40 طرح بروندانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز با صنایع اجرا شده است/ عبور از تحقیقات کتابخانهای و اشتراک علم و عمل
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ دفتر ارتباط با صنعت و جامعه در دانشگاه وظیفه مدیریت ارتباط علمی دانشگاه و جامعه را از طریق ایجاد ارتباط مستمر و مؤثر پژوهشگران و دانشجویان با مدیران صنایع و محیطهای صنعتی برعهده دارد.
این دفتر با چشمانداز کمک به توسعه صنعتی کشور و با بهرهگیری از نتایج علمی ـ کاربردی تحقیقات و مأموریت ساماندهی، تسهیل و بسط ارتباطات حوزههای مختلف دانشگاه با صنایع کشور و تقویت انگیزه محققان دانشگاه در ارائه پژوهشهای کاربردی بهمنظور توسعه صنعت در راستای نیازهای کشور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز راهاندازی شد.
معرفی به ادارات و سازمانها، کارآموزی، برگزاری بازدیدهای عملی، تفاهمنامههای آموزشی ـ تحقیقاتی و طرحهای پژوهشی بروندانشگاهی از جمله فعالیتهای دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز است.
بیشتر بخوانید:
جایگاه پژوهش منهای نگاه حلالمسائلی متزلزل است
نگاه مسئلهمحوری اولویت اصلی حوزه ارتباط با صنعت
نتیجه بههم پیوستن بدنه دانشگاه و صنعت چیست؟
خبرنگار خبرگزاری آنا در ادامه سلسله گفتوگوهای خود با مسئولان ارتباط با صنعت و جامعه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان (دانشگاه، صنعت، جامعه) با امیرحسین حقیقی مدیر دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز درباره فعالیتها و دستاوردهای این دفتر گفتوگو کرده و دیدگاه این مسئول را درباره ارتباط حقیقی صنعت و دانشگاه جویا شده است که در پی میآید:
آنا: وظایف و اهداف اداره ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز چیست؟
حقیقی: با توجه به اسم در نظر گرفته شده برای این اداره تا حدودی وظیفه اصلی آن تبیین و مشخص شده است. برقراری ارتباط با صنایع مختلف در سطح ملی و استان فارس بهمنظور شناسایی ضرورتها و انعقاد تفاهمنامه همکاریهای مشترک با توجه به تقاضاهای صنعت، توانمندیهای دانشگاه، نیاز جامعه و نهایتاً تلاش در راستای اجراییشدن مفاد تفاهمنامهها، هدایت هدفمند و استفاده از توانایی اعضای هیئتعلمی و پژوهشگران برای اخذ طرحهای بروندانشگاهی، پیگیری و معرفی دانشجویان به بنگاههای مختلف و گذراندن دوره کارآموزی از عمده فعالیتها و اهداف این اداره است.
آنا: برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در حوزه ارتباط با صنایع چگونه و با چه اهدافی ترسیم میشوند؟
حقیقی: هدف اصلی دانشگاه رفع نیاز جامعه از طریق راهکارهای حل مسئله و ارائه فعالیتهای اجرایی نه صرفا تئوری و گام برداشتن به سوی تربیت دانشجو با اهداف نسل چهارم و مهارتپروری در ایشان است که سعی شده این موضوع در تفاهمنامههای منعقده بهخوبی دیده و به سمت اجرایی شدن هدایت شود.
جزئیات انعقاد قراردادهای بروندانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز
در این راستا از ظرفیتهای مختلف دیگر مانند برگزاری دورهها و کارگاههای مورد نیاز صنعت با همکاری بخشهای دیگر دانشگاه، رفع نیازهای صنعت از طریق تعریف طرحهای پژوهشی یا دورههای فرصت مطالعاتی توسط استادان یا تعریف پایاننامههای مقاطع تحصیلات تکمیلی با حمایت صنعت استفاده میشود.
آنا: اولویت طرحهای ارتباط با صنعت و انعقاد قراردادهای بروندانشگاهی چیست؟
حقیقی: اولویت دانشگاه با توجه به تحریمهای اعمال شده بر کشور، تلاش در راستای ساخت و تولیدات داخلی با هدف رفع نیازها و مشکلات صنایع براساس توانایی علمی استادان و امکانات بوده و در این راستا در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز بیش از 20 طرح بروندانشگاهی با مبلغ بیش از 2 میلیارد تومان با صنایع مختلف در حال اجراست.
آنا: نگرش فعالان بخش صنعت به ارتباط با دانشگاه بهخصوص دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟
حقیقی: خوشبختانه این نگرش مثبت بوده و تأثیر آن را در قراردادهای مختلفی که دانشگاه با صنایع مختلف منعقد کرده، میتوان مشاهده کرد. هدف دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز معرفی توانمندیهای استادان به صنایع در حوزههای مختلف و بیان اهمیت پژوهش کاربردی است تا به این طریق نیازهای صنعت رفع شده و علم استادان به عمل تبدیل شود و با این شیوه هدف تحقیقات فقط کتابخانهای نخواهد شد.
آنا: «نگاه مسئلهمحوری و حلالمسائلی» در ارتباط با صنایع و بخشهای فعال جامعه چه جایگاهی دارد؟
حقیقی: هدف از انجام طرحهای بروندانشگاهی رفع مشکلات صنایع بهصورت واقعی است، به این منظور هر طرح در مرحله نخست بهصورت تحقیقاتی و آزمایشگاهی بررسی شده و سپس در مقیاس نیمه صنعتی بررسی میشود و در صورت مطلوب بودن نتایج به صورت صنعتی اجرا خواهد شد.
به عنوان مثال پیرو تفاهمنامه منعقد شده با کارخانه صنایع شیمیایی سینا، دو طرح بعد از طی مراحل تحقیقاتی بهصورت نیمه صنعتی به اجرا درآمده و مقرر شده که به شکل صنعتی اجرا شود.
نکته حائز اهمیت، رونمایی این طرحها با حضور برخی مسئولان استانی و استقبال از رویکرد مسئلهگشایی در بحث زیستمحیطی آنها بود که تمجید و اهدای لوح سپاس به مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی و مجری طرح را در پی داشت.
آنا: آیا دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در ارتباط با صنعت و جامعه موفق عمل کرده است؟
حقیقی: البته همواره غایت نهایی جدید برای دستیابی به اهداف و نتایج مطلوبتر در نظر گرفته میشود تا روحیه تلاش همچنان حفظ شود؛ اما حوزه پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز بهخصوص دفتر ارتباط با صنعت و جامعه تلاش خود را در این راستا انجام میدهد.
رویکرد فعلی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز برای تربیت نیروهای ماهر
از جمله فعالیتهای معمول انجام شده میتوان سامان دادن به کارآموزی دانشجویان از طریق سامانه ملی کارآموزی و نامهنگاری با صنایع، پیگیری طرح پویش از طریق همکاری با اداره کار، تأمین اجتماعی، آموزش و پرورش و فنی و حرفهای، انعقاد تفاهمنامه با ادارات و نهادهای مختلف و رفع نیازهای صنعت از طریق طرحهای بروندانشگاهی و فرصت مطالعاتی برای استادان را ذکر کرد که در قالب آماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز تاکنون بیش از 50 تفاهمنامه با نهادهای مختلف و بیش از 40 طرح بروندانشگاهی را با مبلغی بیش از 3 میلیارد تومان اجرایی کرده است.
آنا: ارزیابی شما از طرح پویش؛ «اشتغال توأم با تحصیل» چیست و چقدر در هموار کردن راه ارتباط با صنعت راهگشاست؟ چنانچه خودتان طرحی دارید و یا اجرا کردهاید بگویید.
حقیقی: با توجه به رویکرد فعلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز برای تربیت نیروهای ماهر و حرکت به سوی دانشگاههای نسل چهارم و پنجم طرح پویش میتواند گام مؤثری در رسیدن به این اهداف باشد.
دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس نیز گامهای خوبی در این راستا برداشته و با همکاری ادارات کار و بازرگانی به سمت تسریع در اجرایی شدن این طرح حرکت کرده است.
آنا: دستاوردهای اداره ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز چه بوده و برنامههای پیش روی شما در این زمینه چیست؟
حقیقی: راهکارهای اجرایی ارائه شده در طرحهای بروندانشگاهی دو طرح «کاهش گاز فرمالدئید از اگزوستهای خروجی شرکتهای شیمیایی هدف از ۲۶۰ppm به ۰,۳ppm» و «تصفیه پساب صنعتی آلوده شرکت و کاهش COD این پساب از ۵۰,۰۰۰mg/l به کمتر از ۱۰۰mg/l» بوده که مورد توجه صنایع استان فارس قرار گرفته است.
در برنامههای پیشرو باید به ارتقای موضوع کارآموزی، اجرای طرح پویش دانشجویان و ادامه طرحهای بروندانشگاهی استادان با رویکرد حل مسئله اشاره کرد.
آنا: و کلام آخر...
حقیقی: در این مجال از همیاری مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس و همکاری حوزههای مختلف قدردانی میکنم. همچنین از خبرگزاری آنا که با پوشش مطلوب اخبار این بخش از دانشگاه، موجبات شناخت هرچه بیشتر و بهتر توانمندیهای این دفاتر را فراهم آورده، تشکر میکنم.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/