آیا ماهی قرمز ویروس کرونا را انتقال می دهد؟ + دلایل نخریدن ماهی قرمز
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، در آستانه سال نو هستیم، ایامی که اگرچه این روزها تحت تاثیر ویروس کرونا از تب و تاب افتاده و بسیاری از بازارها را بی رمق کرده است ولی در دل بسیاری از ایرانی ها هنوز شوق آغاز فصل بهار و چیدن سفره هفت سین در کنار خانواده وجود دارد.
ماهی قرمز (Goldfish با نام علمی: Carassius auratus) در خانواده کپورماهیان قرار دارد. این ماهی بومی کشور چین بوده و جزو معروفترین حیوانات خانگی محسوب می شود که از سالیان پیش در این کشور به صورت اهلی درآمده است. ماهی قرمز قادر به تحمل طیف وسیع دما، pH و شوری آب است و در برابر غلظت پایین اکسیژن و آلودگی آب مقاوم است. همین خصوصیات باعث شده که شرایط متفاوت محیط جدیدی که وارد آن می شوند را تحمل و خود را با آن سازگار کنند.
ماهی قرمز و کرونا
اخیرا اما موضوعی در فضای مجازی مطرح شد که چون ماهیهای قرمز وارداتی از چین هستند و این کشور نیز مبدا شیوع ویروس کروناست پس احتمال دارد ماهیان نیز ناقل ویروس کرونا باشند. موضوعی که افکار عمومی را به خود جلب و بسیاری را نگران کرد که حالا باید ماهی قرمز بخرند یا نه؟
بر اساس آنچه دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور به مدیریت قاجاری ابلاغ کرده است، اگرچه که ویروس کرونای عامل بیماری کووید 19 در ماهیان بیماری زا نبوده و توصیه های بهداشتی صرفاً به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی است. در صورت تماس با ماهی و یا آب حمل و نگهداری، بلافاصله نسبت به شستشوی دستها با آب و صابون و یا استفاده از ضدعفونیکنندههای مناسب اقدام گردد.
پیشینه ماهی قرمز
باید بدانید ماهی قرمز نماد عید در میان چینیهاست و واردات آن همزمان با ورود چای به ایران یعنی حدود ۸۰ سال پیش توسط تجار صورت گرفته است. غافل از اینکه در عید چینی ماهی قرمز را رها میکنند تا زندگی جریان یابد و ما ماهی قرمز را اسیر تنگ بلورین میکنیم تا همزمان با رشد سبزههای سفرههایمان و باروری زمین هر روز او را به مرگ نزدیک و نزدیکتر کنیم.
برخلاف سنت است
اصلیترین دلیلی که برای خرید ماهی قرمز بیان میشود، سنت بودن آن برای ایرانیان است. و این در حالی است که از میان دهها نوروزنامه، سفرنامه، خاطرات، نقاشی و... که به ابعاد گوناگون نوروز اشاره داشتهاند، هیچ منبع و سندی درباره وجود ماهی قرمز در سفره هفتسین وجود نداشته است. حتی در نقاشی کمالالملک هم که مربوط به سده پیش است، نشانی از ماهی قرمز نیست.
آسیب به محیط زیست
خرید ماهی قرمز، آسیبهای جدیای به محیط زیست میزند. برای نمونه، آن معدود ماهیانی که تا سیزده بهدر زنده میمانند، عموماً در برکهها، دریاچهها و رودخانهها رهاسازی میشوند، ماهی قرمز جزو گونههای مهاجم شناخته میشود که تخم دیگر ماهیها را میخورد. ضمن آنکه رهاسازی آن در محیطی که متعلق به این گونه نباشد، میتواند باعث سرایت بیماری از آن به دیگر گونههای آبزی شود.
خطر انقراض
همچنین خرید ماهی قرمز بازاری ایجاد کرده برای دیگر انواع جانداران. در کنار ماهی قرمز، گونههای کمیابی از لاکپشت و سمندر و... هم عرضه شده که برخیشان (همچون سمندر لرستانی) کمیاب و در خطر انقراضاند.
کلام آخر
در هر حال نماد ماهی در سفره هفت سین از رسومات جوان است (شاید به همین خاطر در آثار نقاشان قاجاری دیده نمی شود)، اما اکنون سالهاست که خود به بخشی از جذابیتهای نوروزی تبدیل شده و میهمان همیشگی سفره هفتسین است و امروزه نهادن ماهی قرمز بر سر سفره هفتسین یک رسم کاملا ایرانی به شمار میرود.
اما بهتر است سنتهای نیکویمان را نگاهبانی کنیم. هفتسین نوروزی را برپا سازیم. اما میتوان به جای ماهی، نارنج یا سیب در آب گذاشت. سال نو را با کشتار جانداران بیگناه آغاز نکنیم.
انتهای پیام/
انتهای پیام/