تالاب کویری گاوخونی را بیشتر بشناسید + تصاویر
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، تالاب گاوخوني يكي از بكرترين چشماندازهاي طبيعي استان اصفهان محسوب ميشود كه به علت موقعيت جغرافيايي و مشكلات دسترسي به آن- به ويژه در گذشته- چهره طبيعياش كمتر با اقدامات سودجويانه بشر دستخوش تغيير شده است، از اين رو جلوههاي بينظير و چشماندازهاي زيبايي را براي اهل ذوق و دوستداران طبيعت در دامان خود به وجود آورده است. اين تالاب در آستانه ورود به كوير (مرز ميان اكوسيستم آبي با خشكي) واقع شده و انعكاسي از شرايط حاكم بر اين دو بومسازگان است.
اين دور ماندگي موجب شده است كه منطقه به صورت گنجينهاي حفاظت شده از چشم اندازهاي طبيعي و آثار تمدن مردم منطقه در جلوههاي طبيعت كويري (آبنماي تالاب، علفزارها و جنگلهاي كويري، چشمانداز بي انتها از افق چشم نواز، تپههاي شني به طول بيش از 70 كيلومتر و عرض متفاوت و در مجموع اكوسيستم مناطق كويري تا کنون باقی مانده باشد.
گاوخونی به چه معناست؟
باورهای متعددی در مورد علت نامگذاری این تالاب وجود دارد. در یکی از منظمترین فرهنگنامههای ایرانی به نام آنندراج گاوخونی را به چاه بزرگ معنا کرده است. در این فرهنگنامه گاو معنی بزرگ و خان میدهد. دهخدا اما گمان دارد که چون محلیها و روستاییان منطقه گاوهای خود را برای چرا به نزدیکی تالاب میبردند، تالاب را گاوخانه نامیده و به مرور زمان به گاوخونی تغییر پیدا کرده است. روایت دیگر از نام این تالاب مربوط به ریشه پهلوی آن است. گفته میشود که در قدیم نام اصفهان از گوی یا گبی به گی و بعد از آن به جی تغییر پیدا کرده است. در زبان پهلوی به حوض یا آبگیر، خانی گفته میشود که در واقع ترکیب آن گاوخانی یعنی آبگیر اصفهان را شکل میدهد.
این تالاب یکی از ۱۹ تالاب بین المللی کشور است و شهرت جهانی دارد.
منبع اصلی تغذیه تالاب گاوخونی، زاینده رود است، رودی که از کوه های زرد کوه بختیاری سرچشمه می گیرد و بعد از عبور از اصفهان به این باتلاق می ریزد. بیشتر رودخانه های دنیا به دریا می ریزند و در جایی بزرگ تر به زندگی ادامه می دهند اما زاینده رود برای سیر کردن کویر خود را به این تالاب می رساند.
حيات وحش
با توجه به مطالعات انجام يافته، تعداد 229 گونه جانور متعلق به 147 جنس و 70 خانواده از 5 رده ي مهره داران شامل: 49 گونه پستاندار، 125 گونه پرنده، 42 گونه خزنده، يک گونه دوزيست و 12 گونه ماهي در حوضه ي آبخيز زاينده رود شناسايي گرديده است.
در محدوده ي تالاب گاوخوني نيز انواع پستانداران، پرندگان، خزندگان و ماهيان زندگي مي کنند.
زیستگاه پرندگان مهاجر
عمق تالاب در عمیق ترین قسمت به ۱۵۰ سانتی متر می رسد و در آغوشش پناهگاهی را برای پرندگان مهاجر به وجود آورده است. همین که فصل سرما می شود هزاران پرنده مهاجر از نواحی سرد شمالی خودشان را به این تالاب می رسانند و چشم اندازهای تماشایی برایش رقم می زنند. در این فصل سال دیدن پرندگانی مثل حواصیل، لک لک، غاز، کاکایی، اردک نوک پهن و… از منظره های همیشگی اینجاست. البته در فصل های گرم هم تالاب میزبان پرندگانی است که از نواحی جنوبی به دریاچه می آیند. یکی از جلوه های زیبای بازدید از این تالاب همین پرندگان است که ساعت ها تماشا می طلبند. در گوشه گوشه این تالاب جانورانی مثل قوچ وحشی، گراز، روباه شنی، لاک پشت، افعی، خرگوش، بز، خفاش ها و … را می بینید که در این تالاب پناه گرفته و به زندگی ادامه می دهند. زمین های اطراف تالاب آنقدر شور است که هیچ گیاهی تا چندین کیلومتری آن نمی روید اما در خود تالاب گونه های متفاوتی مثل علف بوریا، انواع جلبک و درخچه هایی مثل تاغ وجود دارد.
پوشش گياهي
در حوضه ي آبخيز زاينده رود – گاوخوني بيش از 910 گونه گياهي از 390 جنس و 83 خانواده شامل انواع گياهان اندميک، با ارزش ژنتيکي، دارويي، زينتي، خوراکي و صنعتي شناسايي شده است .
از مهم ترين گياهان حاشيه ي تالاب گاوخوني مي توان گز، کاسني، شب بو، قيچ، خارشتر، گون، کاروانکش، کهورک و شيرين بيان را نام برد. خانواده ي اسفناج با داشتن بيش از 17 گونه ي گياهي، بيش ترين فراواني و تنوع گياهي را در اين منطقه داراست.
مهمترین راههای دسترسی به تالاب عبارتاند از:
- اصفهان- جوزدان- برسیان- اژیه- تالاب گاوخونی
- اصفهان- کوهپایه- هرند- اژیه- ورزنه- تالاب گاوخونی
- اصفهان- زیار- برسیان- اژیه- ورزنه- تالاب گاوخونی
- اصفهان- کوهپایه- هرند- قورتان- ورزنه- تالاب گاوخونی
راههای فوق راههای معمول در مسافرت به تالاب است که از بقیه راهها سهلتر میباشند. علاوه بر این راهها، راههای دیگری هم وجود دارند:
- شهرضا- نیک آباد- اژیه- ورزنه- تالاب گاوخونی
- جاده اصفهان- نایین (کیلومتر 98)- ورزنه- تالاب گاوخونی
- اصفهان- زیار- حسن آباد جرقویه- خارا- تالاب گاوخونی
- اصفهان- ورزنه- حسن آباد جرقویه- خارا- تالاب گاوخونی.
با توجه به این که راههای مذکور حداقل در بخشی از مسیر خاکی و کم رفت و آمد میباشند، رعایت نکات ایمنی مربوط به مسافرت به چنین نقاطی ضرورت دارد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/