دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 اسفند 1399 - 11:57
پرونده حضور ناتو در عراق-3/ قنادباشی:

آمریکا کنترل منطقه پاسیفیک را به چین واگذار نمی‌کند/ تقسیم کار واشنگتن و لندن برای مهار اژدهای زرد

یک کارشناس امور بین‌الملل گفت: آمریکایی‌ها در راستای سیاست‌های جامع کنترل اقیانوس آرام نمی‌خواهند منطقه پاسیفیک به دست چینی‌ها بیفتد.
کد خبر : 566993
9.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا به‌تازگی برنامه کاخ سفید مبنی بر محور آرایش نیروهای ارتش در جهان، چگونگی تمرکز بیشتر بر چین و روسیه بدون عقب‌نشینی از حضور درازمدت در غرب آسیا و ایجاد این تغییرات با بودجه بالقوه کمتر را اعلام کرد.


دولت بایدن همانند ترامپ، چین و نه شبه‌نظامیان افراطی مانند گروه القاعده و داعش را چالش امنیتی درازمدت و شماره یک آمریکا می‌داند، اما برخلاف سلف خود برای تعهدات ایالات متحده در برابر کشورهای اروپایی عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ارزش زیادی قائل است؛ این موضوع ممکن است به تغییرات قابل توجهی در پایگاه‌ها و حضور ارتش آمریکا در غرب آسیا، اروپا و آسیا-اقیانوسیه منجر شود.


سید جعفر قنادباشی، تحلیلگر امور بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، دراین‌باره گفت: سیاست کنونی دولت جو بایدن همان سیاست راهبردی دوره باراک اوباما، رئیس‌جمهور اسبق آمریکاست، ولی در دوره دونالد ترامپ اجرایی نشد. حتی برخی از کارشناسان از توقف این سیاست صحبت کردند و اینکه دخالت آمریکا در منطقه غرب آسیا جدی نیست. با وجود این، در حال حاضر بار دیگر گفته می‌شود طرح آمریکا برای چینش نیروهایش در شرق آسیا کلید خورده است.


قناد باشی


وی افزود: درباره سیاست خارجی آمریکا دو نظریه وجود دارد؛ برخی معتقدند آمریکایی‌ها ثقل و نقطه تمرکز نیروها و سیاست‌های نظامی‌شان را در شرق آسیا خواهند گذاشت و منطقه غرب آسیا را به‌عنوان منطقه فرعی در برنامه نظامی به‌شمار خواهند آورد، برخی نیز معتقدند ضرورت دارد واشنگتن چین را همچنان محدود کند، ولی چین در حال فعالیت‌هایی است که تسلط و هژمونی آمریکا را به چالش می‌کشد. طبعاً اگر آمریکایی‌ها در آن منطقه حضور یابند، متحدان خود مانند ژاپن، کره‌جنوبی، فیلیپین و تا اندازه‌ای اندونزی و نیز مناطق راهبردی مشرف بر اقیانوس آرام را از دست می‌دهند. آمریکایی‌ها در راستای سیاست‌های جامع کنترل اقیانوس آرام نمی‌خواهند این منطقه به دست چینی‌ها بیفتد.



آمریکا، فرانسه و انگلستان درحال تقسیم کار در عراق هستند. آفریقا را به فرانسه داده‌اند تا نهضت‌های آزادی‌خواه آفریقایی را با عنوان تروریست سرکوب کنند. غرب آسیا بیشتر  در اختیار انگلیس قرار داده می‌شود و موضوع چین را آمریکایی‌ها دنبال می‌کنند



این تحلیلگر امور بین‌الملل تأکید کرد: اهمیت غرب آسیا به‌دلیل وجود ذخایر نفتی همچنان محفوظ است، زیرا 70 درصد ذخایر سوخت فسیلی جهان در منطقه غرب آسیاست و اگر چینی‌ها به آن دست پیدا کنند، آمریکایی‌ها را از ابرقدرتی حذف می‌کنند. در منطقه ما، گاز هم خیلی اهمیت دارد و ایران، قطر و حتی روسیه می‌توانند گاز خود را تأمین کنند و به فروش برسانند.


قنادباشی گفت: نشانه‌هایی در زمینه صحت هر دو فرضیه وجود دارد. همچنین نباید فراموش کرد صهیونیست‌ها در منطقه حامی باقی ماندن نیروهای آمریکایی هستند و از آن‌ها می‌خواهند که در منطقه بمانند.


قناد باشی


وی درباره حضور نیروهای انگلیسی در منطقه و به‌ویژه عراق تصریح کرد: انگلیسی‌ها در اواخر سال‌های 96 و 97 میلادی بود که احیای پایگاهی در بحرین را کلید زدند، جایی که پیش‌تر آنجا را ترک کرده بودند. اگر بازگردیم به بررسی دلیل اینکه چرا انگلیسی‌ها بعد از 43 سال به بحرین برگشتند، به این نتیجه دست می‌یابیم که  همواره آمریکایی‌ها علاقه بر ترک منطقه داشته‌اند و انگلیسی‌ها امور نظامی را دنبال کرده‌اند.


قنادباشی افزود: در منطقه غرب آسیا و در موضوع عراق و حضور نیروهای ناتو، باید به تقسیم کاری پرداخت که به ذهنیت‌ غربی‌ها بازمی‌گردد. انگلیسی‌ها بسیار  به منطقه غرب آسیا بدبین شده بودند، زیرا هر اقدام مخربی انجام می‌شد، به انگلیسی‌ها نسبت داده می‌شد. در حال حاضر این موضوع برای آمریکایی‌ها اتفاق افتاده و حضورشان در هر کشور بسیار هزینه‌بر است.


این تحلیلگر امور بین‌الملل عنوان کرد: حساسیت‌ها به انگلیس نسبت به آمریکا کمتر است. الان در عراق و حتی در عربستان خطر اینکه پایگاه‌های آمریکایی مورد حمله قرار بگیرد، بسیار زیاد است. یقیناً در پشت صحنه گزارش‌هایی که آمریکایی‌ها از نیروها و پایگاه‌هایشان و هزینه‌هایی که برای حفظ امنیت این نیروها صرف می‌کنند، اعداد و ارقام قابل ملاحظه‌ای است که علاقه‌مند نیستند به حضور در منطقه ادامه دهند و می‌خواهند اینجا را ترک کنند.


قناد باشی


قنادباشی گفت: ویژگی حضور ناتو در منطقه این است که اگر در حملات سربازی کشته شود، به نام کشوری نوشته نمی‌شود، بنابراین حساسیت‌ها نسبت به ناتو کمتر است. لذا اینکه می‌خواهند در قالب ناتو در عراق حضور پیدا کنند، بر مبنای زد و بندهایی است که میان آنها و ناتو انجام شده است و مشابه آن در افغانستان پیاده‌سازی شده بود.


وی افزود: آمریکا، فرانسه و انگلستان درحال تقسیم کار در عراق هستند. آفریقا را به فرانسه داده‌اند تا نهضت‌های آزادی‌خواه آفریقایی را با عنوان تروریست، القاعده و ... سرکوب کنند. غرب آسیا بیشتر در اختیار انگلیس قرار داده می‌شود و موضوع چین را آمریکایی‌ها دنبال می‌کنند، زیرا مهم‌ترین قدرتی که آمریکایی‌ها را در دنیا به چالش کشیده، چینی‌ها هستند.


انتهای پیام/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب