دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 آذر 1399 - 17:29

10مطالبه مشترک دانشجویان از دولت در 7 سال گذشته

امسال در شرایطی روز دانشجو را سپری می‌کنیم که به‌دلیل محدودیت‌های ناشی از شیوع بیماری کرونا، مراسم این روز نیز قطعا رونق سال‌های گذشته را نخواهد داشت و ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی، مانع از برگزاری تجمعات همیشگی در چنین روزی شده است.
کد خبر : 546217
newspaperimgl_5821_1.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، مراسم روز دانشجو همیشه با سخنرانی رئیس‌جمهوری همراه بوده است اما با توجه به عدم حضور روحانی در تمامی مراسم عمومی در ماه‌های گذشته که ناشی از پروتکل‌های بهداشتی اعلام شده از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا بوده است قطعا مراسم روز دانشجوی امسال هم متفاوت از سال‌های گذشته خواهد بود و آن‌طور که تسنیم دیروز گزارش داد مراسم امسال با حضور مجازی رئیس‌جمهور برگزار می‌شود. البته در سال‌های گذشته هم منتقدان دولت همواره اعتقاد داشته‌اند مراسم روز دانشجو آن‌طور که انتظار تشکل‌های دانشجویی بوده برگزار نشده و رئیس‌جمهوری پس از دولت یازدهم، ترجیح داد مراسم روز دانشجو را در یکی از دانشگاه‌های استانی برگزار کند و سال قبل هم در دانشگاه فرهنگیان حضور یافت. با این حال دانشجویان در هفت سال گذشته مطالبات خود را از دولت مطرح کرده‌اند که در این گزارش نگاهی به برخی مواضع دانشجویان در مراسم روز دانشجو در دولت‌های یازدهم و دوازدهم انداخته‌ایم.


آذر ۹۲ / مطالباتی که توسط مجری پرسیده شد


اولین مراسم روز دانشجو در دولت روحانی در دانشگاه شهید بهشتی و به این شکل برگزار شد که دانشجویان، سوالات خود را به صورت کتبی مطرح و این سوالات توسط مجری مراسم از رئیس‌جمهوری پرسیده شد. یکی از مطالبات دانشجویان که در سوالات مطرح شد ارتقا و ترمیم جایگاه دانشگاه و دانشجویان بود. مطالبه دیگر دانشجویان، آگاه کردن مخالفان دولت از عملکرد سیاست‌ خارجی بود. چاره‌اندیشی برای جلوگیری از خروج بیش از حد نخبگان و پرهیز از تخریب دولت قبل به جای پاسخگویی درباره عملکرد دولت از دیگر مطالباتی بود که در سوالات دانشجویان مطرح شد. بعضی از دانشجویان هم در مراسم ترجیح دادند با سردادن شعارهای گروهی، مطالبات خود را مطرح کنند. برخی از دانشجویان در واکنش به رویکرد دولت شعار می‌دادند انرژی هسته‌ای حق مسلم ماست. شعار برخی دانشجویان هم در خصوص فضای حاکم بر دانشگاه‌ها بود و می‌گفتند فضای امنیتی نمی‌خواهیم.در همان روز اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان دانشگاه‌های کشور در بیانیه‌ای در اعتراض به لغو سخنرانی تشکل‌های دانشجویی در حضور رئیس‌جمهوری ضمن خودداری از حضور در این مراسم، رئیس‌جمهوری را به حضور در جلسه‌ای آزاد و شاداب دعوت کرد.


آذر ۹۳ / تمجید از اقدامات دولت در غیاب تشکل‌های اصولگرا


در این سال رئیس‌جمهوری برای حضور در مراسم روز دانشجو به دانشگاه علوم‌پزشکی ایران رفت. در مراسم این روز، مجری برنامه خطاب به حاضران گفت: ما هم از تشکل اصلاح‌طلب و هم از تشکل‌های اصول‌گرا برای سخنرانی در مراسم دعوت کردیم، اما نمایندگان تشکل‌های اصولگرا سخنرانی را منوط به ارائه سخنان هر چهار تشکل اصولگرا کردند که به‌دلیل نبود وقت این فرصت مهیا نبود و لذا تنها تشکل‌های اصلاح‌طلب سخنرانی خواهند کرد.به دنبال این اتفاق، بسیج دانشجویی نیز در اعتراض به عدم صحبت اتحادیه‌های دانشجویی، از صحبت در مقابل رئیس‌جمهوری انصراف داد. امیر آبادیان نماینده تشکل بسیج طی سخنان کوتاهی در آن مراسم گفت: اینجا آمدم تا بگویم تشکل‌های بسیجی در مراسم به احترام 16 آذر حاضر شدند، اما امیدواریم فضای بهتری برای سخنرانی اختصاص دهید. چهار اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل، جامعه اسلامی دانشجویان، دفتر تحکیم وحدت و جنبش عدالتخواه دانشجویی به دلیل آنچه تنگ نظری می‌خواندند از حضور در مراسم 16 آذر انصراف دادند.اما در میان دانشجویانی که به سخنرانی پرداختند نماینده نشریات دانشجویی در سخنرانی خود از روحانی خواست مدیرانی را که تنگ نظر هستند، چه اصولگرا و چه اصلاح‌طلب از کار در مسند اجرایی برکنار کند. وی گفت: از شما انتظار داریم همان‌گونه که به سیاست‌خارجی و اقتصاد اهمیت می‌دهید، به جامعه دانشگاهی کشور نیز اهمیت دهید.نماینده عضو شورای صنفی دانشجویان هم در آن مراسم از روحانی و فرجی‌دانا وزیر وقت علوم به دلیل آنچه جدا کردن دانشگاه از فضای پادگانی می‌خواند تشکر کرد.


آذر ۹۴ / جست‌وجوی راه‌حل مشکلات در داخل


مراسم روز دانشجو سال 94 در دانشگاه صنعتی شریف و در شرایطی برگزار شد که مذاکرات هسته‌ای دوران اوج خود را سپری می‌کرد.
مسؤول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف در سخنرانی خود خواستار تلاش دولت برای شکوفایی اقتصاد و خروج طبقه ضعیف از شرایط غیرقابل قبول شد. مقابله با فسادهای کلان اقتصادی، حل مشکل مسکن و پرهیز از گره زدن مشکلات به تحریم‌، از دیگر مطالبات این تشکل دانشجویی بود. این دانشجو در سخنان خود گفت: آقای رئیس‌جمهور، راه حل هر مشکلی را باید در داخل کشور بررسی کرد، همین‌جا در میان همین جوانان و نه در جای دیگر.مسؤول تشکیلات اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان هم در سخنرانی خود خواستار پرهیز از برچسب‌ زدن و ساکت کردن دانشجویان مخالف دولت شد. وی گفت: عده‌ای خاص از طرفدارانتان تلاش کرده‌اند تا دو قطب مخالفان و موافقان رئیس‌جمهوری را القا کنند و تنها اتحادیه‌های دانشجویی رسمی کشور را بایکوت کرده و در طول این دو سال با سانسور دولتی و برنامه‌ریزی شده سعی کردند صدایمان را ساکت کنند.نماینده انجمن‌های علمی دانشگاه‌ها هم طی سخنانی در این مراسم خواستار فراهم شدن شرایط برای حضور حداکثری مردم شد. نماینده دانشگاه علوم پزشکی هم با انتقاد از بی‌توجهی‌های صورت گرفته نسبت به مقوله فرهنگ در دانشگاه‌ها خواستار رونق‌بخشیدن به فضای دانشگاه‌های علوم پزشکی شد. چاره‌اندیشی دولت برای جلوگیری از آنچه تحقیر دانشجویان خوانده می‌شد از دیگر مطالبات نماینده دانشگاه علوم پزشکی بود. افزایش بودجه دانشگاه‌ها و جلوگیری از ستاره‌دار شدن دانشجویان منتقد هم از جمله مطالباتی بود که از سوی دبیر انجمن اسلامی دانشگاه شریف مطرح شد. انتقاد از وضعیت اقتصادی کشور، تدبیر در جهت شکوفایی استعدادهای جوانان، درخواست آزادی دانشجویان زندانی، پایان دادن به ادامه سهمیه‌بندی‌های علمی و جنسیتی، بازگشت اقتصاد و عدالت به دانشگاه و خارج کردن دانشگاه از گود بازی‌های سیاسی از دیگر مطالبات دانشجویان بود.


آذر ۹۵ / پاسخگویی دولت درباره شعارهای انتخاباتی


مراسم روز دانشجوی سال 95 در حالی در دانشگاه تهران برگزار می‌شد که یک‌سال پس از امضای برجام، نواقص این توافق رفته‌رفته خود را نشان می‌داد. از سوی دیگر انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم (خرداد 96) در پیش بود و بر همین اساس محور مطالبات دانشجویان منتقد دولت در این سال، پاسخگویی درباره شعارهای انتخاباتی بر زمین‌مانده و همچنین مقابله دولت با خلف وعده‌های طرف مقابل در برجام بود.برخی دانشجویان در این مراسم به انتقاد از برجام پرداختند و همچنین خواستار توجه دولت به موضوع پرداخت‌های نامتعارف موسوم به حقوق‌های نجومی و رفع مشکل بیکاری شدند.افزایش صادرات نفت، بازشدن فضای گفت‌وگو در دانشگاه‌ها نسبت به گذشته، ضرورت مقابله و مبارزه با فساد، شفاف‌سازی، توجه به مشکل بیکاری جوانان، محکوم کردن مصوبه کنگره آمریکا علیه ایران و عمل به شعارهای انتخاباتی در سال 92 مهم‌ترین نکات مطرح‌شده دانشجویان بود.نماینده جنبش عدالتخواه در سخنرانی خود خواستار رسیدگی دولت به معضل بیکاری شد.مسؤول بسیج دانشجویی هم خواستار حاکمیت روحیه انقلابیگری بر عملکرد دولت و پرهیز از خوشبینی‌ به مذاکرات با آمریکا شد. نماینده جامعه اسلامی دانشجویان هم خواستار پاسخگویی دولت درباره بی‌نتیجه بودن برجام شد. نماینده دفتر تحکیم وحدت هم از دولت خواست به حفره‌های امنیتی و حقوقی که به‌واسطه برجام ایجادشده ،توجه کند.


آذر ۹۶ / مراسم دانشجویی استانی


مراسم روز دانشجوی این سال همزمان با سفر استانی رئیس‌جمهوری به سیستان و بلوچستان در 11 آذر در دانشگاه سیستان و بلوچستان برگزار شد. حضور رئیس‌جمهور در دانشگاه یکی از استان‌ها برای مراسم روز دانشجو از یک‌سو مورد استقبال قرار گرفت، چراکه نشان‌دهنده اهمیت دولت برای دانشجویان خارج از تهران بود، اما برخی منتقدان نیز اعتقاد داشتند رئیس‌جمهوری برای پرهیز از پاسخگویی به سؤالات تشکل‌های اصلی دانشجویی ترجیح داده مراسم روز دانشجو را دریکی از استان‌ها برگزار کند.سخنرانی رئیس‌جمهوری در حالی در دانشگاه سیستان و بلوچستان برگزار شد که تشکل‌های دانشجویی این دانشگاه با صدور بیانیه‌ای خواستار سخنرانی تمام تشکل‌های دانشجویی در مراسم روز دانشجو و در حضور رئیس‌جمهوری شدند.دانشجویان در بیانیه خود آورده بودند در حالی شاهد این دیدار هستیم که سخنرانان این مراسم محدودشده‌اند و از ظرفیت تمام سلیقه‌ها و جریان‌های سیاسی استفاده‌نشده است. در این مراسم به نمایندگان دانشجویان با جهت‌های فکری مختلف اجازه ایراد سخنرانی داده نشد و فقط یک یا دو تشکل از شش تشکل سیاسی و قانونی دانشگاه، اجازه سخنرانی در حضور رئیس‌جمهوری را داشتند.نماینده انجمن‌های علمی دانشجویی در سخنرانی خود در این مراسم با درخواست از رئیس‌جمهوری برای توجه به مناطق محروم گفت: از شما تقاضا داریم استان سیستان و بلوچستان را به‌عنوان جوان‌ترین استان کشور دریابید؛ استانی که دارای بیکاری بالایی است، استانی که برخی جوانان آن به دلیل بیکاری به قاچاق سوخت روی می‌آورند.نماینده کانون‌های فرهنگی و هنری هم در این مراسم خواستار حمایت ویژه دولت از کانون‌های تخصصی شد که از تجهیزات خاصی استفاده می‌کنند.نماینده بسیج دانشجویی هم ضمن انتقاد از این‌که به نماینده تشکل‌های مخالف اجازه سخنرانی داده نشده، صرفا به اعضای هیات دولت که مهمان استان سیستان و بلوچستان بودند، خیرمقدم گفت و از سخنرانی انصراف داد.


آذر ۹۷ / اعتماد به جوانان دانشگاهی


مراسم روز دانشجوی سال 97، 13 آذر در دانشگاه علوم‌پزشکی سمنان برگزار شد. در این مراسم هشت نفر از نمایندگان تشکل‌های دانشجویی در محورهای هزینه‌های زندگی، ضعف مدیریت، ضرورت نگرش فرهنگی نسبت به توسعه کشور، ابهام در آینده شغلی دانشجویان پس از اتمام تحصیلات و رشد قارچ‌گونه دانشگاه‌ها سخنرانی کردند.نماینده بسیج دانشجویی خواستار عملکرد دولت در طراز گفتمان انقلاب اسلامی شد و همچنین از رئیس‌جمهوری خواست بیشتر به دانشگاه و جوانان دانشگاهی اعتماد کند.
همچنین دبیر مجمع اسلامی دانشجویان دانشگاه سمنان از گسترش فشارهای اقتصادی و اجتماعی بر معلمان کشور با کمترین دستمزدها و نازل‌ترین امکانات، انتقاد کرد، وی همچنین از وضعیت معیشتی کارگران هفت‌تپه و کارگران فولاد اهواز سخن گفت. درخواست وی از رئیس‌جمهوری، شنیدن صدای مظلومیت‌های زنان، کارگران، معلمان، دانشجویان و تمام اقشاری که به نحوی از انحاء حقوق و کرامت انسانی‌شان تحت‌تاثیر سیاست‌های نابرابر و تبعیض‌آمیز پایمال شده‌است بود. نماینده‌ انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد شاهرود نیز خواستار خودداری دولت از کوتاه آمدن از مواضع خود شد.


آذر ۹۸ / پرهیز از طرح مسائل حاشیه‌ای


حسن روحانی برای برگزاری مراسم روز دانشجوی سال 98 در تاریخ 18 آذر در جمع دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان حضور یافت.مسؤول بسیج دانشجویی در این مراسم با انتقاد از برخی مواضع رئیس‌جمهوری ازجمله ضرورت برگزاری رفراندوم برای حل بعضی مسائل خواستار جدیت بیشتر دولتمردان برای حل مشکلات اقتصادی کشور شد. وی همچنین خواستار رسیدگی دولت به تخلفات انجام‌شده در زمینه خصوصی‌سازی شد. همچنین نماینده نشریات دانشجویی خواستار پاسخگویی دولت درباره اقدامات انجام‌شده برای اجرایی شدن سند تحول شد. نماینده انجمن اسلامی نیز اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان را نیازمند توجه جدی‌تر روحانی و وزیر آموزش و پرورش دانست.نماینده بسیج دانشجویی نیز در این نشست با اشاره به اختلاس صورت‌گرفته از صندوق ذخیره فرهنگیان، از حقوق اندک معلمان و عدم اجرای صحیح رتبه‌بندی انتقاد کرد. انتقاد از نحوه اجرای افزایش قیمت بنزین و مشکلات ناشی از آن، مقابله با مافیای کنکور و مدارس لاکچری، اعتماد به نسل جوان در سپردن مسؤولیت‌ها، استفاده از ظرفیت دانشجویان و ... از دیگر مطالبات دانشجویان در این روز بود.


10مطالبه مشترک


در این سال‌ها اگرچه مطالبات زیادی از سوی دانشجویان مطرح شده، اما تاکید بیشتری بر برخی مسائل بوده که تقریبا در بیشتر مراسم روز دانشجو به عنوان یک مطالبه از سوی دانشجویان مطرح شده است.
بها دادن بیشتر به جایگاه و نقش دانشگاه در معادلات کشور: یکی از مطالبات محوری دانشجویان در این سال‌ها توجه بیشتر دولت به دانشگاه‌ها، چه به لحاظ بودجه و چه از نظر استفاده از نظرات دانشگاهیان در تصمیم‌سازی‌ها بوده است.
جلوگیری از خروج نخبگان: یکی از آسیب‌های سال‌های اخیر، جذب دانشجویان نخبه از سوی کشورهای خارجی و خروج این افراد از کشور بوده است. دانشجویان معتقدند دولت باید با فراهم کردن زمینه‌های لازم برای فعالیت این نخبگان، مانع گسترش روند خروج این دانشجویان شود.
پرهیز از گره زدن مشکلات داخلی به تحولات خارجی: تحریم‌های آمریکا اگرچه ریشه بخش زیادی از مشکلات داخلی است، اما دانشجویان در مواضع خود در این سال‌ها تاکید کرده‌اند دولت نباید تمام مسائل و مشکلات داخلی را به تحولات خارجی و برخی مسائل از جمله تحریم‌ها گره بزند.
باز کردن فضا برای بیان مواضع تشکل‌های دانشجویی منتقد: دانشجویان منتقد در این سال‌ها همواره نسبت به فضای موجود برای ابراز نظر درخصوص عملکرد دولت انتقاد داشته و معتقدند همواره محدودیت‌هایی برای بیان نظرات این تشکل‌های دانشجویی وجود داشته است.
تلاش دولت برای شکوفایی اقتصاد: در سال‌هایی که مساله اقتصاد همواره مساله اصلی کشور بوده طبیعتا یکی از مطالبات اصلی تشکل‌های دانشجویی نیز تلاش دولت برای حل مشکلات اقتصادی بوده است. دانشجویان معتقدند دولت با اقدامات جهادی باید جدیت بیشتری برای حل مسائل اقتصادی داشته باشد.
مقابله با فساد: قوه قضاییه در این سال‌ها تمرکز خود را بر پرونده‌های فساد اقتصادی قرار داده است. دانشجویان در این سال‌ها در مطالبات خود از دولت نیز خواسته‌اند در مسیر مبارزه با فساد حداکثر همکاری با قوه قضاییه را داشته باشد و در جاهایی که به دولت مربوط است نیز راسا برای مقابله با فساد اقدام کند.
پاسخگویی درباره عملکرد دولت: یکی از مطالبات مشترک این سال‌ها از رئیس‌جمهوری در مراسم روز دانشجو، پاسخگویی درباره عملکرد دولت بوده است. در برخی از این سال‌ها دانشجویان از این‌که رئیس‌جمهوری به جای تشریح اقدامات دولت برای حل مشکلات به انتقاد از عملکرد جریان‌های دیگر می‌پردازد، انتقاد کرده‌اند.
تکیه به جوانان برای حل مشکلات کشور: بحث جوانگرایی و استفاده از ظرفیت‌های داخلی، یکی از مطالبات مشترک دانشجویان در این سال‌ها بوده و نمایندگان تشکل‌های دانشجویی از دولت خواسته‌اند برای گره‌گشایی از مشکلات داخلی از ظرفیت‌های دانشگاه‌ها و دانشجویان جوان بهره گیرد.
پرهیز از خوشبینی به مذاکره با آمریکا: دولت روحانی از ابتدای شروع در سال92 تمرکز ویژه‌ای بر مذاکره با غرب به‌ویژه آمریکا برای حل مشکلات کشور داشت و گروه‌های منتقد دولت از همان ابتدا معتقد بودند این مسیر، سرانجام روشنی نخواهد داشت. بر همین اساس دانشجویان منتقد دولت نیز در تمام این سال‌های همواره بر ضرورت پرهیز دولت از خوشبینی به مذاکره با غرب تاکید کرده‌اند.
جلوگیری از ستاره‌دار شدن دانشجویان: یکی از موضوعات مزمن در دانشگاه‌ها که از سال‌ها قبل وجود داشته و همیشه مورد تاکید بخشی از دانشجویان بوده، بحث دانشجویان ستاره‌دار است. این مطالبه یکی از درخواست‌های مشترک بخش‌هایی از دانشجویان در سال‌های گذشته بوده است.
 


منبع: جام جم


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب