دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 آذر 1399 - 13:17
آنا گزارش می‌دهد؛

همه چیز درباره آزمون دکتری 1400 + نکات مهم دفترچه و تغییرات جدید

ثبت‌نام در آزمون دوره دکتری 1400 تا 9 آذرماه ادامه دارد، علاقه‌مندان به ثبت‌نام در این آزمون باید به نکات دفترچه و تغییرات جدید توجه کنند.
کد خبر : 542844
AALI1883.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، آزمون دوره دکتری در 7 گروه امتحانی مختلف علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی، هنر، دامپزشکی و زبان برگزار می‌شود.


دوره دکتری تخصصی در واقع عالی‌ترین مقطع تحصیلی رسمی است که پس از مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری عمومی آغاز می‌شود و دانشجو پس از گذراندن تعداد واحدهای درسی معین و دفاع از رساله، موفق به دریافت مدرک دکتری تخصصی می‌شود.


پذیرش دانشجو در آزمون ورودی مقطع دکتری نیمه‌متمرکز سال 1400 در دوره‌های روزانه، نوبت دوم (شبانه)، مشترک و پردیس خودگردان دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور و دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی صورت می‌گیرد.


علاقه‌مندان به تحصیل در این دوره تا 9 آذرماه فرصت دارند که با مراجعه به سایت سازمان سنجش آموزش کشور ثبت‌نام کنند.


امکان حضور دانشجویان دوره دکتری در آزمون 1400


شرایط آزمون دوره دکتری امسال با تغییراتی مواجه شده است که ازجمله آن می‌توان به نحوه شرکت دانشجویان دوره دکتری در آزمون سال 1400 اشاره کرد. با توجه به رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در مردادماه 99 دانشجویان شاغل به تحصیل در دوره‌های غیر روزانه دکتری (به‌شرط نداشتن مشکل نظام‌وظیفه) می‌توانند بدون انصراف از تحصیل، در آزمون دکتری سال 1400 ثبت‌نام کنند. بدیهی است این داوطلبان پس از اعلام نتایج نهایی در صورت قبولی باید انصراف قطعی از رشته قبلی را به دانشگاه جدید محل تحصیل ارائه دهند.


دانشجویان در حال تحصیل در دوره روزانه مقطع دکتری در صورت تمایل به ثبت‌نام و شرکت در آزمون دکتری سال 1400 در صورت داشتن سایر شرایط و ضوابط مندرج در دفترچه راهنما باید تا پایان مهلت مقرر ثبت‌نام آزمون دکتری سال 1400، از تحصیل انصراف دهند. بدیهی است در صورت عدم انصراف قطعی از تحصیل دانشجویان پذیرفته‌شده در زمان مقرر، در صورت قبولی در آزمون دکتری سال 1400، قبولی آنان در آزمون لغو خواهد شد.


دانشجویان شاغل به تحصیل در دوره روزانه مقطع دکتری تخصصی (پذیرفته‌شدگان سال 1398 و قبل از آن) در صورت عدم انصراف تا پایان مهلت ثبت‌نام، مجاز به ثبت‌نام و شرکت مجدد در این آزمون نیستند.


بر اساس مصوبه چهارمین جلسه شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی پذیرفته‌شدگان نهایی دوره‌های روزانه در آزمون دکتری سال 1399، حتی در صورت عدم ثبت‌نام یا انصراف قطعی از رشته قبولی، مجاز به ثبت‌نام و شرکت در آزمون دکتری تخصصی سال 1400 نخواهند بود.


هزینه ثبت‌نام در آزمون دوره دکتری


هزینه ثبت‌نام در آزمون دوره دکتری 1400، یک میلیون و 500 هزار ریال در نظر گرفته شده است و داوطلبان باید با استفاده از کارت‌های عضو شتاب، شناسه ثبت‌نام خود را خریداری کنند.


نحوه پذیرش در دوره دکتری


بر اساس قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور، پذیرش دانشجو در مقطع دکتری شامل دو مرحله است که هر یک از مراحل مطابق با شیوه‌نامه اجرایی آزمون انجام می‌گیرد.


مرحله اول آزمون متمرکز است که توسط سازمان انجام می‌شود و پس از برگزاری آزمون، کارنامه‌ای شامل نمرات خام، نمره کل و .... در اختیار داوطلبان قرار خواهد گرفت که «داوطلبان مجاز به انتخاب رشته»، بر اساس آن اقدام به انتخاب رشته می‌کنند و بر اساس کد رشته محل‌های انتخابی و حدنصاب نمره سنجش عمومی (آزمون متمرکز) که با هماهنگی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی پذیرنده تعیین می‌شود با توجه به سهمیه داوطلب به کد رشته محل‌های حائز حدنصاب معرفی خواهند شد.


بر اساس قانون سنجش و پذیرش دانشجو سنجش و پذیرش در مقطع دکتری ناپیوسته، بر حسب هر یک از شیوه‌های «آموزشی – پژوهشی» و «پژوهش محور» انجام می‌شود.


دکتری


اجرای مرحله اول (آزمون متمرکز) توسط سازمان سنجش آموزش کشور و تخصیص امتیاز مربوط به سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری، مصاحبه علمی و .... توسط دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی پذیرنده دانشجو انجام خواهد شد.


پذیرش نهایی داوطلبان


 پذیرش نهایی از بین داوطلبان معرفی شده به دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، بر اساس نتیجه سنجش عمومی (آزمون) و نتیجه مصاحبه دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، بررسی مدارک یا هر روش دیگر مطابق آیین‌نامه‌های مربوط، اولویت کد رشته محل‌های انتخابی و ظرفیت اعلام‌شده و سهمیه داوطلب صورت خواهد گرفت.


نمره مصاحبه بر اساس شیوه‌نامه ابلاغی که از سوی سازمان سنجش آموزش کشور به دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی ارسال می‌شود، صورت خواهد گرفت و دانشگاه‌ها برای افراد معرفی شده، نمره‌ای مطابق با شیوه‌نامه تعیین و برای گزینش نهایی به این سازمان ارسال می‌کنند.


بر اساس مصوبه جدید در جلسه 6 آبان ماه 1399 شورای ستاد راهبردی اجرای نقشه جامع علمی کشور شورای انقلاب فرهنگی، دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی می‌توانند با توجه به نمرات داوطلبان و نظر گروه‌های آموزشی، حدنصاب (مرحله دوم) برای داوطلبان را تعیین و به سازمان سنجش ارسال کنند.


دانشگاه‌ها مجاز به برگزاری آزمون کتبی و شفاهی از داوطلبان معرفی شده برای مرحله دوم بوده و نمره آن در مقدار نمره مصاحبه علمی و سنجش عملی لحاظ می‌شود.


شرایط اختصاصی داوطلبان در آزمون


داوطلبان برای شرکت در آزمون باید یکی از مدارک کارشناسی ارشد یا دکتری عمومی داشته یا مشغول به تحصیل در سال آخر مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری عمومی باشند. ضمناً در صورت قبولی در رشته‌هایی که پذیرش آنان از نیمسال دوم سال تحصیلی 1401 - 1400 آغاز می‌شود به شرط دریافت مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا دکتری عمومی تا تاریخ 30 بهمن‌ماه، ثبت‌نام و ادامه تحصیل آنان بلامانع است.


مجموعه امتحانی انتخابی داوطلبان در مقطع دکتری بایستی متناسب با رشته تحصیلی مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری عمومی داوطلبان باشد.


تذکرات مهم


با توجه به اینکه ادامه تحصیل در مقطع دکتری به‌صورت تمام‌وقت است، داوطلبان شاغل در وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و نهادهای دولتی باید قبل از ثبت‌نام موافقت محل کار خود را مبنی بر ادامه تحصیل دریافت و آن را نزد خود نگه دارند.


داوطلب باید در زمان مراجعه به دانشگاه، معدل خود را با مدرک معتبر به دانشگاه‌ها ارائه دهد.


پذیرفته‌شدگان دوره روزانه با توجه به تعهدات آموزش رایگان باید برابر طول مدت تحصیل مقطع دکتری، در موقع ثبت‌نام تعهد بسپارند تا در صورت نیاز در محلی که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تعیین می‌کند به خدمت اشتغال ورزند.


سهمیه آزمون دکتری


در آزمون دوره دکتری همانند سایر آزمون سهمیه ایثارگران اجرایی می‌شود. 25 درصد ظرفیت هر کد رشته محل به همسر و فرزندان شهدا و مفقودالاثر، آزادگان و همسر و فرزندان آنان، جانبازان 25 درصد و بالاتر و همسر و فرزندان آنان اختصاص دارد.


5 درصد ظرفیت هر کد رشته محل نیز به «جانبازان زیر 25 درصد و همسر و فرزندان آنان و همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل 6 ماه حضور داوطلبانه در جبهه اختصاص دارد.


بر اساس قوانین مذکور حدنصاب نمره ایثارگران 70 درصد نمره آخرین فرد پذیرفته‌شده در گزینش آزاد در هر کد رشته محل و حدنصاب نمره رزمندگان 80 درصد نمره آخرین فرد پذیرفته‌شده در گزینش آزاد در هر کد رشته محل است.


سهمیه مربیان


بر اساس قانون «برقراری عدالت آموزشی در پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی 10 درصد سهمیه مازاد بر ظرفیت (حداقل یک نفر) در هر کدرشته محل برای مربیان رسمی قطعی یا رسمی آزمایشی تمامی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی (دولتی و غیردولتی) و همچنین دانشگاه آزاد اسلامی، به شرط کسب حداقل 80 درصد نمره آخرین فرد پذیرفته‌شده در گزینش آزاد، اختصاص می‌یابد. حدنصاب نمره در تمامی مراحل آزمون لحاظ می‌شود.


چگونگی حضور اتباع غیر ایرانی در آزمون دوره دکتری


فقط اتباع غیر ایرانی مقیم جمهوری اسلامی ایران و دارای اقامت قانونی مجاز به شرکت در آزمون مقطع دکتری هستند و در صورت شرکت اتباع غیر ایرانی مقیم سایر کشورها، پذیرش آنان «لغو» می‌شود.


پذیرفته‌شدگان غیر ایرانی در دوره‌های روزانه دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، موظف به پرداخت شهریه تحصیلی مطابق مصوبات هیئت‌امنای دانشگاه‌های مربوط هستند. برای ثبت‌نام داوطلبان غیر ایرانی در آزمون مقطع دکتری، شرط معدل لازم نیست.


متقاضیان تحصیل غیر ایرانی در هر مقطع تحصیلی فقط یک بار مجاز به تحصیل بوده و تکرار مقطع تحصیلی در دوره‌های روزانه، شبانه، پیام نور فراگیر، جامع علمی کاربردی، بدون آزمون و دانشگاه آزاد اسلامی و سایر مؤسسات آموزش عالی جمهوری اسلامی ایران ممنوع است و چنانچه در حین تحصیل متقاضیان تحصیل ورودی آزمون دکتری، محرز شود که دانشجو دارای یک مدرک دکتری بوده و با گواهی مدرک مقطع تحصیلی قبلی مجدداً با شرکت در آزمون مربوطه در مقطع تحصیلی تکراری پذیرفته‌شده است، از تحصیل آن‌ها ممانعت به عمل می‌آید.


انتهای پیام/4040/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب