اطلاعرسانی درباره یک «عادت» معمولی
خبرگزاری آنا- هدی قبادی؛ از نوجوانی مادران در گوش دختران خود درباره قاعدگی زمزمه میکنند، از همانجایی که کمکم اولین نشانههای بلوغ در دختران نمایان میشود. اینکه حرف زدن درباره آن زشت است، کسی نباید بفهمد، چیزی درباره آن نباید بگویی، عیب است، اسمش را نگو... اما دلیل این عیب بودنها هیچوقت مشخص نشده است. عیب بودن فرآیندی طبیعی و فیزیولوژیک از بدن که به آن در فرهنگ عامیانه عادت ماهانه، قاعدگی یا دوره گفته میشود.
در برخی خانوادههای قدیمیتر یا در برخی نقاط از کشور که تابوهای فرهنگی بیشتر از سایر نقاط خودنمایی میکند حتی سخنی در این رابطه از طرف مادران نیز گفته نمیشود و دختران نوجوان و جوان رها میشوند تا خود به تجربه همهچیز را دریابند. غافل از اینکه صحبت کردن برای آگاهی بخشی و اطلاع رسانی در خصوص تغییر رفتاری و فیزیکی زنان در دوره عادت ماهیانه امری ضروری است و حتی مردان نیز باید برای آرامش و حفظ خانواده در خصوص آن اطلاعاتی داشته باشند.
البته سکانسی از یک سریال تلویزیونی به نام "منم دوستت دارم" که از شبکه سلامت سیما پخش میشود به صورت مستقیم به عادت ماهانه زنان اشارهکرده است.
مجید پرکار کارگردان این سریال در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: «نمیدانم باید خوشحال باشم به سبب استقبال مردم از این حرکت فرهنگساز و یا غمگین باشم که موضوعات مربوط به روح و جسم بانوان سالهاست نادیده گرفتهشده و پخش این چند دقیقه، به این میزان ذوقزدگی و واکنش به همراه داشته است. بر خود لازم میدانم تأکید کنم که طرحِ ساخت قسمت عادت ماهیانه با پیشنهاد، حمایت و اعتماد مدیران شبکه سلامت به ثمر رسید و این نویدبخش رویکردی تازه در رسانه ملی است. باور دارم که در تلویزیون به شأن و ادب میتوان در مورد بسیاری از موضوعات سخن گفت و فرهنگسازی کرد».
باورهای غلط مقاوم باید تغییر کند
در این رابطه مژگان نیکنام در گفتوگو با خبرگزاری آنا، در این رابطه اظهار کرد: در هر فرهنگ و جامعهای یک سری رفتارها، گفتارها و الگوهای اجتماعی هست که بر اساس رسم، مذهب و فرهنگ جامعه بهصورت ابراز اجتماعی و مطرح کردن ممنوع و مورد نکوهش است.
وی ادامه داد: هر نوع نگاهی سهل گیرانه و سخت گیرانه در مورد ممنوعیتهای اجتماعی بدیهی است بهمرور زمان با رشد اجتماعی و تغییر باورها تغییر میکند.
نیکنام با تأکید بر اینکه باورهای غلط مقاوم باید تغییر کند اظهار کرد: قاعدگی خانمها فرآیند کاملاً طبیعی و فیزیولوژیکی است.
عادت ماهانه باعث شرمندگی و خجالت نیست
این روانشناس تأکید کرد: عادت ماهانه حتی بیماری هم نیست و از بروز بیماری هم طبیعیتر است و سخن گفتن درباره آن نه قباحت دارد و نه باعث شرمندگی و خجالت است و این مسئله تنها چیزی که ایجاد میکند این است که محدودیتهای حرکتی و فیزیکی ایجاد میکند بنابراین کاملاً طبیعی است و چیزی نیست که بد باشد.
نیکنام با تأکید بر اطلاعرسانی در خصوص قاعدگی اظهار کرد: قاعدگی خانمها حتی ممکن است در موارد مبتلابه سندروم pms شوند که درواقع اختلال روانی ناشی از قاعدگی است و بهطور ناگهانی موجب تغییر خلقوخو و اضطراب خانمها در دوره پیش از قاعدگی میشود بنابراین باید آقایان از این موضوعات اطلاع داشته باشند تا مشکلات بیشتر حل شود.
60 درصد زنان به اختلال قاعدگی مبتلا هستند
وی اظهار کرد: بانوان نصف جمعیت زمین هستند و همه بدون استثنا دچار قاعدگی میشوند و حتی حدود 60 درصد بانوان دچار سندروم pms هستند؛ بنابراین این اطلاعرسانی در خصوص این موضوعات در جلوگیری از بسیار از مشکلات در محیط زندگی و شغلی افراد کمککننده است.
نیکنام با تأکید بر اطلاعرسانی در این خصوص اظهار کرد: باید این مسئله نیز در نظر گرفته شود که این مسئله وقتی بهصورت فردی مطرح میشود موضوعی کاملاً شخصی است که ممکن است برخی خانمها تمایل به مطرح کردن آن نداشته باشند و این ربطی به اطلاعرسانی عمومی ندارد.
جامعه را از باورهای جنسیتی پاککنیم
وی با انتقاد از وجود باورهای جنسیتی در کشور اظهار کرد: باید جامعه را از باورهای جنسیتی پاککنیم و نهتنها در این مورد که در موارد دیگر فرآیندهای طبیعی بدن زنان مانند زایمان نیز برخورد درستی داشته باشیم.
تأکید بر لزوم اطلاعرسانی در خصوص قاعدگی خانمها
این روانشناس گفت: همانطور که برای مسائل و بیماریهای مختلف روزها و هفتههای جهانی وجود دارد و در این روزها و هفتهها از این بیماریها صحبت میشود و درباره آن در تلویزیون و رسانههای دیگر اطلاعرسانی میشود در خصوص قاعدگی و عادت ماهانه خانمها نیز باید در روز جهانی بهداشت قاعدگی بهراحتی در تلویزیون اطلاعرسانی شود.
وی تصریح کرد: بههیچوجه نباید عبارت ممنوعیت در مورد این پدیده طبیعی به کار رود و این فرایند طبیعی نباید موجب شرمساری باشد.
رسانه ملی میتواند گامهای مهمی برای اطلاعرسانی بردارد
نیکنام درباره اشاره مستقیم در تلویزیون به موضوع عادت ماهانه اظهار کرد: جلو ضرر را از هر وقت بگیریم، منفعت است اگرچه نیاز بود تلویزیون بهعنوان یک ابر رسانه و رسانه ملی سریعتر به این موضوع ورود کند. اما هنوز هم دیر نشده و رسانه ملی میتواند اولین و مهمترین گامها را در خصوص اطلاعرسانی در خصوص قاعدگی خانمها بردارد.
وی تأکید کرد: نباید همه بار به دوش خانوادهها گذاشته شود و چهبسا در بسیاری موارد ممکن است خانوادهها به دلیل تابوها، خجالت، فرهنگ غلط یا سهلانگاری اطلاعات درستی به فرزندان دختر و پسر خود در این رابطه ندهند و این مسئله مشکلاتی را در نوجوانی و جوانی برای افراد ایجاد کند.
پرهیز از افراط و تفریط؛ احترام به حریم شخصی
این روانشناس با تأکید بر اینکه صداوسیما و رسانه مای باید این تابوهای فرهنگی را بشکند، گفت: در این رابطه نباید افراط و تفریط شود یعنی نه اینکه به حریم شخصی خانمها در این خصوص تجاوز شود و نه اینکه صحبت کردن درباره آن مورد نکوهش قرار گیرد.
نیکنام گفت: اینکه مردان بدانند عادت ماهانه مسئله طبیعی و بخشی از فیزیولوژیای بدن زنان است که در زمان عادت ماهانه و پیش از آن، آنان را دچار نوسانات خلقی، پرخاشگری و همچنینی بیحالی میکند خیلی کمککننده است.
وی تصریح کرد: عموماً توصیه به مردان این است که در این دوران مدارا و انعطاف بیشتری داشته باشند و این موضوع در سریال «منم دوستت دارم» که در تلویزیون پخش شد و خانم با زبان بیزبانی و با عبارت "حالم خوب نیست" تلاش داشت همسر خود را متوجه کند نیاز به همدردی و مدارا دارد بهخوبی نشان داده شد که قابلتقدیر بود.
***
از قدیم گفتهاند ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است. کار صداوسیما، متصدیان شبکه آموزش و سریال «منم دوستت دارم» اقدام قابلتقدیری است که در صورت ادامهدار شدن میتواند ثمربخش باشد و اثر بسیار مثبت اجتماعی و فرهنگی در پی داشته باشد.
انتهای پیام/4159/
انتهای پیام/