دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 شهريور 1400 - 12:03
سخنگوی وزارت خارجه:

ایران در کنار مردم افغانستان می‌ایستد/ حملات شب گذشته به پنجشیر به اشد وجه محکوم است

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه اخباری که از پنجشیر می‌رسد، نگران‌کننده است و حملات دیشب به اشد وجه محکوم است تأکید کرد: شهادت رهبران افغانستانی مایه تأسف عمیق است.
کد خبر : 605649
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه ایران



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، سعید خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره سفر احتمالی رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران و اجلاس پیش روی شورای حکام آژانس بیان کرد: موضوعات فنی بین آژانس و سازمان انرژی اتمی توسط سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفته می‌شود.


وی با بیان این‌که اجلاس پیش روی شورای حکام یک نشست عادی است، افزود: هیچ طرفی اشتباه محاسباتی نکند و به سمتی نرود که مذاکرات وین تحت تأثیر قرار بگیرد.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان این‌که استفاده سیاسی از بستر فنی آژانس پاسخ متفاوتی را از ایران در پی خواهد داشت، خاطرنشان کرد: روابط ایران و آژانس فنی و محترمانه است و مفاهمه درست و عمیقی بین دو طرف وجود دارد و امیدواریم بقیه دخالتی در این مفاهمه نکنند.


وی ادامه داد: درباره سفر گروسی شنیدیم و نمی‌دانم برنامه‌ریزی‌شده یا خیر و باید از سازمان انرژی اتمی سؤال کنید.


آمریکا با دستور کار واقعی به وین بیاید


این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین درباره ضرورت ازسرگیری مذاکرات وین برای احیای برجام گفت: اصل گفت‌وگوها انجام خواهد شد و ایران در سطوح مختلف اعلام کرده مذاکراتی که برای اطمینان از اجرای بی کم‌وکاست تعهدات آمریکا ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ بین ایران و ۱+۴ شروع‌شده، حتماً ادامه می‌یابد. این گفت‌وگوها باید تأمین‌کننده منافع ایران باشد.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: با این هدف و رسالت حتی یک ساعت برای رفع تحریم‌های ظالمانه معطل نخواهیم کرد. یک فرآیند انتقال دموکراتیک در ایران صورت گرفته و همه طرف‌ها می‌دانند باید این روند به نتیجه برسد. به‌زودی تمام مواردی که باید اعلام شود، اعلام می‌شود. درباره ادامه مذاکرات پیام‌ها توسط وزیر خارجه و رئیس‌جمهور کاملاً روشن است.


وی گفت: طرف آمریکایی باید بداند با ذهنیت دوران ترامپ نمی‌تواند نتیجه‌ای جز شکست حداکثری داشته باشد. آمریکا با دستور کار واقعی به وین بیاید.


حملات دیشب به پنجشیر به اشد وجه محکوم است


سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره دخالت نظامی پاکستان در خصوص تحولات افغانستان نیز اظهار داشت: اخباری که از پنجشیر می‌رسد، نگران‌کننده است. حملات دیشب به اشد وجه محکوم است. شهادت رهبران افغانستانی مایه تأسف عمیق است.


وی با بیان این‌که دخالت خارجی را در دست بررسی داریم، اظهار داشت: تاریخ افغانستان نشان داده مداخله خارجی مستقیم و غیرمستقیم نتیجه‌ای جز شکست برای نیروی متجاوز نداشته و مردم افغانستان مستقل و غیور هستند.


به گفته خطیب‌زاده موضوع پنجشیر باید از طریق گفت‌وگو حل شود.


این دیپلمات ارشد کشورمان تصریح کرد: هیچ‌کس نباید اجازه دهد این مسیر به برادرکشی ختم شود. طالبان به تعهدات خود پایبند باشد. گرسنگی دادن به مردم پنجشیر و قطع آب و برق و ... مایه تأسف است. ایران تمامی مساعی و همت خود را به کار می‌گیرد که به پایان آلام مردم افغانستان کمک کند. این خواست و اراده مردم است که باید محقق شود، نه دخالت خارجی و نه هیچ طرح و توطئه دیگری.


وی گفت: تذکر جدی می‌دهم که تمامی حقوق قرمز و تعهدات ذیل حقوق بین‌الملل رعایت شود.


خطیب‌زاده همچنین یادآور شد که ایران از نزدیک تحولات افغانستان را پیگیری می‌کند.


خطیب‌زاده گفت: نهادهای بین‌المللی در کنار کشورهای منطقه وظیفه‌دارند صلح و ثبات را در افغانستان تضمین کنند. با کمک گروه‌های افغانستانی کمک می‌کنیم صلح پایدار در افغانستان برقرار شود. رفتار دولت آتی است که نوع رفتار ایران و کشورهای بین‌المللی و عرصه بین‌المللی را مشخص می‌کند.


۲۰ میلیون دوز واکسن تا سه هفته آینده وارد خواهد شد


وی درباره واردات واکسن و اقدامات وزارت خارجه نیز بیان کرد: وزارت خارجه در مرحله جذب کمک‌ها و امکانات و منابع بین‌المللی برای مبارزه با کرونا و همچنین تسریع واردات واکسن نقش کلیدی و اساسی را داشت. به جهت حفظ آرامش جامعه و فضای روانی جامعه اجازه به مجاهدان سلامت برای این‌که کارهایشان را با دقت انجام دهند، با سکوت و در کنار آن‌ها سعی کردیم به تحقق برنامه‌ها کمک کنیم.


خطیب‌زاده با ذکر این نکته که سفرای ما در تأمین مواد اولیه و دستگاه‌های موردنیاز برای تولید واکسن نقش کلیدی داشتند، خاطرنشان کرد: برای نیاز جامعه نمی‌توانستیم معطل باشیم. واردات از روسیه، هند، چین و کوواکس انجام شد. با تلاش‌های صورت گرفته و جدیت در چند هفته اخیر نزدیک ۲۵ میلیون و ۳۰۰ هزار دوز از چین واردات داشتیم و چندین میلیون دوز از کوواکس و آسترازنکا داشتیم.


این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: این‌ها در هفته آتی تشدید خواهد شد. از دوستان در وزارت بهداشت درخواست می‌کنم آمار دقیق و لیست را بدهند.


وی با اعلام این‌که واکسن به میزان ۲۰ میلیون دوز تا سه هفته آینده در ماه جاری میلادی (سپتامبر) به کشور وارد خواهد شد، خاطرنشان کرد: علاوه بر واکسن‌هایی که به‌صورت مقطعی وارد خواهد شد، برای ماه آینده چند ده میلیون دوز در ماه اکتبر وارد می‌شود.


خطیب‌زاده درعین‌حال گفت: این‌که رقم دقیقی را نمی‌گویم به این خاطر است که وزارت خارجه پیش وعده نداده و هر زمان واردشده خبر داده است.


وی خطاب به مردم ایران افزود: فرزندان شما در دستگاه دیپلماسی به تلاش خود در این خصوص ادامه می‌دهند.


آمریکا و برخی کشورهای غربی سیاسی کردن کرونا را کلید زدند


سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش دیگری، بدترین برخورد با کرونا را سیاسی کردن منشأ کرونا و ابعاد مختلف آن برشمرد و افزود: آنچه آمریکا و برخی کشورهای غربی در سیاسی کردن منشأ کرونا انجام می‌دهند و درحالی‌که باید همت گذاشته شود که همه دسترسی برابر به واکسن کرونا داشته باشند، سیاسی کردن کرونا را کلید زدند و با شدت جلو می‌برند، جای تأسف دارد. الان باید تمرکز کنیم کشورهای تولیدکننده واکسن، دسترسی منصفانه بدهند و این امر محقق نشده است و متأسفانه دچار آپارتاید واکسن هستیم.


وی ادامه داد: آمریکا و اروپا باید به مسئولیت قطعی خود عمل کنند. همه در این میانه به هم کمک کنند بشر از این بیماری و فراگیری به‌سلامت عبور کند.


ایران در کنار مردم افغانستان ایستاده و می‌ایستد


خطیب‌زاده در پاسخ به پرسشی درباره نشست مجازی وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان نیز گفت: وزرای خارجه‌ای که با آقای امیرعبداللهیان تماس گرفتند درباره ابتکارات در خصوص افغانستان نکاتی داشتند و قرار شد هر دو موضوع را در دستور کار بگذاریم، هم نمایندگان ویژه و هم وزرای خارجه کشورهای همسایه و باید ببینیم تحولات به کدام سمت می‌رود.


سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: ایران در کنار مردم افغانستان ایستاده و می‌ایستد. ایران قرن‌هاست که دوستی خود را با مردم افغانستان داشته و دهه‌ها هم این را نشان داده و همه سیاست اصولی ایران در خصوص افغانستان را می‌دانند. تمامی تلاش خود را به کار خواهیم گرفت که به صلح و ثبات افغانستان کمک کنیم.


پنجشیر تنها راه‌حل سیاسی دارد


وی درباره برخی اظهارات مطرح‌شده مبنی بر این‌که ایران تلاشی در خصوص افغانستان انجام نداده است نیز گفت: ایران آشکار و غیر آشکار تحولات افغانستان را در سطوح مختلف پیگیری کرده است و در سطوح مختلف در تماس هستیم. نماینده ویژه ما با طرف‌های مختلف در افغانستان در تماس بوده است. امیرعبداللهیان شب گذشته با عبدالله عبدالله گفت‌وگو داشته است.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: طرح ایران برای گفت‌وگوهای فراگیر در افغانستان یک دور آن برگزارشده و آمادگی داشتیم یک دور دیگر هم برگزار کنیم. این‌که به راه‌حل مرضی‌الطرفین برسیم سیاست اصولی ایران بوده است، این‌که از برادرکشی اجتناب و حقوق اولیه افغانستان رعایت شود. همه آن‌ها که شاهد هستند به نقش کلیدی ایران اذعان دارند و می‌دانند ایران چه کرده و می‌کند.


خطیب‌زاده گفت: پنجشیر تنها راه‌حل سیاسی دارد و محاصره پنجشیر به‌هیچ‌وجه ازنظر حقوق بین‌الملل و حقوق بشردوستانه قابل‌پذیرش نیست. می‌خواهیم جلوی برادرکشی گرفته شود و هر نوع دخالت خارجی را محکوم و از تمام توان خود استفاده می‌کنیم. دوستانی که خطای راهبردی می‌کنند متوجه شوند جغرافیای افغانستان جغرافیای مردمی است که برای بیرون راندن نیروهای خارجی جنگیده‌اند.


حقابه ایران همواره در دستور کار بوده و بازهم خواهد بود


سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسشی درباره حقابه ایران از هیرمند با بیان این‌که در افغانستان چه کسی دولت را در دست بگیرد تأثیری بر توافقات و تفاهمات ندارد، افزود: قطعاً منتظر می‌نشینیم دولت فراگیر در افغانستان شکل بگیرد و حقابه ایران همواره در دستور کار بوده و بازهم خواهد بود.


این دیپلمات ارشد کشورمان درباره تعداد افغانستانی‌هایی که به‌صورت غیرقانونی یا قانونی وارد ایران شده‌اند نیز بیان کرد: قطعاً آمار رسمی که وجود دارد و آمار آن‌هایی که به‌صورت بی‌جا شده یا آن‌هایی که به‌صورت غیرقانونی وارد شدند، تقریبی و تحقیقی است. ایران بیش از ۴۰ سال است چندین میلیون از برادران و خواهران افغانستانی خود را میزبانی می‌کند. تمامی مساعی ایران این بوده که میزبان خوبی برای برادران و خواهران خود باشد، البته هیچ جا وطن خود آدم نمی‌شود. در بحران اخیر درخواست‌های بسیار زیادی برای ویزای ایران بود و تا جایی که سفارتخانه و سرکنسولگری‌های ایران می‌توانستند تسهیل کردند و این فضا در چارچوب قانونی خود ادامه دارد.


نه رژیم صهیونیستی و نه کسی دیگر نمی‌تواند در تجارت مشروع سوخت دخالت کند


خطیب‌زاده درباره اظهارات وزیر خارجه رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه کشتی سوخت ایران برای لبنان با نگاه امنیتی بررسی خواهد شد نیز اظهار داشت: این‌که رژیم صهیونیستی در یک خریدوفروش ساده محصولاتی که مردم لبنان به آن نیاز مبرم دارند چنین ورود می‌کند نشان می‌دهد چه توطئه و طراحی از سوی این رژیم در حال انجام است.


وی بیان کرد: تا زمانی مردم لبنان نیاز به سوخت ایران داشته باشند ایران این مسیر را در چارچوب‌های خود ادامه می‌دهد. نه رژیم صهیونیستی و نه کسی دیگر نمی‌تواند در این تجارت مشروع دخالت کند.


وی ادامه داد: روشن است که این برای امروز و آینده لبنان و تأمین مایحتاج اولیه آن‌ها ضرورت اساسی دارد.


زوار اربعین


سخنگوی وزارت خارجه درباره موافقت با حضور ۳۰ هزار زائر ایرانی در مراسم اربعین هم گفت: بیش ازآنچه اعلام عمومی شده جزییاتی ندارم که بیان کنم. در سفر وزیر خارجه به بغداد و در سفر من و بعد هم توسط سفیر ایران گفت‌وگوهایی شده و اجازه دهید روشن‌تر که مشخص شد جزییات بیشتر را خواهم گفت.


وی درباره لغو ویزای اربعین هم گفت: هیچ‌گاه لغو ویزا با کشورها نداریم، البته یک‌جانبه موردی را تصویب کردیم که طرف عراق هم لغو روادید داشته باشد که هنوز عملیاتی نشده است. در دوران اربعین لحاظ کردن مهر ورود به‌جای لغو روادید است و در حقیقت روادید رایگان است.


مذاکرات وین برای رسیدن به متن و پذیرش تعهدات جدید نیست


خطیب‌زاده در پاسخ به این سؤال که آیا تصمیم جدیدی برای ارجاع پرونده هسته‌ای به شورای امنیت ملی گرفته‌شده یا خیر؟ اظهار داشت: اگر قرار باشد هر تغییری صورت بگیرد، اعلام می‌شود. برخی گمانه‌زنی‌هایی بوده است و اگر تصمیمی گرفته شود پیش‌ازاین گفتم که اعلام می‌شود.


وی بار دیگر تصریح کرد: گفت‌وگوهای وین کاملاً فنی برای اطمینان از اجرای برجام توسط آمریکا و طرف‌های دیگر است و مذاکرات برای رسیدن به متن و پذیرش تعهدات جدید نیست.


ایران تا ابد منتظر این نمی‌ماند آمریکا با اهرم غیرقانونی تحریم فشار را بر مردم ایران وارد کند


سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات «رابرت مالی» نماینده آمریکا در امور ایران مبنی بر این‌که نمی‌توانیم تا ابد منتظر تهران برای بازگشت به مذاکرات باشیم، تصریح کرد: این ایران نبوده که برجام را ترک کرده و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده بلکه این آمریکا بوده که نه‌تنها برجام را نقض کرده، بلکه این قطعنامه را نیز نقض کرده است.


وی ادامه داد: ایران همواره در میز برجام و اتاق برجام بوده و آمریکا باید مجوز ورود به این میز و اتاق را بگیرد.


خطیب‌زاده خطاب به مقامات آمریکایی گفت: مقامات آمریکایی باید جایگاه خود را بدانند. ایران تا ابد منتظر این نمی‌ماند که آمریکا با اهرم غیرقانونی تحریم، فشار را بر مردم ایران وارد کند و این پنجره برای واشنگتن محدود است و امیدوارم مقامات آمریکایی این را بدانند که چگونه به تعهدات خود عمل کنند.


این دیپلمات ارشد ایرانی اضافه کرد: اگر راستی آزمایی شده و منافع ایران ذیل برجام به‌صورت دقیق تأمین شود، ایران به‌عنوان طرف متعهد کار خود و تعهداتش را انجام خواهد داد.


بازهم در کنار مردم افغانستان خواهیم بود


سخنگوی وزارت خارجه درباره ارسال کمک‌های بشردوستانه به افغانستان نیز بیان کرد: این سطحی است که به‌صورت جدی پیگیری خواهیم کرد و رایزنی‌ها با کشورهای مختلف در جریان است. علاوه بر سه میلیون تبعه افغانستان تا آنجایی که در توان ایران بوده انجام داده‌ایم و بازهم در کنار مردم افغانستان خواهیم بود.


درباره منافع مردم و منافع عالیه هیچ کوتاهی نداریم


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی مبنی بر امضای قرارداد عراق با توتال فرانسه نیز گفت: از جزییات این قرارداد مطلع نیستم. حتماً وزارت نفت با جزییات پیگیری می‌کند. با کشورهای همسایه روابط دوستانه و راهبردی داریم و نقاطی که اختلاف‌نظر داشتیم سعی می‌کنیم حل کنیم و درباره این موضوع و موضوعات دیگر منافع مردم پیگیری می‌شود. درباره منافع مردم و منافع عالیه هیچ کوتاهی نداریم.


تحریم‌های ظالمانه آمریکا از موانع خرید واکسن


وی در پاسخ به سؤالی گفت: تحریم‌های ظالمانه آمریکا یکی از موانعی بوده که مانع خرید واکسن بوده است. منابع مالی به دلیل تحریم‌های آمریکا در سیستم کوواکس دریافت نشده است و چندین میلیون دلار خریداری کردیم و به خاطر تحریم‌های آمریکا انتقال نمی‌دهد. این دلیلی نبوده و نخواهد بود که حاکمیت جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان حافظ جان و ناموس مردم تلاش نکند.


سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: وزارت خارجه از روز اول در کنار مردم بود و با اعلام زودهنگام آن به مقامات و بعدازآن تأمین واکسن و چند ده میلیون دوز اقدام کرده است. وزارت بهداشت نوع واکسن‌ها را مشخص کرده است.


خطیب‌زاده درباره دیپلماسی اقتصادی نیز اظهار داشت: دیپلماسی اقتصادی ابعاد مختلفی دارد مفهوم ساده‌ای نیست. در برنامه وزیر خارجه به مجلس درصد بسیاری از برنامه‌ها متمرکز بر دیپلماسی اقتصادی است. برخی نهادها داریم که در دیپلماسی اقتصادی مهم است. همه این‌ها در بدنه دولت باید همراهی کنند. وزارتخانه‌هایی که کار اقتصادی می‌کنند باید در زمینه تأمین و جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و ... همکاری کنند.


وی ادامه داد: در وزارت امور خارجه تمامی مشکلات بررسی‌شده است و اراده ملی می‌خواهیم که دیپلماسی اقتصادی را به‌عنوان محورهای اساسی در دستور کار قرار بدهیم.


سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: نشست سفرای ما در کشورهای همسایه به‌زودی برگزار خواهد شد.


انتهای پیام/۴۱۰۶/



انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
داود بهنیان
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۱۵ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۰
۰
ایران به خاطر حقابه هیرمند با طالبان مدارا می کند ولی از این دیگ، آبی برای ایران گرم نخواهد شد
گوشتیران
قالیشویی ادیب