کند که معتقدم بغداد باید واکنشی قاطع به آن نشان دهد و حتی درخواست تغییر نماینده را مطرح کند. در کل نهادهای بین‌المللی تاکنون موضع مثبتی برای برگزاری انتخابات عراق نداشته‌اند و به جرئت می‌توان گفت بیشتر سیاستمداران و ناظران امور عراق از چنین وضعیتی ناراضی هستند.


انتهای پیام/۴۰۳۳/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب