دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 تير 1400 - 12:00
آنا گزارش می‌دهد؛

جوانب مثبت و منفی اینترنت استارلینک/ اینترنت ارزان و سریعی که به آب‌وهوا متکی است

شرکت اسپیس‌ایکس طی پروژه استارلینک با پرتاب هزاران ماهواره در مدار نزدیک زمین، سرویس اینترنت عرضه می‌کند. سرویس اینترنت استارلینک مزایا و معایب گوناگونی دارد.
کد خبر : 590949
استارلینک2



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، هر چند شبکه جهانی وب به بخش جداناپذیر زندگی بشر امروز مبدل شده است، اما هنور اکثر مردم دنیا به اینترنت پرسرعت دسترسی ندارند. ارائه‌دهندگان خدمات اینترنتی (ISP) برای حل این مشکل کار چندانی نکرده‌اند(و کار چندانی هم از دستشان برنمی‌آید). گوگل و فیسبوک تلاش کردند پروژه‌هایی را کلید بزنند اما موفق نشدند. اینترنت‌های همراه محدودیت‌های خود را دارد. این نقطه جایی است که استارلینک ورود کرده است و به نظر موفق خواهد شد.


استارلینک نیز همانند سایر فناوری‌های مدرن، دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.


جوانب مثبت اینترنت استارلینک


همیشه هر سرویسی در شروع کار، با موانع مختلفی روبه‌رو است و این موانع به تدریج ترمیم می‌شوند. با این وجود استارلینکِ شرکت اسپیس‌ایکس شروع خوبی داشته است. اینترنت استارلینک سریع‌تر از اینترنت ماهواره‌ای سنتی است. استارلینک آنقدر سریع است که مقایسه سرعت آن با اینترنت ماهواره‌ای که تا پیش از این عرضه می‌شد کار عبثی است.



جوانب مثبت و منفی اینترنت استارلینک/ اینترنت ارزان و سریعی که به آب‌وهوا متکی است

طی پروژه استارلینک هزاران ماهواره به فضا پرتاب شده است


سرعت بالاتر استارلینک ریشه علمی دارد


پاسخ این پرسش در ریاضیات نهفته است. به غیر از استارلین، سایر ارائه‌دهندگان اینترنت ماهواره‌ای از ماهواره‌های مدار زمین‌ثابت برای ارائه اینترنت استفاده می‌کنند. ماهواره‌های مدار زمین‌ثابت دارای ارتفاع عملیاتی ۳۵۰۰۰ کیلومتر هستند. وقتی کاربر سیگنالی ارسال می‌کند، موج الکترومغناطیسی از ترمینال کاربر به ماهواره مدار زمین‌ثابت می‌رود. از آنجا، پاسخ به گیرنده کاربر برمی‌گردد. بنابراین، کل سفر رفت و برگشت ۳۵۰۰۰ کیلومتر + ۳۵۰۰۰ کیلومتر = ۷۰ هزار کیلومتر است.


یک موج الکترومغناطیسی با سرعت نور حرکت می‌کند(حدود ۳۰۰۰۰۰ کیلومتر در ثانیه). بنابراین، کل زمان رفت‌وبرگشت برای اینترنت ماهواره‌ای ۷۰، ۰۰۰ کیلومتر / ۳۰۰۰۰۰ کیلومتر در ثانیه = ۲۳۳ میلی‌ثانیه است. در اصطلاح تخصصی به این بازه زمانی کوتاه، زمان تأخیر(latency) می‌گویند. به طور بدیهی هر چه تأخیر بیشتر باشد، سرعت اینترنت کم‌تر می‌شود. اگرچه تأخیر از نظر تئوری ۲۳۳ میلی‌ثانیه در نظر گرفته می‌شود، اما در زندگی واقعی، به دلیل عوامل گوناگون، این تأخیر بیش از ۳۰۰ میلی‌ثانیه است و بسته به محل زندگی شما می‌تواند بیشتر هم باشد.




بیشتر بخوانید:


چه کسانی مجاز به ارائه خدمات ارتباطات ماهواره‌ای هستند؟


۶۰ ماهواره استارلینک به فضا ارسال شد


رقابت فضایی اینترنت‌های ماهواره‌ای/ استارلینک و رقبا در فکر پوشش فراگیر اینترنت


تجهیزات اینترنت ماهواره‌ای در حالت منجمد نیز اطلاعات را انتقال می‌دهند




از طرف دیگر، اینترنت کابلی تأخیری بین ۲۰ میلی‌ثانیه تا ۴۰ میلی‌ثانیه دارد. این مقایسه نشان می‌دهد اینترنت ماهواره‌ای معمولی حداقل ۱۰ برابر از اینترنت کابلی کُندتر است. این مسئله قابل بهبود هم نیست. ماهواره‌های مدار زمین‌ثابت هر چقدر هم که فناوری‌های خود را به‌روزرسانی کنند باز هم برای افزایش سرعت اینترنت کاری از دست‌شان برنمی‌آید چرا که قوانین فیزیکی دست‌وپایشان را بسته است.


اما بیایید تأخیر را برای اینترنت ماهواره‌ای استارلینک محاسبه کنیم. استارلینک فقط ۵۵۰ کیلومتر از سطح زمین ارتفاع دارد. بنابراین، مسیر رفت‌وبرگشت ماهواره استارلینک معادل ۵۵۰ کیلومتر + ۵۵۰ کیلومتر = ۱۱۰۰ کیلومتر است. اگر زمان رفت‌وبرگشت ۱۱۰۰ کیلومتر را در ۳۰۰۰۰۰ کیلومتر در ثانیه تقسیم کنیم به زمان تأخیر کلی ۳.۶۷ میلی‌ثانیه دست می‌یابیم. اگرچه ذکر این نکته ضروری است که تأخیر از نظر تئوری ۳.۶۷ میلی‌ثانیه است و در زندگی واقعی، به دلیل عوامل مختلف تأخیر تا حدود ۲۰ تا ۳۰ میلی‌ثانیه می‌رسد. اما در مجموع اینترنت استارلینک سریع‌تر از اینترنت ماهواره‌ای معمولی و اینترنت کابلی است. علاوه بر این، اینترنت استارلینک برای بازی‌های آنلاین کنسول‌های مشهور به اندازه کافی سریع است.


اینترنت ارزان‌تر زندگی بهتر


اسپیس‌ایکس می‌کوشد قیمت اینترنت را پایین نگه دارد. در مناطق روستایی و حومه‌ای ارزان تر از اینترنت کابلی و ماهواره‌ای است. از سوی دیگر در برخی از مکان‌ها، از جمله حومه شهر، کاربران همان مبلغ مشابه کاربران شهری را برای اینترنت‌های کابلی و DSL پرداخت می‌کنند اما اینترنت کُندتری به آنها ارائه می‌شود.


به عنوان مثال مردم در شهرهای آمریکا ۵۰ تا ۶۰ دلار برای اینترنت Mbps ۱۰۰/۱۰ (۱۰ مگابیت در ثانیه تا ۱۰۰ مگابیت در ثانیه) می‌پردازند اما ساکنان مناطق روستایی باید حدود ۱۰۰ دلار برای اینترنت بپردازند و تازه اینترنتی ضعیف‌تر(سرعتی معادل Mbps ۱۰/۱ اینترنت) دریافت می‌کنند.


این در حالی است که استارلینک برای سرعت نامحدود ۹۹ دلار هزینه می‌گیرد.


استارلینک در همه جا قابل دسترس است


یکی از شعارهای استارلینک این است که مهم نیست در کجا زندگی می‌کنید، اینترنت استارلینک در محل شما موجود است. استارلینک جهان‌شمول خواهد بود و نه تنها در مناطق روستایی، بلکه از قطب جنوب تا وسط اقیانوس امکان دسترسی به اینترنت ممکن خواهد شد. هزاران ماهواره بالای سر ما در مدار نزدیک زمین قرار دارند و سیگنال‌های آنها به هر نقطه از این جهان می‌رسد.


برعکس، اینترنت کابلی در همه جا در دسترس نیست. حتی در برخی از نقاط شهرهای بزرگ نیز خدمات آنها محدود است. سرعت اینترنت کابلی روستایی ناامیدکننده و پرهزینه است. این مسئله در مورد اینترنت همراه نیز صدق می‌کند. اینترنت همراه برای محتوای چندرسانه‌ای چندان مناسب نیست.


بازیابی سریع‌تر از اوضاع نابه‌سامان


هر زمان که بلایایی طبیعی بر سر منطقه‌ای نازل شود، معمولاً بازیابی سرویس اینترنت هفته‌ها طول می‌کشد. طوفان، گردباد، آتش‌سوزی یا سیل می‌تواند به اینترنت‌های کابلی آسیب جدی وارد کند.


اما اینترنت استارلینک به دلیل بلایای طبیعی دچار هیچ گونه قطعی نخواهد شد و به محض اینکه آسمان بالای سرتان صاف باشد می‌توانید اینترنت دریافت کنید. هزاران ایستگاه پایه در سراسر جهان دارد. حتی اگر برخی از ایستگاه‌های پایه به دلیل آب‌وهوای نامناسب از بین بروند ایستگاه‌های پایه دیگری، اینترنت را به ماهواره‌های استارلینک ارائه می‌دهند.



جوانب مثبت و منفی اینترنت استارلینک/ اینترنت ارزان و سریعی که به آب‌وهوا متکی است

به لطف این پروژه از قطب جنوب تا وسط اقیانوس‌ها نیز می‌توان از اینترنت بهره برد


قابلیت اعتماد و سرویس تضمین‌شده


استارلینک اینترنت قابل اعتمادی را فراهم می‌کند. سایر ارائه‌دهندگان اینترنت ماهواره‌ایِ معمول فقط دارای تعداد معدودی ماهواره‌ زمین ثابت هستند و با توجه به ارتفاع زیاد مداری، اینترنت آنها به شدت غیر قابل اتکا است.


قابلیت حمل برتر


اینترنت استارلینک در قیاس با سرویس‌های اینترنتی کابلی، قابلیت حمل بهتری دارد. اگرچه اینترنت همراه قابل حمل است، اما سرویس آن به اندازه استارلینک در همه جا در دسترس نیست. اینترنت ماهواره‌ای سنتی نیز هر چند به اندازه استارلینک متحرک است اما اینترنت خود را با سرعت، تأخیر زیاد و خدمات ضعیف عرضه می‌کند.



استارلینک یک عیب عمده نسبت به اینترنت کابلی دارد و آن اینکه در هر برهه زمانی مشخص، ‌تعداد معینی ماهواره در یک مکان خاص قرار دارد. به عبارت دیگر همه کاربران در نقطه‌ای خاص پهنای باند استارلینک را با هم سهیم می‌شوند. بنابراین با اینکه در شهرها تعداد افراد بیشتری وجود دارند اما سرعت استارلینک در مقایسه با مناطق حومه‌ای کندتر خواهد بود.



جوانب منفی اینترنت استارلینک


پروژه استارلینک در بدو راه خود قرار دارد و جای تعجب نیست که اینترنت استارلینک معایب مختلفی داشته باشد. با گذشت دهه‌ها پس از ارائه اینترنت کابلی، ‌هنوز بسیاری از ایرادات آن موجود است. اما هیچ یک از این موارد آنقدر فاحش نیستند که مانع از عمومیت یافتن آن شوند.


سرعت پایین‌تر در شهرها


استارلینک یک عیب عمده نسبت به اینترنت کابلی دارد و آن اینکه در هر برهه زمانی مشخص، ‌تعداد معینی ماهواره در یک مکان خاص قرار دارد. به عبارت دیگر همه کاربران در نقطه‌ای خاص پهنای باند استارلینک را با هم سهیم می‌شوند. بنابراین با اینکه در شهرها تعداد افراد بیشتری وجود دارند اما سرعت استارلینک در مقایسه با مناطق حومه‌ای کندتر خواهد بود.


نصب سخت‌افزار با خودتان است!


نصب دیش استارلینک کار دشواری نیست. در کشورهایی که این محصول عرضه می‌شود افراد پس از تأیید سفارش از اسپیس‌ایکس(مجری پروژه استارلینک) پکیج استارلینک را شامل دیش، روتر وای‌فای، قلاب‌های نصب (طبق انتخاب شما) و تعدادی کابل دریافت می‌کنند. نصب دیش به دانش و مهارت خاصی نیاز ندارد. فقط مکانی را پیدا کنید که چشم‌اندازی بدون مانع نسبت به آسمان داشته باشد. قلاب‌های دیوارکوب را نصب کنید و ظرف دیش خود را رو به آسمان قرار دهید. دیش پس از روشن شدن به خودی خود به سمت سیگنال بهینه تغییر جهت می‌یابد.



جوانب مثبت و منفی اینترنت استارلینک/ اینترنت ارزان و سریعی که به آب‌وهوا متکی است

دیش و وسایل جانبی اینترنت استارلینک


نصب سخت‌افزار می‌تواند برای بسیاری از کاربران چالش‌برانگیز باشد. شرکت‌های اینترنتی کابلی، ‌ شرکت‌های ارائه‌دهنده وایمکس و البته بقیه شرکت‌های ارائه‌دهنده اینترنت ماهواره‌ای خدمات نصب سخت‌افزار را ارائه می‌دهند. اما استارلینک چنین سرویسی را ارائه نمی‌دهد و برنامه‌ای نیز برای این منظور در دستور کار ندارد. بنابراین کاربر باید دیش استارلینک را خودش نصب کند یا شخصی را برای این کار استخدام کند که بسته به محل زندگی یا کار کاربر، تهیه یا نصب سخت‌افزار می‌تواند دشوار باشد.


علاوه بر این، استارلینک «لزوماً» برای دریافت اینترنت مناسب باید رو به آسمان صاف باشد. اگر در یک کانکس یا آپارتمان زندگی می‌کنید، نصب دیش استارلینک ممکن است چالش‌برانگیز باشد. بسته به مکان‌های مختلف ممکن است لازم باشد سخت‌افزار را بالای سقف خانه نصب کنید. اگر مستأجر باشید کارتان سخت‌تر است و شاید صاحبخانه اجازه نصب را ندهد.


قابلیت حمل پایین


قابلیت حمل استارلینک در مقایسه با اینترنت همراه پایین‌تر است. ما می‌توانیم تلفن خود را آزادانه به هر جایی ببریم و اینترنت دریافت کنیم. اما دیش استارلینک قطعاً قابل حمل نیست. اگرچه امکان نصب دیش روی کاروان یا قایق وجود دارد، اما آنقدر کوچک نیست تا برای حملِ آزادانه در کوچه و خیابان مناسب باشد.


اختلال سرویس‌دهی در هوای نامناسب


اختلال در سرویس ماهواره در هنگام باران، کولاک یا حتی طوفان خورشیدی عادی است. با این حال این مسئله آنقدرها حاد نیست که به مصرف اینترنت‌تان لطمه جدی بزند، زیرا اینترنت‌های کابلی نیز روزانه دچار قطعی‌هایی می‌شوند.


در مجموع باید گفت هر فناوری موافقان و مخالفانی دارد. با این حال اگر مزایای یک فناوری بیش از معایب آن باشد باید از آن استقبال کرد.


انتهای پیام/۴۱۶۰



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب