برگزیدگان سامانه نجم، مشاوران تخصصی مجمع تشخیص مصلحت نظام میشوند/ مشارکت مردم در تدوین سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه
میثم مظفر در گفتگو با خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اظهار کرد: در نظام سیاستگذاری دولتها دو روش مرسوم «تصمیمگیری محدود حکمرانان و نخبگان یا همان بالا به پایین» و «روش پایین به بالا» وجود دارد. روش تصمیمگیری محدود حکمرانان و نخبگان بدین معنا است که دولتمردان با شناختی که از مسائل دارند، برای کشور تصمیمگیری میکنند، همچنین روش پایین به بالا بدین معنا است که حاکمیت به وسیله سامانههای (Crowd Sourcing) یا همان جمع آوری از مشارکت طیف عظیمی از ذینفعان، کنشگران و مردم در نظام سیاستگذاری و تصمیمگیری کشورها استفاده میکند.
وی افزود: در روش پایین به بالا، این امکان وجود دارد که نخبگان، اساتید، دانشجویان، صاحبان و... گزارههای سیاستی و یا قانونگذارd به حکمرانان منتقل کنند و سیاستگذاران به صورت عینی با مشکلات جامعه آشنا شوند. تاکنون مجمع تشخیص مصلحت نظام از موضع بالا به پایین با ارتباطاتی که با دستگاههای حاکمیتی داشت، نسبت به تدوین سیاستهای کلی نظام اقدام میکرد.
سامانه نجم، درگاه ثبت سیاستهای کلی نظام توسط مردم
رئیس مرکز مطالعات و بررسیهای راهبری مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: این مرکز طی ابتکاری جدید، سامانه نجم (نظام جمعسپاری مجمع تشخیص مصلحت نظام) را طراحی کرده است. این سامانه رویکرد پایین به بالا را محقق میکند، بدین معنا که نخبگان، اساتید و مردم از سایر نقاط کشور میتوانند نظرات خود را در خصوص سیاستهای کلی نظام به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال کنند چراکه این مجمع به عنوان مشاور مقام معظم رهبری و یکی از ارکان تصمیمگیر مهم حکمرانی کشور است.
15 آبان، آخرین مهلت ثبت ایده در خصوص تدوین برنامه هفتم توسعه
مظفر ادامه داد: سامانه نجم به عنوان اولین موضوع جمعسپاری، تدوین سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه را در دستور کار خود قرار داده است. این سیاستها قرار است از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام به مقام معظم رهبری ارائه شود. از این رو مردم، اساتید، صاحبان کسب و کار، دغدغهمندان علم، فرهنگ و فناوری و... تا 15 آبان ماه سال جاری فرصت دارند تا گزارههای سیاستی که فکر میکنند مناسب است در سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه مورد توجه قرار گیرد، در سامانه نجم بارگذاری کنند.
ثبت ایده تا داوری در سامانه نجم
وی با اشاره به اینکه این جمعسپاری در سه مرحله انجام میشود، گفت: مرحله نخست، دریافت ایدههای سیاستی است. هر ایده سیاستی مبتی بر یک هسته سخت و ایده اولیه است. در سامانه نجم بخشی برای دریافت ایدههای سیاستی برنامه هفتم توسعه در نظر گرفته شده است.
رئیس مرکز مطالعات و بررسیهای راهبری مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: مرحله دوم گزارههای سیاستی است که بندهای منقح در 6 قلمرو موضوعی سرفصلهای کامل سیاستهای کلی برنامه هفتم را تشکیل میدهد. این 6 قلمرو شامل حوزه علمی، فرهنگی، اجتماعی، حوزه اقتصاد کلان، صنعت و امور بازرگانی، حوزه مسائل سیاسی، دفاعی و امنیتی، حوزه مسائل سلامت، بهداشت و درمان، حوزه زیربنایی امور تولیدی و اموری و حوزه حقوقی و قضائی است.
مظفر خاطرنشان کرد: پس از این مرحله، مرحله ارزیابی و داوری ایدهها را شروع خواهیم کرد. اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام که رؤسای کمیسیونهای دبیرخانه مجمع هستند، در قالب یک هیئت داوری، سرپرستی این کار را برعهده دارند که اندیشکدهها، پژوهشکدهها و صاحبنظران در کنار این هیئت داوری به ارزیابی میپردازند. تمامی ایدههای مردم در این مرحله قرائت میشود و اعضای مجمع در جریان قرار میگیرند و نفرات اول تا سوم هر حوزه انتخاب میشود.
برگزیدگان سامانه نجم مشاوران تخصصی کمیسیونهای مجمع تشخیص مصلحت نظام میشوند
وی ادامه داد: برگزیدگان هر حوزه بهعنوان مشاوران تخصصی کمیسیونهای مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب میشوند. همچنین گواهی سیاست پژوه برتر با امضا دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به این برگزیدگان اهدا خواهد شد. هدایای نقدی نیز در با عنوان کمک هزینههای پژوهشی به این افراد اعطا خواهد شد.
رئیس مرکز مطالعات و بررسیهای راهبری مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: سامانه نجم نخستین باری است که در فضای حکمرانی کشور این امکان را فراهم کرده است افراد از نقاط دور دست کشور بتوانند ایدههای خود را در اسرع وقت به دست حکمرانان کشور برسانند.
مشارکت بیش از 17 هزار نفر در سامانه نجم
مظفر بیان کرد: تا امروز 17 هزار و 447 نفر از سامانه نجم به آدرس https://najm.cfss.ir/ بازدید و در بخشهای مختلف مشارکت داشتند و بیش از 300 ایده و گزارههای سیاستی در این سامانه ثبتنهایی شده است. همچنین برخی نسخههای اولیه ایدههای خود را بارگزاری کردند و در حال ویرایش آن هستند. خوشبختانه از نقاط دور دست کشور همانند سیستان و بلوچستان و کرمان و... با شوق و استقبال شگفت انگیزی ایدههای خود را در این سامانه بارگزاری کردند و با مجمع تشخیص مصلحت نظام تماس گرفتند. این تماسها برای ما نوید بخش است. همچنین مرکز مطالعات و بررسیهای راهبری مجمع تشخیص مصلحت نظام پیگیر تکمیل این ایدهها است و با برخی از این افراد تماس گرفته شده و پیامکهایی ارسال شده است.
وی افزود: در آموزههای دینی ما نیز به مشورت حکمرانان با مردم مورد تأکید بوده و این ایده در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا منشا تحول شده است. بیش از هر مکتبی، مکتب اسلام نسبت به ضرورت مشورت سیاست گذاران و حکمرانان را با مردم تأکید کرده است. کما اینکه سوره شوری و مشورت بر همین موضوع اشاره دارد و همچنین امیرالمونین نیز در نهجالبلاغه به کرات بر این امر تأکید دارند.
رئیس مرکز مطالعات و بررسیهای راهبری مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: همه این مسئولیت دارند که در تحول و پیشرفت کشور خود دخیل باشند و زمانی تحول و پیشرفت رخ خواهد داد که این احساس مسئولیت به صورت فراگیر در بین مردم و مسئولان نهادینه شود.
انتهای پیام/4084/
انتهای پیام/