دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 ارديبهشت 1399 - 00:05
آنا بررسی می‌کند؛

نقش نهادهای نظارتی بر قراردادهای مشکل‌دار فدراسیون فوتبال چیست؟/ همه به حرف کریمی رسیدند

دو مربی خارجی تیم ملی از فدراسیون فوتبال شکایت کردند و مشخص نیست نقش نهادهای نظارتی بر قراردادهای منعقد شده چه بوده است؟
کد خبر : 489771
کارلوس کی‌روش مارک ویلموتس.jpeg

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، فوتبال ایران همواره تحت‌الشعاع بی‌تدبیری در زمان عقد قرارداد با مربیان و بازیکنان خارجی است. این مسئله بار دیگر شامل فدراسیون فوتبال شده است. اگرچه فدراسیون فوتبال ایران پیش از این نیز در زمان انعقاد قرارداد با مربیان خارجی دچار مشکلات متعددی شده است.


در حال حاضر فدراسیون باید به دو مربی خارجی سابق خود غرامت بپردازد. اولین شخص کارلوس کی‌روش است که هشت سال در فوتبال ایران بود و می‌خواهد بابت عنوان سومی در جام ملت‌های آسیا به واسطه قراردادی که با مهدی تاج رئیس وقت فدراسیون بسته مبلغ 200 هزار دلار به عنوان پاداش دریافت کند، در شرایطی که در جام ملت‌ها عنوان سومی وجود ندارد چون دیدار رده‌بندی برگزار نمی‌شود اما کی‌روش از فیفا حکم قطعی گرفته و مسئولان فدراسیون دفاعیات خود را به فیفا ارائه کردند و قصد دارند تا به دادگاه بین‌المللی حکمیت ورزش (CAS) هم شکایت کنند. اگر چه این موضوع بیان شده که فدراسیون تا حد زیادی پذیرفته از محل درآمدهایش در فیفا پول کی‌روش پرداخت شود.


در شرایطی که انتظار می‌رفت در زمان انعقاد قرارداد با مارک ویلموتس شاهد این موضوع باشیم که فدراسیون با دقت بیشتری قرارداد ببندد اما در قرارداد سرمربی بلژیکی نیز شاهد اشتباهات فاجعه‌آمیزی هستیم که برای فدراسیون تبعات داشته و ویلموتس از فدراسیون ایران به دادگاه بین‌المللی ورزش (CAS) شکایت کرده است.


این اتفاق در حالی رخ داد که روز اول حضور ویلموتس در ایران، مهدی تاج رئیس وقت فدراسیون فوتبال گفت: «با توجه به محدودیت‌هایی که در کشورمان داریم، امروز یک قطعه می‌خواهیم وارد کنیم دچار اشکالات جدی هستیم ولی ما رفتیم یک سرمربی خیلی خوب دنیا را وارد کشور کردیم.» بعد از جدایی این مربی بلژیکی شاهد اتفاقاتی هستیم که عجیب است. تاج گفته بود ما فسخ قرارداد با ویلموتس نکردیم و غرامت 3 میلیون دلاری نمی‌دهیم ولی امروز بحث آن است که باید مبلغ 6 میلیون یورو از فدراسیون فوتبال ایران غرامت گرفته شود. البته این ادعای ویلموتس در دادگاه بین‌المللی حکمیت ورزش (CAS) است.


اگر مسئولان فدراسیون در زمان انعقاد قرارداد از افراد زبده استفاده کرده باشند و انشای درستی مطابق بر قوانین حاکم بر قراردادهای روز دنیا وجود داشته باشد، نباید ویلموتس بتواند به فکر شکایت کردن بیفتد. مربی بلژیکی مدعی است بند «سه ماه حقوق برای فسخ» در قراردادی که او امضا کرده وجود نداشته و با استناد به همین بند تصمیم گرفته تا از فدراسیون شکایت کند. در مقابل هم مسئولان فدراسیون دعوای متقابلی راه انداخته‌اند و قصد دارند از ویلموتس یک میلیون دلار غرامت بگیرند چون بیشتر از مدت زمانی که سرمربی تیم ملی بوده به او پول پرداخت شده است. اگر چه حقوقدانان ورزشی با دیدن برگه فسخ قرارداد ویلموتس که توسط فدراسیون فوتبال منتشر شد، معتقد هستند قرارداد محکمی بسته نشده است و حالا مربی بلژیکی می‌خواهد غرامت 6 میلیون یورویی برای خود و دستیارانش بگیرد.


نهادهای نظارتی کجا هستند؟


بارها مسئولان فدراسیون فوتبال خود را نهادی مستقل دانسته و اعلام کرده‌اند؛اجازه دخالت در امور این فدراسیون را نمی‌دهند اما در این میان نقش نهادهای نظارتی چیست؟ چرا رسیدگی لازم به موضوع قراردادهای منعقد شده در فدراسیون فوتبال نمی‌شود؟ چگونه ممکن است که حقوقدانان ورزشی با مشاهده برگه فسخ قرارداد نسبت به انشای آن ایراد بگیرند اما سازمان بازرسی کل کشور متوجه ضعف‌های قرارداد نشوند؟ زمانی که مجلس به این قرارداد ورود کرد شاهد موضع‌گیری مسئولان فدراسیون بودیم و نهایتاً پاسخ مشخصی دیده نشد.


اگر ویلموتس موفق شود حکم غرامت 6 میلیون دلاری از فدراسیون فوتبال بگیرد بدون تردید نهادهایی که بر عملکرد فدراسیون نقش نظارتی و بازرسی دارند هم در این زمینه باید توضیحات لازم را ارائه کنند. ضمن اینکه این سؤال هم ایجاد شده که در آخرین قرارداد کارلوس کی‌روش با فدراسیون چرا به این بند قرارداد دقت نشد که در صورت سومی ایران در جام ملت‌ها باید 200 هزار دلار پاداش به مربی پرتغالی داده شود؛ آن هم در شرایطی که دیدار رده‌بندی در این تورنمنت برگزار نمی‌شود و حالا فدراسیون تلاش بیهوده می‌کند تا این پول را به کی‌روش پرداخت نکند.


آنچه ظواهر امر نشان می‌دهد نهادهای ناظر بر عملکرد فدراسیون فوتبال ایران نظارت دقیقی بر عملکرد فدراسیون ندارند و نهادهایی چون حراست وزارت ورزش و جوانان و سازمان بازرسی کل کشور دقت کافی بر عملکرد فدراسیون را نداشته‌اند. در فدراسیون هم مسئولان امر به دلیل آگاه نبودن از شرایط روزِ قراردادهای بین‌المللی دچار اشتباهاتی می‌شوند که خطرهای مختلف مالی به همراه دارد.


بدون تردید وقت آن رسیده است تا مهدی تاج و محمدرضا ساکت بابت همه اشتباهات بزرگی که در عقد این قراردادها مرتکب شده‌اند از سود نهادهای نظارتی مورد بازخواست قرار بگیرند. البته اگر بشود اسم آنها را اشتباه گذاشت.


شاید الان خیلی از اهالی فوتبال یاد مناظره علی کریمی و محمدرضا ساکت در برنامه نود بیفتند، همان مناظره‌ای که کریمی حرف خیلی از فوتبالی‌ها را بر زبان آورده و صراحتا به ساکت گفت؛ تا زمانی که امثال شماها در این فوتبال هستید، این ورزش روز خوش نخواهد دید.


انتهای پیام/4048/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب